Arhiva

Otvoren koridor za izbjeglice i imigrante prema zapadu! Prijelaz u Mađarsku (Beremened) i Sloveniju (Bregana) otvoreni!

  Objavljeno 18.09.2015
  OsijekNews redakcija

  Ova prva tura izbjeglica koja je došla na granicu početak je tzv. koridora koji će biti napravljen prema zapadnim zemljama EU. Autobusi koji su iskrcali izbjeglice i imigrante na granici vraćaju se u Beli Manastir po one koji su još uvijek tamo, a vlak koji od jutra stoji na kolodvoru na tom gradu s oko 1000 izbjeglica također bi trebao krenuti put Mađarske, točnije put mjesta Vilany.

  Na graničnom prijelazu s Mađarskom prekrcavaju ih u mađarske buseve i voze ih do granice s Austrijom.

  Slovenija je otvorila i granični prijelaz Bregana. Propuštaju grupe izbjeglica iz Hrvatske da uđu u Sloveniju, trenutno njih 300-injak prelazi granicu. Slovenski policajci ne propuštaju izbjeglice bez dokumenata, vračaju ih u Hrvatsku ako nemaju dokumente.

  Do 15 sati u Republiku Hrvatsku ušlo 15.400 izbjeglica.

  Najveći problem našoj policiji je objasniti imigrantima da ih u Mađarskoj nitko neće fizički zlostavljati, a s obzirom da su u strahu čak i za vlastite živote, s obzirom na događanja posljednjih dana. No, očito je da danas svjedočimo novom pristupu riješavanje imigrantske krize u zemljama EU otvaranjem koridora.

  Veliki broj izbjeglica i imigranata je u Osijeku na području autobusnog i željezničkog kolodvora. Pozivamo sve koji se žele priključiti i pomoći da se jave u Volonterski centar Osijek uz najavu na 091 477 2288 (kontakt osoba: Mirta Kovačević). U volonterskom centru Osijek trebaju ljude za slagat pakete. L. Jegera 11 u 18 sati.

  Ako možete donesite vodu i hranu na osječki kolodvor.

  ČEPIN
  U Čepinu općinski načelnik Dražen Tonkovac (HSS)  je organizirao 5 autobusa za imigrante i izbjeglice u kampu Čepin koji su presretni zahvaljivali za ovu veliku gestu. Autobusi su opskrbljeni vodom i dječjom hranom kako bi ljudi mogli lakše podnjeti put do svojih odredišta na granici. U Čepinu više nema imigranata i izbjeglica.

  APEL POLICIJE
  Pozivamo javnost da ne nasjedaju na ove lažne i uznemirujuće glasine koje za cilj imaju samo podizanje panike i remećenja normalnog način života građana. Na području svih naših policijskih upravanije evidentiran povećan broj kaznenih djela niti prekršaja, kao niti drugih događaja koji se ovdje lažno navode.

  Naše građane pozivamo da, kao i do sada, omoguće nesmetan rad policije i drugih službi diljem Republike Hrvatske.

  FOTO: OsijekNews.hr

  ČEPIN