KULTURA

Ovdje su i 53. Đakovački vezovi!

Donosimo cjelokupni program ove 16-dnevne manifestacije

  Objavljeno 19.06.2019
  Ivona Amidžić

  Đakovački vezovi danas su dobro poznata i afirmirana manifestacija izvornog narodnog folklora.

  Prvi Đakovački vezovi održani su 2. i 3. srpnja 1967. godine kao specifična prigodna turističko-kulturna manifestacija u povodu Međunarodne godine turizma. Inicijator za osnivanje Đakovačkih vezova bio je dr. Zvonimir Benčević, a već prva manifestacija doživjela je velik uspjeh kod ljudi iz Slavonije, ali i šire.

  Glavna manifestacija Đakovački vezovi održava se svake godine u lipnju i srpnju. Tu se izvodi izvorni folklor prije svega Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema te drugih krajeva Hrvatske uz prateće priredbe – otvorenje raznih izložbi, konjičke priredbe te druge kulturne i turističke priredbe. Manifestacija ima i međunarodni karakter, okuplja izvorne folklorne skupine iz svih dijelova svijeta.

  Po drugi puta Đakovački vezovi u 2019. godini imaju zemlju partnera, Slovačku Republiku

  Svakog ljeta posebno je živo na Đakovačkim vezovima, najvažnijoj smotri hrvatskoga folklornog stvaralaštva koja okuplja na desetke tisuća sudionika.

  Održavaju se i razne folklorne priredbe kao što su Mali vezovi, pučko crkveno pjevanje, svečano otvorenje, Đakovština u pjesmi i plesu, gosti u pjesmi i plesu, svečana povorka ulicama Đakova, Međunarodna smotra folklora, Smotra folklora Hrvatske, Smotra folklora Slavonije i Baranje te program zatvaranja ”Slavonijo zemljo plemenita” uz izbor najbolje nošenog narodnog ruha. Izbor djevojke i snaše (izbor momka uvodi se kasnijih godina) u najljepšoj nošnji sastavni je dio Vezova od početka, 1967. godine.

  Ljubitelji konjičkog sporta zadovoljstvo nalaze na hipodromu gdje se svake godine održava međunarodno konjičko natjecanje.

  U manifestaciji sudjeluje čitav grad, svijest o važnosti ove manifestacije i kulturno umjetničkom značaju ukorijenjena je u svim stanovnicima ovoga kraja i ta svijest se ne smanjuje, na što smo vrlo ponosni.

  Kao sastavni dio programa pojavljuje se još i Međunarodni etno film festival ”Srce Slavonije”. Sva događanja na Đakovačkim vezovima predstavljena su u ”Reviji Đakovačkih vezova” koja izlazi od 1970. godine. Uz bogatu izdavačku djelatnost do današnjih dana Đakovački vezovi prerasli su u jednu od najvećih manifestacija ovakve vrste u Hrvatskoj.

  Program možete pogledati ispod ili ako kliknete ovdje.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Ove godine kazalište priprema izvrsni bogati program, a u pripremi su i Kreveljoke

  Europska noć kazališta u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića (16.11.) PROGRAM

  Dječje kazalište Branka Mihaljevića i ove će godine sudjelovati u projektu Europska noć kazališta koja će se po 11. put Više…

  Grad Osijek bit će domaćin, perspektivnim mladim klaviristima iz Beča, Novog Sada, Zagreba i Osijeka!

  Glazbeni vikend uz 21. memorijal „Darko Lukić“ (15.-17.11.) NAJAVA I PROGRAM

  21. memorijal „Darko Lukić“, međunarodni susreta mladih klavirista, predstavlja tri koncertne večeri na kojima nastupaju mlade nade klasične glazbene scene. Više…

  Ostala je zadnja trećina bogatog programa naše knjižnice

  Mjesec hrvatske knjige 2019. (15.10.-15.11.) PROGRAM

  Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek i dalje ima mnoštvo aktivnosti za zadnju trećinu ovogodišnjeg Mjeseca knjige. Moto je ovogodišnje manifestacije “U ritmu čitanja”. Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  UNESCO je 2009. uvrstio „Baltijski put“ u popis „Pamćenja svijeta“ - Ulaz je slobodan pa iskoristite priliku

  Otvorenje izložbe povodom obilježavanja 30. obljetnice Baltičkog puta (22.11.)

  Neobični, ali pamtljivi, naziv izložbe poziva nas da u njoj pronađemo sve od A do Ž

  Otvorenje izložbe Vedrana Perkova (22.11.-31.1.)

  Traže se glumci za western: nije potrebno prethodno glumačko iskustvo!

  Otvoreno kazalište Osijek raspisuje audiciju (25.11.) PRIJAVA