KULTURA

Ovdje su i 53. Đakovački vezovi!

Donosimo cjelokupni program ove 16-dnevne manifestacije

    Objavljeno 19.06.2019
    Ivona Amidžić

    Đakovački vezovi danas su dobro poznata i afirmirana manifestacija izvornog narodnog folklora.

    Prvi Đakovački vezovi održani su 2. i 3. srpnja 1967. godine kao specifična prigodna turističko-kulturna manifestacija u povodu Međunarodne godine turizma. Inicijator za osnivanje Đakovačkih vezova bio je dr. Zvonimir Benčević, a već prva manifestacija doživjela je velik uspjeh kod ljudi iz Slavonije, ali i šire.

    Glavna manifestacija Đakovački vezovi održava se svake godine u lipnju i srpnju. Tu se izvodi izvorni folklor prije svega Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema te drugih krajeva Hrvatske uz prateće priredbe – otvorenje raznih izložbi, konjičke priredbe te druge kulturne i turističke priredbe. Manifestacija ima i međunarodni karakter, okuplja izvorne folklorne skupine iz svih dijelova svijeta.

    Po drugi puta Đakovački vezovi u 2019. godini imaju zemlju partnera, Slovačku Republiku

    Svakog ljeta posebno je živo na Đakovačkim vezovima, najvažnijoj smotri hrvatskoga folklornog stvaralaštva koja okuplja na desetke tisuća sudionika.

    Održavaju se i razne folklorne priredbe kao što su Mali vezovi, pučko crkveno pjevanje, svečano otvorenje, Đakovština u pjesmi i plesu, gosti u pjesmi i plesu, svečana povorka ulicama Đakova, Međunarodna smotra folklora, Smotra folklora Hrvatske, Smotra folklora Slavonije i Baranje te program zatvaranja ”Slavonijo zemljo plemenita” uz izbor najbolje nošenog narodnog ruha. Izbor djevojke i snaše (izbor momka uvodi se kasnijih godina) u najljepšoj nošnji sastavni je dio Vezova od početka, 1967. godine.

    Ljubitelji konjičkog sporta zadovoljstvo nalaze na hipodromu gdje se svake godine održava međunarodno konjičko natjecanje.

    U manifestaciji sudjeluje čitav grad, svijest o važnosti ove manifestacije i kulturno umjetničkom značaju ukorijenjena je u svim stanovnicima ovoga kraja i ta svijest se ne smanjuje, na što smo vrlo ponosni.

    Kao sastavni dio programa pojavljuje se još i Međunarodni etno film festival ”Srce Slavonije”. Sva događanja na Đakovačkim vezovima predstavljena su u ”Reviji Đakovačkih vezova” koja izlazi od 1970. godine. Uz bogatu izdavačku djelatnost do današnjih dana Đakovački vezovi prerasli su u jednu od najvećih manifestacija ovakve vrste u Hrvatskoj.

    Program možete pogledati ispod ili ako kliknete ovdje.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Treći dan Panonskog festivala obiluje programima za djecu i mlade. Dosadašnja praksa kazuje kako se na sam spomen Harry Pottera traži mjesto više... :)

    Treći dan Panonskog festivala knjige obiluje programima za djecu i mlade

    Panonski festival knjige iz dana u dan donosi brojna programska iznenađenja, goste od književnog i društvenog značaja. Pomno osmišljeni program Više…

    I ove godine Dječje kazalište sudjeluje u Europskoj noći kazališta, 19. studenoga 2022. i to uz čak tri besplatna programa...

    14. EUROPSKA NOĆ KAZALIŠTA- Tri besplatna programa u Dječjem kazalištu

    I ove godine Dječje kazalište sudjeluje u Europskoj noći kazališta, 19. studenoga 2022. i to uz čak tri besplatna programa, Više…

    Manifestacija HeadOnEast sinoć je svečano otvorena u dvorištu Muzeja likovne umjetnosti, nazočili su joj i župan te zamjenik gradonačelnika...

    HeadOnEast – Slavonija i Baranja nisu samo žitnica, ima i drugih dijelova!

    Dvorište Muzeja likovnih umjetnosti sinoć je poslužilo kao prostor za otvorenje manifestacije HeadOnEasta, koja ove godine nosi predznak kraljevske teme. Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Posjetitelji koncerta su dugotrajnim pljeskom nagradili sve izvođače, a zbor je zajedno sa svim nazočnima otpjevao skladbu Gospodin slavno uskrsnu

    Uskrsni koncert Pjevačkoga društva sv. Josipa Osijek

    U novom filmskom tjednu uz Back to Black premijerno na program stižu još 2 nova filmska naslova. Nabavite na vrijeme i karte za predstave i stand up komedije!

    Kino Urania – Back to Black

    Ovaj tjedan u kinu Urania plačemo… od smijeha! A u novom filmskom tjednu premijerno na program kina Urania stiže i 6 novih filmskih naslova.

    Kinematografi Osijek – Četiri predstave i šest novih filmova