ŽIVOT

Otvoren Buba-bar, kafić u kojem rade osobe s invaliditetom, većinom Downovim sindromom

Jedan od rijetkih primjera socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj... Jeste li ga već posjetili? :D

Objavljeno 03.07.2020
Ivona Amidžić

Buba bar, jedan od rijetkih primjera socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj, otvoren je u središtu Vinkovaca, a pored konobara po struci, zapošljavat će i desetak osoba s invaliditetom, uglavnom s Downovim sindromom.

Svi su oni članovi vinkovačke Udruge osoba s invaliditetom “Bubamara”, koja i stoji iza tog projekta. Buba bar otvoren je nakon dobivanja uporabne dozvole na koju se čekalo nešto više od godinu dana.

Velić: Mi smo šiljak koji treba razbiti led

“Pokušavamo biti udruga sa stvarnim, a ne samo deklarativnim djelovanjem. Pored brojnih projekata koje smo realizirali, jedna od naših politika bila je i zapošljavanje osoba s invaliditetom te smo tako u zadnjih sedam godina imali više 1.000 ugovora o radu”, kazao je predsjednik “Bubamare” Tomislav Velić.

Naveo je da je Buba bar, u sklopu kojega se nalazi i kuglana, omogućio osobama s invaliditetom ne samo ustavno, već i prirodno pravo rad.

Po njegovim riječima, Buba bar stoga je iznimno važan i na nacionalnoj razini jer je “šiljak koji treba razbiti led”, da pravo na rad bude osigurano svim građanima u Hrvatskoj.

“Zahvaljujući Buba baru i bivšoj ministrici Nadi Murganić nadopunjen je Zakon o socijalnoj skrbi koji sada kaže da osobe s invaliditetom imaju pravo raditi, a pri tome ne gube invalidninu, kao što je do sada bio slučaj”, napomenuo je Velić.

Udruga “Bubamara” okuplja oko 1.500 osoba s invaliditetom s područja Vukovarsko-srijemske županije, a njezin je predsjednik istaknuo da ne žele biti ovisni nego doprinositi sebi tako da osoba s invaliditetom koja prima invalidninu na taj način –  kroz rad –  sudjeluje u stvaranju vlastite invalidnine.

Banožić i Ferbežar otvorili Buba bar

Ministar državne imovine Mario Banožić, koji je zajedno s članom “Bubamare” Alenom Ferbežarom, otvorio Buba bar, poručio je kako je “Bubamara” istinski primjer pravog socijalnog poduzetništva te je brojem članova i djelovanjem prerasla pravni oblik udruge.

“Vaše društveno djelovanje sada dobiva novu dimenziju tako da ćemo ići u pravcu da “Bubamara” ide ka preoblikovanju iz udruge u javnu ustanovu, čime će se olakšati vaše i financiranje i djelovanje”, najavio je Banožić.

Direktorica Vinkovačke razvojne agencije (VIA) Danijela Slipčević rekla je kako su Grad Vinkovci – u čijem vlasništvu je prostor Buba bara i kuglane – i VIA, 2017. i 2018. proveli dva projekta obnove vrijedne 2,6 milijuna kuna od kojih je Ministarstvo regionalnog razvoja osiguralo nešto više od 1,3 milijuna, a Grad Vinkovci nešto više od 1,2 milijun kuna. U projekt uloženo je oko sedam milijuna kuna.

(Hina)

foto: screenshot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Na prvoj godini studija usvajat će se osnovna tehnička znanja kako bi studenti jednoga dana postali inženjeri, na drugoj će se stjecati znanja iz procesnih tehnologija, dok na trećoj studijskoj godini slijedi nadogradnja

Studenti na jesen kreću na stručni studij Drvne tehnologije u Vinkovicima

Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu će od slijedeće akadmeske godine 2020./2021. izvoditi dislocirani stručni studij drvne tehnologije u Vinkovcima. Praktična Više…

Akcije nadzora nepropisnog parkiranja provodit će se i dalje

Rezultati pojačanih mjera – Parkiranje na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom

U srijedu, 29. svibnja, od 8 – 13 sati na području čitave PU osječko – baranjske policijski službenici proveli su Više…

Pojačane mjere u prometu na području čitave Županije

Započeo pojačani nadzor parkiranja na mjestima namijenjenih parkiranju vozila osoba s invaliditetom

Danas je započeo pojačani nadzor parkiranja na mjestima namijenjenih parkiranju vozila osoba s invaliditetom, izvještava PU osječko-baranjska. Danas, 29. svibnja, Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Broj trenutno oboljelih aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 561

Danas zabilježeno 28 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2

Zadnji dan bez novopozitivnih osoba na području Osječko-baranjske županije zabilježen je prije 47 dana (18. lipnja)

Dobre vijesti! Napokon dan bez novopozitivnih na koronavirus

Iako se na razvoju cjepiva protiv Covida-19 intenzivno radi, još uvijek nije u potpunosti razvijeno i odobreno za uporabu...

Postoji mogućnost nestanka šprica kad se pojavi cjepivo za Covid-19