ŽIVOT

Otvoren Javni natječaj za dodjelu stipendija Zaklade „Srce grada Osijeka“

Zaklada „Srce grada Osijeka“ osnovana je 2015. godine u svrhu pomoći obiteljima slabijeg imovinskog stanja i djeci iz tih obitelji

Objavljeno 10.11.2021
Ivona Amidžić

Zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković, predsjednik Upravnog odbora Zaklade „Srce grada Osijeka“ Vladimir Ham i upravitelj Zaklade Romano Kristić na današnjoj su konferenciji za medije predstavili Javni natječaj za dodjelu stipendija Zaklade za koje je u akademskoj godini 2021./2022. raspoloživo 540.000,00 kuna.

Zaklada „Srce grada Osijeka“ osnovana je 2015. godine u svrhu pomoći obiteljima slabijeg imovinskog stanja i djeci iz tih obitelji te je do danas dodijeljeno više od 100 stipendija. Javni poziv za dodjelu 30 stipendija Zaklade „Srce grada Osijeka“ je raspisan 06. studenog i traje do 22. studenog, pojasnila je Crnković.

-Ovim pozivom gradska uprava podržava i potiče naše najizvrsnije studente s područja Osijeka još od 2015. godine. Ono što želimo istaknuti je da Grad Osijek već dugi niz godina stipendira učenike i studente deficitarnih i STEM zanimanja, ali i obitelji i djecu s posebnim socijalnim statusom i težeg imovinskog stanja putem rada Zaklade. Osječko sveučilište nudi izvrstan studijski program, međutim, ipak postoje programi kojih nema pa su Osječani i Osječanke nastavak svog studija potražili u drugim gradovima čime im se znatno povećavaju životni troškovi. Kao gradska uprava imamo i odgovornost prema našim građanima da im pomognemo u stjecanju potrebnih znanja i vještina koja će ih po završetku studija možda i vratiti natrag u Osijek. Ovim putem željela bih se zahvaliti i građanima Osijeka, tvrtkama, udrugama, i svima ostalima koji kao donatori podržavaju Zakladu i omogućavaju njezin rad. Njihova donacija pomaže izravno našim studentima i studenticama da razviju nova znanja i vještine i tako osiguraju sebi bolju i kvalitetniju budućnost. Znanje je najjača polica životnog osiguranja koju vam nitko ne može oduzeti – istaknula je zamjenica gradonačelnika.

-Onima koji nas duži niz godina prate poznata je već činjenica da smo Zakladu osnovali s idejom da zakrpamo onaj dio koji smo smatrali manjkavim u sustavu stipendiranja i sustavu socijalne podrške, da stvorimo jedan dodatni dio gdje ćemo uz poštivanje socijalne komponente i dalje na prvo mjesto stavljati izvrsnost – izjavio je predsjednik odbora Zaklade „Srce grada Osijeka“ Vladimir Ham.

Uz Grad Osijek kao najvećeg donatora Zaklade, raste broj privatnih donatora, građana i poduzetnika koji prepoznaju naš rad i podržavaju Zakladu, dok ujedno raste i broj prijavljenih studenata jer je stipendija najizdašnija na tržištu stipendija gdje svaki stipendist ima mogućnost dobiti stipendiju u ukupnom iznosu od osamnaest kuna, pojasnio je Ham.
-Tijekom cijele kalendarske godine, jer ne pravimo pauzu dva mjeseca kada nastave nema, idemo sa stipendijom od tisuću kuna mjesečno, a bonusi od tri plus tri tisuće kuna su ono što treba motivirati naše stipendiste da se dodatno potrude. Jedan bonus se daje na temelju upisane sljedeće akademske godine, a ukoliko polože sve ispite s prethodne godine, stipendisti će dobiti još tri tisuće kuna – izjavio je Ham.

Za potrebe ovogodišnjeg Javnog poziva podignut je prihodovni cenzus obitelji s dvije tisuće kuna na dvije i pol tisuće kuna po članu obitelji, čime je dodatnom broju studenata omogućeno da se prijave za stipendiju.
-Grad Osijek prati trendove i jedan smo od rijetkih gradova u Republici Hrvatskoj koji ima svoju zakladu i koji uspijeva kroz akumulaciju kapitala uz stvaranje povjerenja prema gospodarskom sektoru ali i prema građanima grada Osijeka, i ove godine omogućiti financijska sredstva za 30 stipendija – izjavio je upravitelj Zaklade Romano Kristić.

Hatidže Vejseli i Điljferije Aliti, stipendistice Zaklade „Srce grada Osijeka“ i studentice pete godine studija medicinsko-laboratorijske dijagnostike Medicinskog fakulteta u Osijeku zahvalile su se na mogućnosti da sudjeluju u predstavljanju novog Javnog poziva i izjavile da s ponosom predstavljaju sve stipendiste Zaklade „Srce grada Osijeka“.

-Ova stipendija nam jako pomaže u samom studiranju jer sav taj novčani prihod nam skida teret s leđa oko toga kako ćemo kupiti knjige, kopirati skripte i sve što ide uz samo školovanje. – izjavila je Aliti.

– Stipendija koju dobivamo nam daje određenu financijsku sigurnost svaki mjesec i uvijek znamo da možemo na Zakladu računati. Najviše nam znače dodaci koji nas motiviraju da završimo godinu na vrijeme i sa što boljim ocjenama. Nakon studija voljela bih u što kraćem roku pronaći staž koji nam je obvezan po završetku studija te posao u laboratoriju nakon toga. Prvenstveno me zanima mikrobiologija koja je baš u današnje vrijeme i aktualna – izjavila je Vejseli.

Javni poziv otvoren je do 22. studenog 2021., a sve informacije i tekst natječaja dostupni su na službenim stranicama Zaklade „Srce grada Osijeka“: https://srcegradaosijeka.hr/

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Grad Osijek u suradnji s Udrugom Osijek Software City danas je potpisao ugovore sa studentima i osigurao im Gradsko-poduzetničke stipendije...

FOTO: Studenti osječkih fakulteta potpisali ugovore za stipendije s osječkim tvrtkama

Najbolji studenti FERITA-a, Odjela za matematiku, Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta, Odjela za fiziku i Medicinskog fakulteta Osijek  danas Više…

"Ove su stipendije nažalost bile ukinute 2015. godine. Mi smo ih danas vratili. Govorimo o 45 stipendista, za što smo iz proračuna izdvojili 235.000 kuna"

Gradonačelnik Radić vratio stipendije za darovite sportaše pete i šeste kategorije

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić dodijelio je u utorak 45 sportskih stipendija za darovite sportaše pete i šeste kategorije u ukupnom Više…

Zaklada je među prvim organizacijama koje u Europi financiraju znanost objavila natječaj vezan uz biomedicinske, društvene i obrazovne aspekte pandemije

HRZZ isplatio prvu milijardu kuna za znanstvena istraživanja i karijere mladih znanstvenika

Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ) obilježava početak jubilarne 20. obljetnice i prvom isplaćenom milijardom kuna za kompetitivna znanstvena istraživanja i Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša