GOSPODARSTVO

Ove jeseni otvara se regionalni distribucijski centar za voće i povrće

Regionalni distribucijski centar bit će multifunkcionalni objekt s automatiziranom pakirnicom i klasirkom, odnosno pravi logistički centar proizvođačima voća i povrća koji će svoje proizvode ovdje moći skladištiti dvije godine

  Objavljeno 12.05.2022
  Petar Tauković

  Regionalni distribucijski centar za voće i povrće u Osijeku već ove će jeseni otvoriti svoja vrata voćarima i povrtlarima Osječko-baranjske županije, poručeno je u srijedu prilikom obilaska gradilišta. Dosad su izvedeni radovi u vrijednosti 62,55 milijuna kuna odnosno 62 posto ukupne vrijednosti radova.

  Gradilište u Industrijskoj zoni Nemetin obišli su osječki gradonačelnik Ivan Radić i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić zajedno s direktorom RDC-a Alenom Mamićem te predstavnicima proizvođača voća i povrća, kao i predstavnicima izvođača radova.

  Svi možemo biti zadovoljni dinamikom radova. Izuzetno mi je drago što će prvi RDC biti na području Osječko-baranjske županije i grada Osijeka. To je strateški projekt Županije gdje je Grad Osijek partner. Svakako će to ojačati konkurentnost poljoprivrednih proizvođača, ali i našu Industrijsku zonu u Nemetinu koja se jako dobro popunjava. Prva faza zone je rasprodana, druga je u tijeku. Najavljen je i dolazak velikih investitora – istaknuo je gradonačelnik Radić.

  Župan Ivan Anušić kazao je kako će radovi biti gotovi do rujna nakon čega će se centar pripremiti za prihvat voća i povrća, te pozvao je proizvođače na suradnju.

  Riječ je o investiciji koja je davno trebala biti napravljena, a sličnih centara na području Osječko-baranjske županije trebalo je biti 15-ak. To se nije dogodilo, no sada je konačno realiziran projekt vrijedan 107 milijuna kuna, čiji je cilj okupiti proizvođače voća i povrća te im ponuditi značajne usluge za njihovo poslovanje i proizvodnju. Zato ih pozivam na suradnju, a Regionalni distribucijski centar za voće i povrće Osječko-baranjske županije bit će im ravnopravan i korektan partner na tom putu – rekao je župan Anušić.

  Završeni su gotovo svi građevinski radovi, ostalo je tek malo završnih obrtničkih radova, privodi se kraju i montaža komplicirane i sofisticirane tehnike u ovom kompleksnom projektu, no izgradit ćemo vrhunski centar. Za dva do tri mjeseca svi radovi će biti završeni i kreće probni rok – kazao je Joško Franković, predstavnik izvođača radova iz tvrtke Projektgradnja plus d.o.o.

  Na nama kao proizvođačima je da se ujedinimo, da razmišljamo kako je Hrvatska u smislu voćarstva proizvođačka zemlja, a u smislu tržišta smo mali te trebamo svi zajedno razmišljati kako svoje proizvode što bolje i kvalitetnije plasirati na tržište. Smatram da mi kao proizvođačka organizacija zajedno s RDC-om i uz pomoć Županije možemo proširiti djelatnost RDC-a ne samo u smislu hlađenja nego i prerade, koristiti struku i sve što nam je na raspolaganju te surađivati sa svim ostalim organizacijama koje već rade u Hrvatskoj – istaknuo je Hrvoje Sudar iz Bizovca, predstavnik nazočnih proizvođača.

  Vrijednost radova na izgradnji RDC-a je oko 107 milijuna kuna. Nositelj projekta je Osječko-baranjska županija, a Grad Osijek darovao je građevinsko zemljište na kojem se gradi objekt, vrijedno gotovo sedam milijuna kuna. Ovo je prvi takav projekt u Hrvatskoj.

  Regionalni distribucijski centar bit će multifunkcionalni objekt s automatiziranom pakirnicom i klasirkom, odnosno pravi logistički centar proizvođačima voća i povrća koji će svoje proizvode ovdje moći skladištiti dvije godine.

  Ukupni je kapacitet distribucijskog centra u prvoj fazi 2910 tona, od čega 690 za ekološku poljoprivredu, a 2220 za konvencionalnu. Ukupno će imati 23 komore, dio je njih u ULO atmosferi, a dio će biti u dinamičkoj, u kojoj će se smještati samo proizvodi prve klase. Objekt će imati više od 8000 četvornih metara površine, dio sa sortirnicom i pakirnicom, dio za hlađenje, te svoju upravnu zgradu. Drugom će fazom biti obuhvaćena gradnja dodatnih smještajnih kapaciteta, kao i linija za brzo zamrzavanje.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  "RDC će biti  nadogradnja primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji koja će naše poljoprivrednike učiniti konkurentnijima, ali i stvoriti dodanu vrijednost"

  Osijek će prvi u Hrvatskoj imati Regionalni distribucijski centar za voće i povrće

  U osječkoj Industrijskoj zoni Nemetin u punome su jeku radovi na izgradnji Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće. Riječ Više…

  "Projekti kao Regionalni distribucijski centar za voće i povrće trebali su već davno biti na području naše županije i cijele Slavonije i Baranje"

  Završetak Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Nemetin prije ugovorenog roka

  Gradilište Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Eko industrijskoj zoni Nemetin su danas u Osijeku sa suradnicima obišli Više…

  U centru će se moći skladištiti i preraditi oko 4.000 tona voća i povrća, a postojat će i tuneli za brzo smrzavanje, sušara te linija za proizvodnju sokova

  Do kraja 2020. Osijek bi trebao imati Regionalni distribucijski centar za voće i povrće 

  Do kraja 2020. Osijek bi trebao dobiti Regionalni distribucijski centar za voće i povrće. Važan je to projekt ne samo Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  „Predivnu sortu imamo, imamo znanja, imamo izuzetne rezultate, imamo struku koja nas podržava, ali na koncu, moramo se najviše uzdati u sebe"

  Konferencija “GO – Graševina Osijek”: Graševina – lokomotiva koja će vući sve hrvatske sorte!

  Nema šta nema! Besplatni koncert, Baranjski bećarac, baranjski grah u ćupu, Festival tista i smotra folklora, rekreacijska biciklijada...

  Dan županije ove godine prerastao u cijeli tjedan: Hrpa besplatnih događanja i koncert Indire!

  Gradonačelnici Radić i Kordić potpisali Sporazum o prijateljstvu i suradnji te istaknuli sličnost i prijateljske odnose dvaju gradova

  (FOTO) Osijek i Mostar postali gradovi prijatelji – Najveća poveznica je hrvatski narod!