ŽIVOT

Otvorena Šumska poučna staza Kolođvar

Uskoro i i biciklistička staza od Čepina do utvrde Korogyvar i Grada Osijeka

    Objavljeno 28.04.2021
    Darija Kovačić

    Općina Čepin na svojoj je društvenoj mreži objavila kako je danas otvorena Šumska poučna staza Kolođvar, u organizaciji Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Osječko-baranjske županije.
    Projekt je to na području općina Antunovac i Čepin, vrijedan 450.000,00 kuna, a koji je u cijelosti financiran od strane Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.
    Ravnatelj Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima OBŽ, Davor Mikulić rekao je kako je cilj projekta u prvom redu promidžba, zaštita, očuvanje i održivi razvoj prirode. Na stazi su smještene dvije šumarske knjige, pet poučnih tabli, jedan vidikovac, jedno odmorište i jedna škola u prirodi koja će svakako koristiti u prvom redu školama iz Antunovca i u Čepina, ali i ostalim školama, zahvaljujući sadržaju na edukacijskim tablama. Poučna staza duga je 1270 metara.
    „Projekt „Krajobrazno uređenje šumske poučne staze Kolođvar – područje Ivanovac/Čepin“ odradila je JU Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima OBŽ zajedno s općinama Čepin i Antunovac, Županijskom razvojnom agencijom OBŽ, Hrvatskim šumama i Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.
    “Na Kolođvaru su se i ranije okupljali mještani, igrala djeca, no s dodatnim sadržajima, šetnicom, biciklističkim odmaralištem, kao i manifestacijama koje se događaju tijekom godine dobili smo razinu više. Sada to postaje ne samo mjesto dolaska žitelja ove dvije općine nego cijele županije i drugih gostiju, a projekt se nastavlja dodavanjem novih sadržaja te će unaprijediti turističku ponudu i vidljivost ovog područja” – rekao je župan Ivan Anušić te podsjetio da utvrda potječe iz 1263. godine.
    Općinski načelnik Dražen Tonkovac naglasio je kompleksnost ovog područja i za Općinu Čepin i za Općinu Antunovac, ali i za cijeli ovaj kraj – i grad Osijek i sve okolne općine.
    „Trenutno je u postupku javni natječaj za projektnu dokumentaciju, za revitalizaciju utvrde Korogyvar. Osim utvrde, ovdje su i brojni dodatni sadržaji koje je napravila Općina Antunovac, zatim JU Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima OBŽ otvorenjem ove edukacijsko poučne staze, a još jedan projekt edukativno – poučne staze oko samog jezera, prijavila je i Općina Čepin na mjeru 8.5.2.1. Jezero služi za sportski ribolov i svake se godine uređuje i nadopunjuje, polako postaje izletište, a mi u Čepinu znamo ga zvati „čepinski Jarun“- rekao je Tonkovac.
    U idućem razdoblju Urbane aglomeracije Grada Osijeka, radit će se i biciklistička staza od Čepina do utvrde Korogyvar i Grada Osijeka.
    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Bogat izbor ornamentalnih i tropskih biljaka, proizvoda i opreme za hortikulturu i florikulturu, cvijeće, ukrasno bilje, vrtne sadnice, med i slično tome kao i zanimljive radionice i gastro ponuda vas očekuju na Proljetnom festivalu u Čepinu

    [NAJAVA] Proljetni festival u Čepinu

    Na 3. Proljetnom festivalu će biti izloženo cvijeće, ukrasno bilje, vrtne sadnice, med i slično tome, a održati će se Više…

    Počinitelj je doveo u zabludu 86-godišnjaka na način da je od njega kupio traktor s prikolicom kojom prilikom mu je dao 100 eura kao jamstvo...

    Pronađen počinitelj prijevare

    Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika I. policijske postaje Osijek s ispostavom Čepin utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 53-godišnjak Više…

    Video koji slijedi govori više od riječi, uživajte u predivnim kadrovima adventa i sljedećeg Božića nikako nemojte propustiti ovaj događaj! Iz općine Čepin, s ljubavlju!

    Advent – iz Čepina s ljubavlju

    Prosinac u Čepinu ove godine ne protječe samo u ozračju čuvenog Božićnog sajma. Naime, prva je ovo godina kada se Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

    [FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje

    Jesi li se ikada osjećao/a diskriminirano/a zbog svog rodnog identiteta, ili si možda svjedočio/la takvom ponašanju u profesionalnom ili društvenom okruženju? Što misliš o suzama? Je li normalno da dečki plaču?

    “Uđi u moje konversice” – radionica Info centra za mlade

    Motociklisti će se okupiti u caffe baru B.M.W. (Vukovarska cesta 152) od 8, 30 sati, a polazak za Aljmaš organiziranom defileu je predviđen u 10,00 sati.

    Blagoslov motora i vozača Aljmaš 2024.