ŽIVOT

Otkriven novi virus iz soja ortobunjavirusa – Njih obično šire komarci

Otkriven je metagenomikom, tehnikom kojom su kineski znanstvenici otkrili novi koronavirus

Objavljeno 01.07.2020
Ivona Amidžić

Francuski znanstvenici identificirali su novi virus u bolnici na rubu Pariza koristeći se istom tehnikom kakvom se otkriva koronavirus, no kažu kako nema razloga za zabrinutost da će izazvati sličnu zdravstvenu krizu.

Virus je u otkriven u 58-godišnje žene koja je umrla od encefalitisa i nazvan je “Cristoli virus” po pariškom predgrađu Creteilu, gdje je identificiran.

Znanstvenici kažu je prerano za zaključke za što je taj virus odgovoran jer je pokojnica imala nekoliko bolesti.

“Radilo se o imunokompromitiranoj osobi, teško bolesnoj i prije pojave encefalitisa”, rekao je profesor Jean-Michel Pawlotsky, šef medicinske biologije u bolnici Henri-Mondor u Creteilu, gdje je virus otkriven.

“U ovom nam je trenutku poznat samo taj jedan slučaju. Bude li ih u budućnosti više, naravno da ćemo imati jasniju predodžbu o tomu kakva je klinička slika povezana s tim virusom.”

Profesor je pojasnio da je novi virus iz soja ortobunjavirusa, obitelji patogena koje obično šire komarci.

Otkriven je metagenomikom, tehnikom kojom su kineski znanstvenici otkrili novi koronavirus. Na temelju uzorka tjelesnih tekućina ili tkiva, u ovom slučaju iz pacijentičina mozga, sekvencionira se bilo koji prisutan DNK. Znanstvenicima ta metoda omogućuje da odjednom identificiraju sve organizme u uzorku.

No osim metode, novi virus ima malo toga zajedničkog s uzročnikom aktualne pandemije.

“Ovo je nešto potpuno drugačije i, iskreno, ne znamo kako je pacijentica pokupila virus. Pretpostavljamo ubodom nekog insekta jer se takvi tipovi virusa tako šire, ali za to nemamo apsolutno nikakav dokaz”, rekao je profesor Pawlotsky.

Otkriće još jednog novog virusa nedugo nakon koronavirusa zapravo je znak uznapredovalih metoda identifikacije, kažu stručnjaci, što bi u budućnosti moglo dovesti do otkrivanja većeg broja novih patogena.

“Činjenica da imamo nove viruse nije zabrinjavajuća, to je općenito priča o krugu života”, rekao je šef virološkog odjela iste bolnice Christophe Rodriguez.

“Oduvijek postoje novi mikroorganizmi i novi virusi, samo ih ranije nismo uspijevali detektirati. Sada kad smo ih u stanju otkriti i sekvencionirati, možemo spriječiti njihovo potencijalno razbuktavanje i osmisliti načine kojima ćemo ih liječiti”, naglasio je.

(Hina)

foto: pixabay

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

"Riječ je o dobrovoljnoj, korisnoj mobilnoj aplikaciji za anonimno obavještavanje o izloženosti bolesti COVID-19"

Predstavljena hrvatska inačica mobilne aplikacije “Stop COVID-19”

Hrvatska zdravstveni i IT sektor razvili su i u ponedjeljak predstavili hrvatsku inačicu mobilne aplikacije “Stop COVID-19” – dobrovoljnu, transparentnu i Više…

Broj trenutno oboljelih aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas iznosi ukupno 806

Nacionalni stožer: U protekla 24 sata zabilježena su 24 nova slučaja zaraze

U 14 sati Nacionalni stožer objavio je nove podatke o zaraženima, prenosi Index. U protekla 24 sata zabilježena su 24 Više…

"Morat ćemo se na to naučiti jer novi dokazi govore da maske značajno smanjuju prijenos virusa"

Od danas obavezne maske u trgovinama – Bubaš pojasnila koliko ih često trebamo mijenjati

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš gostovala je u Dnevniku N1 gdje je pojasnila disparitet u brojevima Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Broj trenutno oboljelih aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 561

Danas zabilježeno 28 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2

Zadnji dan bez novopozitivnih osoba na području Osječko-baranjske županije zabilježen je prije 47 dana (18. lipnja)

Dobre vijesti! Napokon dan bez novopozitivnih na koronavirus

Iako se na razvoju cjepiva protiv Covida-19 intenzivno radi, još uvijek nije u potpunosti razvijeno i odobreno za uporabu...

Postoji mogućnost nestanka šprica kad se pojavi cjepivo za Covid-19