ŽIVOT

Ove godine 7.500 promatrača koji nadziru izbore, 2016. bilo ih je više od 12.000

Promatrat će rad izbornih povjerenstava i biračkih odbora u Hrvatskoj i u inozemstvu te rad Državnog izbornog povjerenstva

  Objavljeno 04.07.2020
  Ivona Amidžić

  Izbore za Hrvatski sabor, 5. srpnja nadzirat će oko 7.500 promatrača za koje će također vrijediti mjere zaštite od zaraze koronavirusom.

  Promatrat će rad izbornih povjerenstava i biračkih odbora u Hrvatskoj i u inozemstvu te rad Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

  ‘Zeleno svjetlo’ za promatranje svoga rada, DIP je dao Udruzi Gong, Romskom nacionalnom vijeću (RNV) i HDZ-u, dok je promatranje rada biračkih odbora na biračkim mjestima u inozemstvu odobrilo Gongu, RNV-u, HDZ, Mostu NL, neovisnoj listi Željka Glasnovića i Klubu Ljubušaka Zagreb.

  Pratiti izbore mogu promatrači političkih stranaka koje sudjeluju na izborima, neovisne liste i ‘manjinski’ kandidati, udruge nacionalnih manjina koje imaju kandidate, nevladine udruge te strani promatrači.

  Uz izuzetak ovih posljednjih, svi drugi zahtjeve za promatranje rada biračkih odbora i izbornih povjerenstava podnose izbornim povjerenstvima jedinica u kojima namjeravaju promatrati. Žele li, pak, pratiti rad DIP-a i biračkih odbora u inozemstvu, obraćaju se DIP-u kojem svoje zahtjeve šalju i strani promatrači.

  Promatrači imaju pravo nadzirati cjelokupni izborni postupak, a osobito glasovanje, rad izbornih tijela i uvid u cjelokupni izborni materijal, osim izvadaka iz popisa birača.

  Obvezna zaštitna oprema

  Kad je riječ o epidemiološkim mjerama kojih će se morati pridržavati, one uključuju dezinfekciju ruku prije ulaska u prostoriju je birački odbor.

  Predsjednik ili zamjenik predsjednika biračkog odbora vodi brigu da je razmak između promatrača međusobno i ostalih osoba najmanje metar i pol.

  Promatrači obavezno nose maske, rukavice i nazuvke za obuću, osiguravaju ih sami ili njihovi predlagatelji. Ukoliko ne nose zaštitnu opremu, predsjednik ili zamjenik predsjednika biračkog odbora može ih udaljiti sa biračkog mjesta.

  Njihovo promatranje mora biti organizirano tako da ne napuštaju ustanovu sve dok ne završe promatranje rada biračkog odbora. S ciljem ostvarenja navedenog, predlagatelji mogu odrediti najviše jednog promatrača za promatranje rada svakog pojedinog biračkog odbora, a ne izmjenjivati promatrače tijekom izbornog dana.

  Zabranjeno je jesti i piti u prostoriji gdje je birački odbor. Ako promatrač to treba napraviti za vrijeme glasovanja, mora skinuti rukavice, dezinficirati ruke i napustiti prostoriju. Zatreba li iznimno za vrijeme glasovanja izaći iz objekta u vanjske prostore objekta, promatrač pri izlasku treba dezinficirati ruke/rukavice.

  Izbore za Sabor u rujnu 2016. nadziralo je nešto više od 12 tisuća promatrača.

  (Hina)

  foto: pixabay

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Mobilna aplikacija mIzbori namijenjena je javnosti za uvid u rezultate glasovanja

  Rezultate izbora možete pogledati i preko mobilne aplikacije

  Državno izborno povjerenstvo (DIP) pripremilo je mobilne aplikacije za kontrolu zapisnika i za uvid u rezultate glasovanje – mIzbori koje Više…

  Provode se mjere zaštite od zaraze koronavirusom: birači nose maske, mahom i rukavice, dezinficiraju ruke...

  DIP: Birači se odazvali glasovanju unatoč epidemiji i mjerama

  Pandemija koronavirusa i mjere zaštite nisu zaustavile hrvatske birače u nakani da glasuju na izborima za Hrvatski sabor, podatci su Više…

  Gong tijekom dana pruža informativnu podršku biračicama i zaprima neanonimne dojave o uočenim nepravilnostima

  Osim gužve na pojedinim biračkim mjestima izborno jutro prošlo je mirno

  Osim gužve na pojedinim biračkim mjestima i nekolicine pritužbi građana u samoizolaciji izvan mjesta svog prebivališta, izborno jutro prošlo je Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Ukupno aktivnih slučajeva u Hrvatskoj 11144

  Stožer: Imamo 2421 novi slučaj. To je najviše dosad

  U Osijeku prvi put održana konferencija o blockchainu i kriptovalutama

  Blockchain i Cryptodays u Osijeku

  Svečanost je završila dodjelom čak 64 nagrade i priznanja, a jedno od njih dodijeljeno je i Gradu Osijeku za dugogodišnju uspješnu poslovnu suradnju!

  Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku proslavio 60. rođendan