ŽIVOT

Otkriveno što štiti djecu od korone

U novim istraživanjima znanstvenici su počeli otkrivati koji biološki mehanizmi uzrokuju teške ishode

Objavljeno 11.09.2020
Ivona Amidžić

Većina djece prebolijeva covid-19 uz blage simptome i kliničke slike, piše Index. Više istraživanja, među kojima i jedno provedeno u Velikoj Britaniji, pokazalo je da je udio smrtnih slučajeva kod hospitalizirane djece oko 1%.

Znanstvenici iz različitih britanskih zdravstvenih institucija analizirali su podatke 651 pacijenta mlađeg od 19 godina koji su primljeni u 138 bolnica u toj zemlji od siječnja do srpnja.

Prema uglednom časopisu British Medical Journal, njihov udio u ukupnom broju hospitaliziranih pacijenata u tom trenutku bio je oko 0,9%. Među tim mladim bolesnicima šest, odnosno oko 1%, umrlo je u bolnici. Za usporedbu, od covida-19 umrlo je oko 27% drugih hospitaliziranih bolesnika iz svih ostalih dobnih skupina.

No kod neke djece koronavirus može uzrokovati otkazivanje više organa te čak i smrt. U novim istraživanjima znanstvenici su počeli otkrivati koji biološki mehanizmi uzrokuju teške ishode koji se nazivaju multisistemski upalni sindrom kod djece (MIS-C).

To je osobito važno zbog činjenice da otvaranje društva podrazumijeva i otvaranje škola.

Od početka pandemije liječnici širom svijeta zabilježili su stotine slučajeva MIS-C-a, koji ima neka svojstva slična dječjoj bolesti koja je poznata kao Kawasakijeva. Djeca zaražena covidom-19 obično bi razvila MIS-C oko mjesec dana nakon infekcije.

U novoj studiji Petter Brodin s Instituta Karolinska u Stockholmu i njegovi suradnici istražili su 13 djece s MIS-C-om, zatim 28 djece s Kawasakijevom bolesti te 41 dijete s blagim oblikom covida-19. Otkrili su da djeca s MIS-C-om, u usporedbi s djecom s Kawasakijevom bolesti, u imunosnom sustavu imaju niže razine spoja IL-17A, koji je povezan s autoimunim poremećajima.

Za razliku od ostale djece izložene covidu-19 ona s MIS-C-om nisu imala antitijela za dva koronavirusa – HKU1 i betakoronavirus 1, koji uzrokuju običnu prehladu. Autori smatraju da bi taj nedostatak protutijela mogao biti uzrok njihovog stanja.

Prebolijevanje prehlade moglo bi biti zaštita

Brodin kaže da se za sada ne može sa sigurnošću reći da prebolijevanje prehlada uzrokovanih koronavirusima pruža zaštitu od MIS-C-a. Međutim, ističe da, kada se sve uzme u obzir – činjenica da imunitet na koronavirus kratko traje, da se MIS-C obično javlja kod tinejdžera te da je skupina djece s MIS-C-om bila jedina kod koje nisu otkrivena protutijela na koronaviruse – logično slijedi zaključak da bi to moglo biti tako.

Smatra da protutijela protiv prehlade koju uzrokuje koronavirus i memorijske B-stanice koje ih proizvode mogu prepoznati virus SARS-CoV-2 i na njega se vezati.

Takvi čimbenici obrambenog sustava mogli bi imunološkom sustavu dati prednost u obrani od virusa te omogućiti učinkovitiji odgovor protutijela koja neutraliziraju virus.

foto: unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

[FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

Povodom dana planete zemlje 20.04.2024. Održana je akcija čišćenja 3. Rezolucija Zemlja. Inicijator aktivnost je Večernji list s partnerima: Grad Više…

Prema željama najmlađih i ove godine HŽ je odlučio organizirati veselo blagdansko putovanje na kojemu će se djeca družiti, pjevati i zabavljati se, a uskrsni Zeko razveselit će ih i darivati

Uskoro kreće Zeko-express

HŽ Putnički prijevoz od 16. ožujka ponovno organizira vožnje dječjih uskrsnih vlakova Zeko-express. U Zeko-expressu bit će organiziran zabavni program, Više…

Osim teoretskih predavanja, mladi planinari će proći razne vježbe koje će im pomoći ne samo za planinarstvo i odlazak u prirodu već i u samom budućem životu. 

HPD “Bršljan-Jankovac” poziva u Dječju planinarsku školu

Planinarskog društva HPD “Bršljan-Jankovac” poziva mlade u Dječju planinarsku školu. Školi je namijenjena za djecu u dobi od 7-15 godina. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Motociklisti će se okupiti u caffe baru B.M.W. (Vukovarska cesta 152) od 8, 30 sati, a polazak za Aljmaš organiziranom defileu je predviđen u 10,00 sati.

Blagoslov motora i vozača Aljmaš 2024.

Bogat izbor ornamentalnih i tropskih biljaka, proizvoda i opreme za hortikulturu i florikulturu, cvijeće, ukrasno bilje, vrtne sadnice, med i slično tome kao i zanimljive radionice i gastro ponuda vas očekuju na Proljetnom festivalu u Čepinu

[NAJAVA] Proljetni festival u Čepinu

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka