ŽIVOT

Otvorena novoizgrađena stambena zajednice za rehabilitirane ovisnike

Izgrađeni objekt ukupne je površine 650 četvornih metara, a projekt je provela Udruga za borbu protiv ovisnosti “Ne-ovisnost”, koja na području Osijeka uspješno djeluje već 21 godinu

Objavljeno 15.04.2024
Darija Kovačić

U Ilirskoj ulici u Osijeku izgrađena je i opremljena stambena zajednica za rehabilitirane ovisnike vrijedna gotovo 1,7 milijuna eura i u cijelosti financirana novcem iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Izgrađeni objekt ukupne je površine 650 četvornih metara, a projekt je provela Udruga za borbu protiv ovisnosti “Ne-ovisnost”, koja na području Osijeka uspješno djeluje već 21 godinu.

Potporu udruzi u ponedjeljak su iskazali osječki gradonačelnik Ivan Radić, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić te zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, koji su obišli novu stambenu zajednicu.

– Čestitam Udruzi Ne-neovisnost te predsjedniku udruge i gradskom vijećniku Tomislavu Mišetiću na ovom hvalevrijednom projektu. Udruga Ne-ovisnost izašla je iz lokalnih okvira i prerasla u nacionalne. Čestitam im i na tome što ne samo da se bave rehabilitacijom ovisnika nego rade i na prevenciji, posebice kod djece i mladih. To je dodana vrijednost u našem gradu, stoga ih Grad Osijek financijski podržava kroz natječaje i nastavit će ih podržavati u budućnosti – poručio je osječki gradonačelnik Radić.

Čestitke na realiziranome projektu uputio je i obnašatelj dužnosti župana OBŽ Mato Lukić, koji je istaknuo važnost infrastrukturnih uvjeta u procesu odvikavanja i resocijalizacije.

– Posebno je dobro što su, osim stručnog tima koji radi s ovisnicima na resocijalizaciji, uključeni i educirani bivši ovisnici, što svakako daje dodatnu i višu dimenziju, jer su i sami prošli cijeli put i odvikavanja i socijalizacije. Županija prati Udrugu Ne-ovisnost, pratit će ju i ubuduće – istaknuo je obnaštelj dužnosti župana Lukić.

– Odličan posao rade i imaju potporu svih nas. Riječ je o ljudima koji su u jednom trenutku skrenuli s puta, ali su smogli dovoljno snage da se pokušaju vratiti nazad i biti korisni članovi ove zajednice. U tome im definitivno treba pomoći, zato su ova udruga i projekti koje provodi od velike vrijednosti. I dalje će imati potporu u svom radu – dodao je potpredsjednik Vlade i ministar Anušić.

Korisnici stambene zajednice rehabilitirani su ovisnici koji su prošli intenzivan psihosocijalni program odvikavanja u okviru terapijske zajednice Ne-ovisnost. Stambena zajednica, odnosno organizirano stanovanje za rehabilitirane ovisnike, osmišljena je tako da se dodatno ojačaju psihološke i socijalne predispozicije korisnika koji osnažuju izglede za stabilnu i trajnu apstinenciju.

Predsjednik Udruge Ne-ovisnost Tomislav Mišetić kazao je da su uz nove urede za potrebe rada udruge, izgrađene i dvije stambene jedinice za po osam korisnika.

– Ukupni kapacitet ove stambene zajednice odnosno organiziranog stanovanja za rehabilitirane ovisnike je 16 osoba. Izuzetno smo ponosni što smo uspjeli privesti projekt kraju, što će uvelike podići kvalitetu i razinu usluge koju pružamo prema našim korisnicima – rekao je Mišetić, objasnivši kako se život u zajednici odvija prema određenim pravilima.

– Postoji kućni red kojeg se svi korisnici moraju pridržavati, a što se tiče zaposlenja, udruga je osnovala i socijalnu zadrugu Neos koja se bavi upravo zapošljavanjem rehabilitiranih ovisnika i daje im mogućnost da zarađuju za svoj kruh. To im na neki bude odskočna daska za povratak u svoje socijalne sredine – dodao je.

– Konačno smo dočekali vlastiti prostor, koji puno donosi našim korisnicima. Ljudi koji završe terapijsku zajednicu prepušteni su sami sebi i nemaju gdje biti, tako da će ova stambena jedinica njima biti veliki vjetar u leđa za budućnost – zaključio je voditelj terapijske zajednice Milan Jukić.

Projektom ”Unapređivanje infrastrukture organiziranog stanovanja” kupljeno je zemljište te izgrađen i opremljen novi objekt s ciljem širenja kapaciteta i kvalitete usluge stambene zajednice za ovisnike. Usluga uključuje superviziju bivših ovisnika od strane mentora i terapijskog tima kroz godinu dana s ciljem prilagodbe i reintegracije u svakodnevni život i socijalnu sredinu. U novom i većem prostoru nastavit će se i proširiti aktivnosti prevencije institucionalizacije za 16 korisnika te podići njihov standard življenja. Na ovaj se način osigurava dugoročna održivost rada stambene zajednice.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Udruga "Ne-ovisnost" pokreće Grupu samopomoći za osobe koje problematično ili patološki kockaju ili se klade.

Imate ili znate nekoga tko ima problem s kockanjem i klađenjem?

Kockanje i klađenje postaje sve veći problem našeg društva, a ova ovisnost pogađa i muškarce i žene i to u Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Biciklijada je startala u subotu 23. travnja u Dražu i sastojala se od kraće (33 km) i duže rute (53 km). Kraća ruta bila je ravničarska i šumska, od Starog toka Dunava preko Šarkanja, Lorenca i Mačkaluka do mađarskog dijela Baranje gdje se izašlo na živi Dunav

[FOTO] prekrasno proljetno vrijeme na 8. Deer&Bike Baranja

Podjela graha na Praznik rada počinje u 12 sati, a uz grah će biti i gužvare! Svi će nas za ručak zabavljati Slavonia Band

Tradicionalna podjela graha na Praznik rada uz Slavonia Band

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati