SPORT

Otvorena vrata grada: Osijek i košarka se oduvijek vole

Knjigu o životu košarkaške legende – Krešimira Ćosića, predstavila je prirediteljica i urednica knjige, njegova kći Ana Ćosić Pajurin, a promociji je nazočio i zamjenik gradonačelnika Boris Piližota koji je istaknuo kako se Osijek i košarka oduvijek vole.

  Objavljeno 01.12.2019
  Petar Tauković

  Ljubitelje košarke, sportske djelatnike, ljude dobre volje – okupilo je predstavljanje knjiga „Igraj, vjeruj, živi“, autobiografije Krešimira Ćosića i „Zlatna košarka Mirka Novosela“, organizirano u okviru programa obilježavanja Dana grada. Otvorena vrata grada, otvorila su Osječanima i jedan novi, bliži pogleda na zlatne košarkaške uspjehe. Knjigu o životu košarkaške legende – Krešimira Ćosića, predstavila je prirediteljica i urednica knjige, njegova kći Ana Ćosić Pajurin, a promociji je nazočio i zamjenik gradonačelnika Boris Piližota koji je istaknuo kako se Osijek i košarka oduvijek vole.

  Iznimno mi je drago što povodom Dana grada imamo priliku predstaviti ikone hrvatskog sporta i košarke, posebice u godini u kojoj smo predstavili i monografiju iz pera osječkog sportskog novinara Dragutina Keržea Povijest košarke u Osijeku. Tijekom poslijepodneva Osijek će biti domaćin i revijalnog odmjeravanja snaga bivših košarkaških reprezentativaca i bivših osječkih košarkaša kao i prvenstvene utakmice Vrijednosnice Osijek – Adria Oil Škrljevo. – kazao je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.

  Među brojnim ljubiteljima košarke u svečanoj foajeu HNK bio je i hrvatski košarkaški izbornik Veljko Mršić.
  -Ako ocjenjujemo košarku u vrijeme ove dvojice velikana i košarku danas – velika je razlika u njihovu korist i stoga nam je velika obaveza zbog te svijetle prošlosti raditi što bolje i u budućnosti. Oni su podigli košarku na višu razinu, a naša je odgovornost danas činiti najbolje moguće kako bi košarka bila ono što u Hrvatskoj može biti. – rekao je izbornik Veljko Mršić.

  Kći košarkaške legende Krešimira Ćosića, Ana Ćosić Pajurin naglasila je kako bi knjigu preporučila svima koji se žele baviti sportom, kolektivnim ili individualnim kako bi kroz životnu priču Krešimira Ćosića vidjeli koliko zapravo mogu doprinijeti za cijelu zajednicu.
  Autobiografija je jako opširna jer govori o povijesti jugoslavenske košarke i najvećim uspjesima koje uopće pamte naši prostori. Kroz sve to on cijelo vrijeme proteže i to da nije toliko bitan uspjeh koliko je bitno da si dobar čovjek. Možeš biti odličan igrač – a mali čovjek ili možeš biti nikakav igrač, a veliki čovjek. To je poanta knjige – da se trebaš obrazovati, ulagati u sebe i izvući maksimum onoga što je dobro za zajednicu. – naglasila je Ana Ćosić Pajurin koja je na dar dobila i nedavno objavljenu osječku košarkašku priču – monografiju Povijest košarke u Osijeku.

  Prema riječima zamjenika gradonačelnika Borisa Piližote – legendarna košarkaška prošlost ujedno je temelj za sjajnu košarkašku budućnost.
  Svi mi svakodnevno sudjelujemo u stvaranju Osijeka čak i svojim malim djelima. Zato je i ovaj Dan grada odlična prigoda za pokazati potencijal koji imamo i pretočiti ga u ono najbolje što možemo ponuditi. Po tome smo mi Osječani poznati i zato mi je drago što se to vidi iza ovogodišnjih Otvorenih vrata grada. – zaključio je zamjenik gradonačelnika.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Košarkaši Osijeka izgubili vrijeme i novac na nepostojeću utakmicu

  Zbog bizarnog razloga otkazana utakmica u Austriji

  Jučerašnja utakmica 6. kola Alpe Adria Cup-a u Grazu između UBSC Raiffeisen Graz i Vrijednosnica Osijek je otkazana iz veoma Više…

  Renato Martinko: "Drago nam je da je naš klub po razvojnoj orijentaciji i podizanju kvalitete igrača sve više prepoznatljiv u ozbiljnim košarkaškim krugovima, a ovaj potpis to potvrđuje"

  Vrijednosnice potpisale veliku nadu Crvene Zvezde

  KK Vrijednosnice Osijek i mladi talentirani Arijan Lakić potpisali su ugovor do kraja sezone 2020/21. Arijan je rođen 20. siječnja Više…

  Predkadeti KK Vrijednosnice Osijek svrstali su se u 10 najboljih klubova pretkadeta u Hrvatskoj :D

  Mladi Brokeri se kvalificirali u Jedinstvenu predkadetsku ligu

  Finalnom utakmicom i pobjedom protiv ”KK Slavonski Brod 1946”, predkadeti KK Vrijednosnice Osijek dokazali su da su najbolja ekipa Slavonije Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Zdravko svima sprema posebnu večer besplatnog klizanja

  Zdravko je krenuo – “Zdravkova ledena avantura” 2019.

  Ukupno je prijavljeno 11 država za Grand prix i Christmas kup u Osijeku s više od 300 natjecatelja, a natjecanje je otvoreno za javnost.

  Grand prix Osijeka u streljaštvu (13-15.12.)

  Titula jesenskih prvakinja je vraćena u Osijek, a "zečice" su zadržale maksimalni učinak u Prvoj ligi

  ŽNK Osijek osvojile naslov jesenskih prvakinja