GOSPODARSTVO

Otvorena reciklažna dvorišta u Gornjem gradu i Retfali

Osijek je s nestrpljenjem dočekao dan kada je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem službeno otvorio novoizgrađena reciklažna dvorišta u Gornjem gradu i Retfali

  Objavljeno 19.10.2019
  OsijekNews redakcija

  Osijek je s nestrpljenjem dočekao dan kada je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem službeno otvorio novoizgrađena reciklažna dvorišta u Gornjem gradu i Retfali – vrijedna gotovo 8 milijuna kuna.

  Bila je to prigoda dogradonačelniku za čuti pohvale na račun osječkoga sustava razvrstavanja otpada, koji – uz izgrađenu infrastrukturu i izobrazbu građana – trenutno prednjači među velikim hrvatskim gradovima. Naime, ministar Ćorić čestitao je gradonačelniku Vrkiću, zamjeniku Piližoti i njihovome timu na dovršenju ovog infrastrukturnog projekta koji, prema ministrovim riječima, predstavlja jednu malu pobjedu u borbi s otpadom, kako Grada Osijeka tako i Republike Hrvatske.

  Činjenica je da u našem sustavu gospodarenja otpadom napredujemo iz dana u dan. Drago mi je da Grad Osijek ne prepoznaje samo ovaj tip ulaganja, nego i ulaganja u izobrazno-edukativne aktivnosti. To je jamstvo da su Osječani sve informiraniji o važnosti odvajanja otpada i očuvanja okoliša. Osijek je svijetli primjer i siguran sam da i ostali veliki gradovi mogu iskoračiti u ovom smjeru – kazao je Ćorić.

  Osječki dogradonačelnik istaknuo je kako je Grad Osijek prvi u Hrvatskoj donio Plan gospodarenja otpadom te za ove projekte uspješno povukao 85% sredstava iz EU fondova. Ujedno je naglasio da su ispunjeni svi preduvjeti za ispunjenje europskih standarda, no i da Osječane čeka još posla.

  Razvoj kulture dugoročnog postupanja s otpadom postao je i pitanje naslijeđa koje želimo ostaviti budućim generacijama. Zato smo ispunili sve preduvjete za uspješno gospodarenje otpadom, no naš posao ovdje nije završen – poručio je Piližota, aludirajući na edukativne aktivnosti namijenjene građanima Osijeka.

  Reciklažno dvorište Osijek

  Nova reciklažna dvorišta suvremeno su opremljena, natkrivena i bolje osvijetljena, a zaprimaju 48 vrsta otpada – uključujući i onaj opasan za okoliš, poput lijekova, baterija i ulja. Poznato je da će dvorištima upravljati gradska komunalna tvrtka Unikom, čiji je direktor Davor Vić tijekom današnjega otvorenja podcrtao kako građani na reciklažnim dvorištima trebaju odlagati sav onaj otpad koji ne bi smio završiti u miješanome komunalnom otpadu (iskoristiv ili opasan). Vić je iznio i zanimljiv podatak kako je, do samo polovice listopada, 5,5 tisuća korisnika odložilo otpad na Reciklažnom dvorištu Jug 2.

  Inače, RD Gornji grad nalazi se u Ulici sv. L. B. Mandića 18a (kod Remixa), a RD Retfala u Kapelskoj 83 (na spojnoj cesti koja iz Retfale vodi u Višnjevac). Radno vrijeme svih reciklažnih dvorišta dostupno je na mrežnim stranicama Unikoma.

  Podsjetimo i na to da uz mobilno reciklažno dvorište i tri postojeća dvorišta, Grad ima spremnu dokumentaciju za izgradnju reciklažnog dvorišta u Donjem gradu – kako bi u cijelosti pokrio područje Osijeka. Sasvim izgledno je da će se ovakvim sustavom ostvariti zadani cilj o 60% odvojeno prikupljenog otpada i u potpunosti dostići europski standard gospodarenja otpadom.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Piližota: "Obnavljamo, unaprjeđujemo i ulažemo u infrastrukturu te na taj način podižemo kvalitetu života"

  Obilazak radova: Gornji grad, Višnjevac, Josipovac

  Građevinski radovi odvijaju se usporedno u svim dijelovima grada. Grad Osijek proračunskim je sredstvima financirao radove na rekonstrukciji nogostupa u Više…

  Odvoz otpada na blagdan Svih svetih

  Obavijest o odvozu otpada

  Za samo tri dana obilježavamo blagdan Svih svetih koji je za većinu neradni dan. Neki, naravno, imaju obvezu raditi i Više…

  Stručne službe čak razmišljaju i o projektu uzgajanja stabala u Unikomovom rasadniku

  U Osijeku se sadi preko tisuću stabala!!

  U osječkoj Gradskoj upravi održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljena sadnja novih 1300-1400 stabala, kako u okviru redovne Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Tražite posao? Provjerite tko sve traži radnike!

  Stižu svježe prilike za posao

  Mjesto gdje mladi imaju mogućnost raditi u kvalitetnoj tvrtki umjesto da odlaze iz Slavonije

  Ericsson Nikola Tesla obilježio godišnjicu otvorenja razvojno-istraživačkog centra u Osijeku

  Bogati program sajamske priredbe uključuje razne radionice, prezentacije, natjecanja, priredbe, susrete...

  2. TEHNICOOLUM – sajam tehničke kulture (29.-30.11.)