KULTURA

Ovdje su i 53. Đakovački vezovi!

Donosimo cjelokupni program ove 16-dnevne manifestacije

  Objavljeno 19.06.2019
  Ivona Amidžić

  Đakovački vezovi danas su dobro poznata i afirmirana manifestacija izvornog narodnog folklora.

  Prvi Đakovački vezovi održani su 2. i 3. srpnja 1967. godine kao specifična prigodna turističko-kulturna manifestacija u povodu Međunarodne godine turizma. Inicijator za osnivanje Đakovačkih vezova bio je dr. Zvonimir Benčević, a već prva manifestacija doživjela je velik uspjeh kod ljudi iz Slavonije, ali i šire.

  Glavna manifestacija Đakovački vezovi održava se svake godine u lipnju i srpnju. Tu se izvodi izvorni folklor prije svega Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema te drugih krajeva Hrvatske uz prateće priredbe – otvorenje raznih izložbi, konjičke priredbe te druge kulturne i turističke priredbe. Manifestacija ima i međunarodni karakter, okuplja izvorne folklorne skupine iz svih dijelova svijeta.

  Po drugi puta Đakovački vezovi u 2019. godini imaju zemlju partnera, Slovačku Republiku

  Svakog ljeta posebno je živo na Đakovačkim vezovima, najvažnijoj smotri hrvatskoga folklornog stvaralaštva koja okuplja na desetke tisuća sudionika.

  Održavaju se i razne folklorne priredbe kao što su Mali vezovi, pučko crkveno pjevanje, svečano otvorenje, Đakovština u pjesmi i plesu, gosti u pjesmi i plesu, svečana povorka ulicama Đakova, Međunarodna smotra folklora, Smotra folklora Hrvatske, Smotra folklora Slavonije i Baranje te program zatvaranja ”Slavonijo zemljo plemenita” uz izbor najbolje nošenog narodnog ruha. Izbor djevojke i snaše (izbor momka uvodi se kasnijih godina) u najljepšoj nošnji sastavni je dio Vezova od početka, 1967. godine.

  Ljubitelji konjičkog sporta zadovoljstvo nalaze na hipodromu gdje se svake godine održava međunarodno konjičko natjecanje.

  U manifestaciji sudjeluje čitav grad, svijest o važnosti ove manifestacije i kulturno umjetničkom značaju ukorijenjena je u svim stanovnicima ovoga kraja i ta svijest se ne smanjuje, na što smo vrlo ponosni.

  Kao sastavni dio programa pojavljuje se još i Međunarodni etno film festival ”Srce Slavonije”. Sva događanja na Đakovačkim vezovima predstavljena su u ”Reviji Đakovačkih vezova” koja izlazi od 1970. godine. Uz bogatu izdavačku djelatnost do današnjih dana Đakovački vezovi prerasli su u jednu od najvećih manifestacija ovakve vrste u Hrvatskoj.

  Program možete pogledati ispod ili ako kliknete ovdje.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Ovogodišnje Ljeto mladih obuhvaća šest događanja koja se protežu od 26. srpnja pa sve do 4. kolovoza

  Započinje šesto Belomanastirsko ljeto mladih

  Savjet mladih Grada Belog Manastira u suradnji s TZ Baranje, Baranjskom udrugom mladih ”BUM” i Savjetom mladih Osječko-baranjske županije organizira Više…

  Posljednji tjedan zabave prije renovacije

  Dvotjedna zabava u Uraniji kada sve projekcije padaju na 20 kuna!

  Kauboja i Indijanaca, Žace i lopova, princeza i misica, kuhara i liječnika, s lutkama, pištoljima, plišancima… Dječjoj mašti nikad kraja. Više…

  Tradicionalna manifestacija još od 2014. godine... Znamo i zašto ;)

  Polako se bliži večer vina i umjetnosti u Tvrđi

  Večer vina & umjetnosti manifestacija je koja se već tradicionalno održava od 2014. godine u osječkoj Tvrđi (Kazamat). Jedna je Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Za Srce Sarajeva u kategoriji dokumentarnog filma natjecat će se šesnaest ostvarenja a među njima su hrvatski

  Na 25. Sarajevo Film Festivalu hrvatska ostvarenja u utrci za nagrade

  Ovogodišnje Ljeto mladih obuhvaća šest događanja koja se protežu od 26. srpnja pa sve do 4. kolovoza

  Započinje šesto Belomanastirsko ljeto mladih

  Ovaj tjedan Urania donosi od animiranih klasika do igranih horora...

  Tjedni kino program Urania