KULTURA

Ovdje su i 53. Đakovački vezovi!

Donosimo cjelokupni program ove 16-dnevne manifestacije

  Objavljeno 19.06.2019
  Ivona Amidžić

  Đakovački vezovi danas su dobro poznata i afirmirana manifestacija izvornog narodnog folklora.

  Prvi Đakovački vezovi održani su 2. i 3. srpnja 1967. godine kao specifična prigodna turističko-kulturna manifestacija u povodu Međunarodne godine turizma. Inicijator za osnivanje Đakovačkih vezova bio je dr. Zvonimir Benčević, a već prva manifestacija doživjela je velik uspjeh kod ljudi iz Slavonije, ali i šire.

  Glavna manifestacija Đakovački vezovi održava se svake godine u lipnju i srpnju. Tu se izvodi izvorni folklor prije svega Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema te drugih krajeva Hrvatske uz prateće priredbe – otvorenje raznih izložbi, konjičke priredbe te druge kulturne i turističke priredbe. Manifestacija ima i međunarodni karakter, okuplja izvorne folklorne skupine iz svih dijelova svijeta.

  Po drugi puta Đakovački vezovi u 2019. godini imaju zemlju partnera, Slovačku Republiku

  Svakog ljeta posebno je živo na Đakovačkim vezovima, najvažnijoj smotri hrvatskoga folklornog stvaralaštva koja okuplja na desetke tisuća sudionika.

  Održavaju se i razne folklorne priredbe kao što su Mali vezovi, pučko crkveno pjevanje, svečano otvorenje, Đakovština u pjesmi i plesu, gosti u pjesmi i plesu, svečana povorka ulicama Đakova, Međunarodna smotra folklora, Smotra folklora Hrvatske, Smotra folklora Slavonije i Baranje te program zatvaranja ”Slavonijo zemljo plemenita” uz izbor najbolje nošenog narodnog ruha. Izbor djevojke i snaše (izbor momka uvodi se kasnijih godina) u najljepšoj nošnji sastavni je dio Vezova od početka, 1967. godine.

  Ljubitelji konjičkog sporta zadovoljstvo nalaze na hipodromu gdje se svake godine održava međunarodno konjičko natjecanje.

  U manifestaciji sudjeluje čitav grad, svijest o važnosti ove manifestacije i kulturno umjetničkom značaju ukorijenjena je u svim stanovnicima ovoga kraja i ta svijest se ne smanjuje, na što smo vrlo ponosni.

  Kao sastavni dio programa pojavljuje se još i Međunarodni etno film festival ”Srce Slavonije”. Sva događanja na Đakovačkim vezovima predstavljena su u ”Reviji Đakovačkih vezova” koja izlazi od 1970. godine. Uz bogatu izdavačku djelatnost do današnjih dana Đakovački vezovi prerasli su u jednu od najvećih manifestacija ovakve vrste u Hrvatskoj.

  Program možete pogledati ispod ili ako kliknete ovdje.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Od četvrtka možete uživati u 9 novih filmskih naslova, a za proslavu 110. rođendana kino je pripremilo brojne predstave, stand up nastupe i koncerte.

  Bogati filmski program vraća se u kino Urania

  Zaposlenici Kinematografa Osijek vratili su se s godišnjeg odmora i za vas pripremaju 9 novih filmskih naslova, kažu kako se Više…

  Kino Urania će biti zatvoreno 3 tjedna (od četvrtka 28. srpnja do srijede 17. kolovoza), stoga iskoristite zadnju priliku i pogledajte hit filmove s njihovog programa

  Kinematografi Osijek – Zadnji filmski tjedan prije godišnjeg odmora

  Tjedan dana nas dijeli od kolektivnog godišnjeg odmora zaposlenika Kinematografa Osijek. Kino Urania će biti zatvoreno 3 tjedna (od četvrtka Više…

  Muzej Slavonije obilježava Osječko ljeto kulture 2022. organizacijom nekoliko tematskih predavanja Muzejskog četvrtka i edukativnih radionica za djecu i mlade kroz program Doktori za baštinu

  Muzej Slavonije na Osječkom ljetu kulture [PROGRAM]

  Muzej Slavonije obilježava Osječko ljeto kulture 2022. organizacijom nekoliko tematskih predavanja Muzejskog četvrtka i edukativnih radionica za djecu i mlade Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Ljetna Filmska runda u sklopu OLJK-a donosi nam projekcije kratkih filmova ljetne tematike i jedan klasik hrvatske animacije Surogat.

  Klasik hrvatske animacije na terasi Kulturnog centra!

  U Kozjaku u subotu u organizaciji udruge Slama počinje 16. po redu Slama Land Art Festival koji će biti fokusiran na život Nikole Tesle.

  “Duh Nikole Tesle” na Slama Land Art Festivalu!

  Povodm 100. obljetnice rođenja hrvatske pjesnikinje i prevoditeljice Vesne Parun večeras će se čitati njeni tekstovi u dvorištu HAZU-a.

  Osijek večeras čita Vesnu Parun u dvorištu HAZU-a!