GOSPODARSTVO

Otvorena reciklažna dvorišta u Gornjem gradu i Retfali

Osijek je s nestrpljenjem dočekao dan kada je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem službeno otvorio novoizgrađena reciklažna dvorišta u Gornjem gradu i Retfali

  Objavljeno 19.10.2019
  OsijekNews redakcija

  Osijek je s nestrpljenjem dočekao dan kada je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem službeno otvorio novoizgrađena reciklažna dvorišta u Gornjem gradu i Retfali – vrijedna gotovo 8 milijuna kuna.

  Bila je to prigoda dogradonačelniku za čuti pohvale na račun osječkoga sustava razvrstavanja otpada, koji – uz izgrađenu infrastrukturu i izobrazbu građana – trenutno prednjači među velikim hrvatskim gradovima. Naime, ministar Ćorić čestitao je gradonačelniku Vrkiću, zamjeniku Piližoti i njihovome timu na dovršenju ovog infrastrukturnog projekta koji, prema ministrovim riječima, predstavlja jednu malu pobjedu u borbi s otpadom, kako Grada Osijeka tako i Republike Hrvatske.

  Činjenica je da u našem sustavu gospodarenja otpadom napredujemo iz dana u dan. Drago mi je da Grad Osijek ne prepoznaje samo ovaj tip ulaganja, nego i ulaganja u izobrazno-edukativne aktivnosti. To je jamstvo da su Osječani sve informiraniji o važnosti odvajanja otpada i očuvanja okoliša. Osijek je svijetli primjer i siguran sam da i ostali veliki gradovi mogu iskoračiti u ovom smjeru – kazao je Ćorić.

  Osječki dogradonačelnik istaknuo je kako je Grad Osijek prvi u Hrvatskoj donio Plan gospodarenja otpadom te za ove projekte uspješno povukao 85% sredstava iz EU fondova. Ujedno je naglasio da su ispunjeni svi preduvjeti za ispunjenje europskih standarda, no i da Osječane čeka još posla.

  Razvoj kulture dugoročnog postupanja s otpadom postao je i pitanje naslijeđa koje želimo ostaviti budućim generacijama. Zato smo ispunili sve preduvjete za uspješno gospodarenje otpadom, no naš posao ovdje nije završen – poručio je Piližota, aludirajući na edukativne aktivnosti namijenjene građanima Osijeka.

  Reciklažno dvorište Osijek

  Nova reciklažna dvorišta suvremeno su opremljena, natkrivena i bolje osvijetljena, a zaprimaju 48 vrsta otpada – uključujući i onaj opasan za okoliš, poput lijekova, baterija i ulja. Poznato je da će dvorištima upravljati gradska komunalna tvrtka Unikom, čiji je direktor Davor Vić tijekom današnjega otvorenja podcrtao kako građani na reciklažnim dvorištima trebaju odlagati sav onaj otpad koji ne bi smio završiti u miješanome komunalnom otpadu (iskoristiv ili opasan). Vić je iznio i zanimljiv podatak kako je, do samo polovice listopada, 5,5 tisuća korisnika odložilo otpad na Reciklažnom dvorištu Jug 2.

  Inače, RD Gornji grad nalazi se u Ulici sv. L. B. Mandića 18a (kod Remixa), a RD Retfala u Kapelskoj 83 (na spojnoj cesti koja iz Retfale vodi u Višnjevac). Radno vrijeme svih reciklažnih dvorišta dostupno je na mrežnim stranicama Unikoma.

  Podsjetimo i na to da uz mobilno reciklažno dvorište i tri postojeća dvorišta, Grad ima spremnu dokumentaciju za izgradnju reciklažnog dvorišta u Donjem gradu – kako bi u cijelosti pokrio područje Osijeka. Sasvim izgledno je da će se ovakvim sustavom ostvariti zadani cilj o 60% odvojeno prikupljenog otpada i u potpunosti dostići europski standard gospodarenja otpadom.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Cilj ovog projekta je osigurati očuvanje zajednice, približiti se standardima zajednica ostalih članica EU, podizati svijest građana o važnosti očuvanja okoliša i očuvanja života na planeti uopće, kakvog ga danas poznajemo

  FOTO U Čepinu otvoreno reciklažno dvorište

  Danas (07. srpnja 2020.) na adresi Čepin, Ulica Ferdinanda Speisera 8, svečano je otvoreno Reciklažno dvorište Čepin. Svečanost je započela Više…

  Polaznici će se svakoga tjedna susresti s novom temom, upoznati brojne divlje životinje te naučiti činjenice i zanimljivosti o njihovom načinu života

  Ljetna škola u ZOO vrtu

  Zoološki vrt Osijek i ove će godine održati ljetnu školu koja će trajati tri tjedna, svakoga radnoga dana od 13. Više…

  Reciklažno dvorište Čepin vrijedno 3.505.272,82 kuna otvara se slijedeći tjedan u Čepinu

  U Čepinu u utorak 07. srpnja otvara se reciklažno dvorište

  Danas je u općinskoj vijećnici potpisan Ugovor o osiguranju radnika za zaprimanje otpada u Reciklažnom dvorištu Općine Čepin s Komunalcem Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Obzirom da se će izvoditi radovi koji mogu biti opasni, mole se građani za poseban oprez te da ne ulaze u zonu izvođenja radova

  Počinju radovi na rekonstrukciji i dogradnji komunalne infrastrukture Tvrđe

  "Očekuje se da bi prosječan urod pšenice po hektaru na području županije mogao biti za desetak posto viši u odnosu na 2019. godinu"

  Žetva pšenice, ječma i uljane repice na slavonskim i baranjskim poljima u punom jeku

  U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova

  Nove ponude za posao direktno s portala posao.hr