POLITIKA

Otvorena birališta u Hrvatskoj! Zašto je važno izaći na izbore!? Ostanete li doma, svejedno će netko pobijediti!

Posljednji puta čak 75% biračkog tijela ni na koji način nije utjecalo na ishod izbora, osim - vrlo bitno - svojim neizlaskom!

  Objavljeno 26.05.2019
  Alan Srčnik

  Otvorena su birališta za hrvatske europarlamentarce! Hrvatska danas, kao i ostale zemlje EU, glasa za svoje zastupnike u europskom parlamentu!

  Neovisno o slaganju ili ne slaganju s brojem, Hrvatska ima, a sukladno podacima Ministarstva uprave – oko 3,75 milijuna birača.

  Što to znači u kontekstu izlaznosti na izbore i kasnijih rezultata izbora? Zašto je važna naša izlaznost na izbore za Europski parlament? Ili bilo koje druge izbore?

  Stoga što lošom izlaznošću pobjeđuje onaj discipliniranog biračkog tijela, a sav ostali narod to poslije trpi u razdoblju od 5 godina, ovisno o trajanju mandata.

  Hrvatska je 2014. glasala s cca. 25%. Što znači da posljednji puta čak 75% biračkog tijela ni na koji način nije utjecalo na ishod izbora, osim – vrlo bitno – svojim neizlaskom!

  Još jednostavnije to izgleda ovako – od 3,75 milijuna ljudi na izbore izlazi 25%. To je oko 937.000 ljudi. Što radi i gdje je preostalih 75% birača ili 2.800.000 ljudi, a koji mogu ‘prevrnuti izbore’ kako žele!?!?

  Još jedna važan postotak na kraju ove priče je onaj europskih zakona, a koji idu u domicilnu primjenu. Oko 70% europskih zakona primjenjuje se u domaćem zakonodavstvu.

  Ne čekajte kod kuće ‘da Vam se dogode’ oni koji će na to utjecati!

  Birališta su otvorena od 7 do 19 sati!

  Foto: Pixabay

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  "Borit ću se da u europskim politikama Hrvatska ima jaku poziciju za stolom. Želim da se glas naših građana čuje kada se donose europske odluke koje utječu na njihove živote"

  Borzan izabrana za potpredsjednicu europskih socijaldemokrata!

  Eurozastupnica Biljana Borzan postigla je danas veliki uspjeh u Bruxellesu. Izabrana je za potpredsjednicu socijalista i demokrata u Europskom parlamentu i Više…

  Osijek 'prešao prag' na europarlamentarnim izborima i osvojio jedno mjesto u Bruxellesu :) Borzan, Ribić, Čuraj, Jurić, Brmež, Šehić-Relić ...

  Osječanke i Osječani na EU izborima na različitim listama osvojili 6,49 % glasova

  Prema privremenim rezultatima DIP-a, izborima za Europski parlament u nedjelju je u Hrvatskoj pristupilo malo iznad 1,1 milijun glasačica i Više…

  Amsterdamskoj koaliciji i HNS-u najviše glasova pripalo u po jednoj županiji

  HDZ-u najviše glasova u Osječko-baranjskoj županiji, prati ga SDP

  HDZ je osvojio najviše glasova na izborima za Europski parlament u 13 županija, a slijedi ga SDP s vodećom pozicijom Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Lovro Kuščević ranije je vodio Ministarstvo graditeljstva ... vilu na Braču ministar godinama nije upisao u katastar - piše Gamoš

  Dogradonačelnica Žana Gamoš ‘oprala’ ministra Lovru Kuščevića

  Poslodavci ne žele podići plaće, a Požega veli: ... to bi valjda značilo da nema firmi u Hrvatskoj koje ostvaruju dobit

  Željko Požega poslodavcima: Ne razumijem Vašu matematiku

  "Borit ću se da u europskim politikama Hrvatska ima jaku poziciju za stolom. Želim da se glas naših građana čuje kada se donose europske odluke koje utječu na njihove živote"

  Borzan izabrana za potpredsjednicu europskih socijaldemokrata!