ŽIVOT

Otkriveno što štiti djecu od korone

U novim istraživanjima znanstvenici su počeli otkrivati koji biološki mehanizmi uzrokuju teške ishode

Objavljeno 11.09.2020
Ivona Amidžić

Većina djece prebolijeva covid-19 uz blage simptome i kliničke slike, piše Index. Više istraživanja, među kojima i jedno provedeno u Velikoj Britaniji, pokazalo je da je udio smrtnih slučajeva kod hospitalizirane djece oko 1%.

Znanstvenici iz različitih britanskih zdravstvenih institucija analizirali su podatke 651 pacijenta mlađeg od 19 godina koji su primljeni u 138 bolnica u toj zemlji od siječnja do srpnja.

Prema uglednom časopisu British Medical Journal, njihov udio u ukupnom broju hospitaliziranih pacijenata u tom trenutku bio je oko 0,9%. Među tim mladim bolesnicima šest, odnosno oko 1%, umrlo je u bolnici. Za usporedbu, od covida-19 umrlo je oko 27% drugih hospitaliziranih bolesnika iz svih ostalih dobnih skupina.

No kod neke djece koronavirus može uzrokovati otkazivanje više organa te čak i smrt. U novim istraživanjima znanstvenici su počeli otkrivati koji biološki mehanizmi uzrokuju teške ishode koji se nazivaju multisistemski upalni sindrom kod djece (MIS-C).

To je osobito važno zbog činjenice da otvaranje društva podrazumijeva i otvaranje škola.

Od početka pandemije liječnici širom svijeta zabilježili su stotine slučajeva MIS-C-a, koji ima neka svojstva slična dječjoj bolesti koja je poznata kao Kawasakijeva. Djeca zaražena covidom-19 obično bi razvila MIS-C oko mjesec dana nakon infekcije.

U novoj studiji Petter Brodin s Instituta Karolinska u Stockholmu i njegovi suradnici istražili su 13 djece s MIS-C-om, zatim 28 djece s Kawasakijevom bolesti te 41 dijete s blagim oblikom covida-19. Otkrili su da djeca s MIS-C-om, u usporedbi s djecom s Kawasakijevom bolesti, u imunosnom sustavu imaju niže razine spoja IL-17A, koji je povezan s autoimunim poremećajima.

Za razliku od ostale djece izložene covidu-19 ona s MIS-C-om nisu imala antitijela za dva koronavirusa – HKU1 i betakoronavirus 1, koji uzrokuju običnu prehladu. Autori smatraju da bi taj nedostatak protutijela mogao biti uzrok njihovog stanja.

Prebolijevanje prehlade moglo bi biti zaštita

Brodin kaže da se za sada ne može sa sigurnošću reći da prebolijevanje prehlada uzrokovanih koronavirusima pruža zaštitu od MIS-C-a. Međutim, ističe da, kada se sve uzme u obzir – činjenica da imunitet na koronavirus kratko traje, da se MIS-C obično javlja kod tinejdžera te da je skupina djece s MIS-C-om bila jedina kod koje nisu otkrivena protutijela na koronaviruse – logično slijedi zaključak da bi to moglo biti tako.

Smatra da protutijela protiv prehlade koju uzrokuje koronavirus i memorijske B-stanice koje ih proizvode mogu prepoznati virus SARS-CoV-2 i na njega se vezati.

Takvi čimbenici obrambenog sustava mogli bi imunološkom sustavu dati prednost u obrani od virusa te omogućiti učinkovitiji odgovor protutijela koja neutraliziraju virus.

foto: unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Bliski kontakti su sve osobe s kojima su pozitivne osobe bile u kontaktu unutar 48 sati prije pojave prvih simptoma bolesti, odnosno od uzimanja brisa

HZJZ objavio korake za oboljele od Covida-19 i njihove kontakte

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u srijedu upute za osobe s pozitivnim nalazom na koronavirus, odnosno korake koje Više…

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno se nalazi 94 osoba koje su oboljele od COVID-19

U zadnja 24 sata testirano 411 uzoraka, 112 pozitivnih na koronavirus

U zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus za 112 osoba, a testirano je Više…

Broj trenutno aktivnih slučajeva u Republici Hrvatskoj danas se popeo na ukupno 12.736

Danas evidentirano još 2.378 novih slučajeva zaraze, preminule su 23 osobe

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2.378 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Hrvatskoj danas među nezaposlenima i dalje prednjače žene, nerijetko zbog majčinstva, što usporava napredak gospodarstva i smanjuje demografski potencijal.

Jednake mogućnosti za žene i muškarce na poslu – ključ napretka gospodarstva i rasta nataliteta

Bliski kontakti su sve osobe s kojima su pozitivne osobe bile u kontaktu unutar 48 sati prije pojave prvih simptoma bolesti, odnosno od uzimanja brisa

HZJZ objavio korake za oboljele od Covida-19 i njihove kontakte

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno se nalazi 94 osoba koje su oboljele od COVID-19

U zadnja 24 sata testirano 411 uzoraka, 112 pozitivnih na koronavirus