ŽIVOT

Otvorena novoizgrađena stambena zajednice za rehabilitirane ovisnike

Izgrađeni objekt ukupne je površine 650 četvornih metara, a projekt je provela Udruga za borbu protiv ovisnosti “Ne-ovisnost”, koja na području Osijeka uspješno djeluje već 21 godinu

Objavljeno 15.04.2024
Darija Kovačić

U Ilirskoj ulici u Osijeku izgrađena je i opremljena stambena zajednica za rehabilitirane ovisnike vrijedna gotovo 1,7 milijuna eura i u cijelosti financirana novcem iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Izgrađeni objekt ukupne je površine 650 četvornih metara, a projekt je provela Udruga za borbu protiv ovisnosti “Ne-ovisnost”, koja na području Osijeka uspješno djeluje već 21 godinu.

Potporu udruzi u ponedjeljak su iskazali osječki gradonačelnik Ivan Radić, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić te zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, koji su obišli novu stambenu zajednicu.

– Čestitam Udruzi Ne-neovisnost te predsjedniku udruge i gradskom vijećniku Tomislavu Mišetiću na ovom hvalevrijednom projektu. Udruga Ne-ovisnost izašla je iz lokalnih okvira i prerasla u nacionalne. Čestitam im i na tome što ne samo da se bave rehabilitacijom ovisnika nego rade i na prevenciji, posebice kod djece i mladih. To je dodana vrijednost u našem gradu, stoga ih Grad Osijek financijski podržava kroz natječaje i nastavit će ih podržavati u budućnosti – poručio je osječki gradonačelnik Radić.

Čestitke na realiziranome projektu uputio je i obnašatelj dužnosti župana OBŽ Mato Lukić, koji je istaknuo važnost infrastrukturnih uvjeta u procesu odvikavanja i resocijalizacije.

– Posebno je dobro što su, osim stručnog tima koji radi s ovisnicima na resocijalizaciji, uključeni i educirani bivši ovisnici, što svakako daje dodatnu i višu dimenziju, jer su i sami prošli cijeli put i odvikavanja i socijalizacije. Županija prati Udrugu Ne-ovisnost, pratit će ju i ubuduće – istaknuo je obnaštelj dužnosti župana Lukić.

– Odličan posao rade i imaju potporu svih nas. Riječ je o ljudima koji su u jednom trenutku skrenuli s puta, ali su smogli dovoljno snage da se pokušaju vratiti nazad i biti korisni članovi ove zajednice. U tome im definitivno treba pomoći, zato su ova udruga i projekti koje provodi od velike vrijednosti. I dalje će imati potporu u svom radu – dodao je potpredsjednik Vlade i ministar Anušić.

Korisnici stambene zajednice rehabilitirani su ovisnici koji su prošli intenzivan psihosocijalni program odvikavanja u okviru terapijske zajednice Ne-ovisnost. Stambena zajednica, odnosno organizirano stanovanje za rehabilitirane ovisnike, osmišljena je tako da se dodatno ojačaju psihološke i socijalne predispozicije korisnika koji osnažuju izglede za stabilnu i trajnu apstinenciju.

Predsjednik Udruge Ne-ovisnost Tomislav Mišetić kazao je da su uz nove urede za potrebe rada udruge, izgrađene i dvije stambene jedinice za po osam korisnika.

– Ukupni kapacitet ove stambene zajednice odnosno organiziranog stanovanja za rehabilitirane ovisnike je 16 osoba. Izuzetno smo ponosni što smo uspjeli privesti projekt kraju, što će uvelike podići kvalitetu i razinu usluge koju pružamo prema našim korisnicima – rekao je Mišetić, objasnivši kako se život u zajednici odvija prema određenim pravilima.

– Postoji kućni red kojeg se svi korisnici moraju pridržavati, a što se tiče zaposlenja, udruga je osnovala i socijalnu zadrugu Neos koja se bavi upravo zapošljavanjem rehabilitiranih ovisnika i daje im mogućnost da zarađuju za svoj kruh. To im na neki bude odskočna daska za povratak u svoje socijalne sredine – dodao je.

– Konačno smo dočekali vlastiti prostor, koji puno donosi našim korisnicima. Ljudi koji završe terapijsku zajednicu prepušteni su sami sebi i nemaju gdje biti, tako da će ova stambena jedinica njima biti veliki vjetar u leđa za budućnost – zaključio je voditelj terapijske zajednice Milan Jukić.

Projektom ”Unapređivanje infrastrukture organiziranog stanovanja” kupljeno je zemljište te izgrađen i opremljen novi objekt s ciljem širenja kapaciteta i kvalitete usluge stambene zajednice za ovisnike. Usluga uključuje superviziju bivših ovisnika od strane mentora i terapijskog tima kroz godinu dana s ciljem prilagodbe i reintegracije u svakodnevni život i socijalnu sredinu. U novom i većem prostoru nastavit će se i proširiti aktivnosti prevencije institucionalizacije za 16 korisnika te podići njihov standard življenja. Na ovaj se način osigurava dugoročna održivost rada stambene zajednice.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Udruga "Ne-ovisnost" pokreće Grupu samopomoći za osobe koje problematično ili patološki kockaju ili se klade.

Imate ili znate nekoga tko ima problem s kockanjem i klađenjem?

Kockanje i klađenje postaje sve veći problem našeg društva, a ova ovisnost pogađa i muškarce i žene i to u Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Europa se ujedinjuje radi potpore zdravlju bilja, bioraznolikosti i gospodarstvu. Hrvatska se pridružuje kampanji u kojoj sudjeluju 22 zemlje, uključite se i vi!

Znate li kad vam treba biljna putovnica? Hrvatska prvi put u kampanji #PlantHealth4Life!

Ravnatelji srednjih škola zahvalili se na donaciji vozila te su istaknuli "da su donirani automobili novije generacije i da će uvelike pridonijeti stručnoj izobrazbi učenika srednjih strukovnih škola automehaničara, automehatroničara, autolimara, tehničara za vozila...

Policija donirala rashodovana vozila strukovnim školama

Jedan on najnovih modnih savjeta za 2024. sezonu su jarke boje kojih se mnogi plaše iskombinirati u njihov stil. Mali dodatci žarkih boja poput torbica i ruksaka odmah mogu poboljšati cijeli šarm vašeg izgleda. 

Praktični modni savjeti za 2024. sezonu