ŽIVOT

Ovog Adventa poklonimo si ljubav!

Kućice i kupole su niknule po gradu, božićni tramvaj kruži ulicama, a na Sokolu se priprema veliko klizalište u božićnom ruhu...

Objavljeno 29.11.2019
Ivona Amidžić

Pripreme za nadolazeće božićne blagdane i Advent u Osijeku bliže se kraju. Kućice i kupole su niknule po gradu, na glavnom osječkom trgu u centru grada i na novom trgu u Tvrđi. Božićni tramvaj kruži gradom, a na Sokolu se priprema veliko klizalište u božićnom ruhu. Svaki dašak svježine u zraku djeluje kao najava tog posebnog doba godine.

Advent samo što nije počeo…

Čarobnih 25 dana započinje u subotu 30. studenoga u 18.00 sati, kada će Tvrđa ponovno postati topli dom osječkog Adventa. Upoznajmo svoje novo najdraže mjesto u gradu.

Zima nije razlog da vrijeme provedeno vani ne bude zabavno za naše najmlađe, zato je tu naš Adventski lunapark. Oslikani konjići, ringišpil i ferris wheel, uz najljepši karusel koji je već četiri godine jedan od zaštitnih znakova osječkog adventa – spremno čekaju da usreće svako dijete.

Prolaz 1.000 želja čarobni je tunel šarenog svjetla koje skuplja svu toplinu i šarenilo Božića u jedno posebno iskustvo. Pronađite ga, prođite kroz njega, poželite svima nešto dobro. Novi trg, nov i sjajan, Trg Vatroslava Lisinskog, ovog Adventa upoznat će se s građanima i posjetiteljima Osijeka, ovjenčan blještavim zimskim sjajem.

Šumica borova bit će savršeno mjesto za fotografiranje i kreiranje uspomena, a tri kupole nudit će posebne programe za one koji se ne žele odreći pogleda na novi trg, ali vole biti na toplom.

Kupola osječkih craft pivara, zvana Craft kupola, donosi nam sve osječke zvijezde craft beer scene, piva craft pivovara Beckers, Mali div i Legionar, kao i “craft prije crafta” rijetku craft delikatesu – Osječko nefiltrirano. Ljubitelji vina i šampanjca pronaći će sve za sebe u Tufninoj kupoli Wine&Disco, uz posebni DJ program koji će dodatno začiniti glazbenu ponudu Adventa.

Najveća kupola na novom trgu namijenjena je za one najmanje i najvažnije – djecu!

U njoj se smjestio Središnji ured DjedaMraza koji će prepustiti svoje odaje različitim zabavim sadržajima u onim trenucima kada on putuje svijetom.

Ulica Furunica najduža je ulica našeg Adventa, posvećena vatri i toplini. Grijat će nas tu slasni zalogaji raznovrsnih kobasica, burgera, sporo pečenih koljenica, langošica, kolača, fritula, palačinki, gutljaji toplog čaja, kuhanog vina i vruće čokolade, ali i domaće rakije u desetinama okusa.

Peći raspoređene ulicom okupit će ljude stisnute u male, tople krugove. Prema obitelji, prijateljima, djeci, gradu, Adventu, Božiću. Toplinu će unijeti i nastupi na pozornici Kupolici gdje nas čekaju svi: i zvijezde i zabavljači i mlade nade, ponešto duhovno, ponešto tradicionalno.

Prva adventska svijeća

U subotu u 20.00 sati stiže ABBA tribute bend, jer kako bolje otvoriti Advent, nego uz ples omiljenih evergreena. Ne treba zaboraviti kako je Advent vrijeme došašća, vrijeme duhovnog promišljanja, vrijeme priprave za Božić. Uz Franjevački samostan i crkvu Sv. Križa postavljen je središnji gradski adventski vijenac, na kojem prvu svijeću, u nedjelju u 17.30 sati pali dogradonačelnica Osijeka Žana Gamoš, uz glazbeni program operne dive Sanje Toth i majstora klavijature Igora Valerija.

Večernja misa počinje u 18.00 sati, a program na pozornici nastavljamo već od 19.00 sati s nastupom Akvarela, nakon čega pozornicu preuzima Igor Delač sa svojim bendom. Prošećite Adventom u Tvrđi i uživajte u programu, ponudi, ljepoti Tvrđe, ali najviše u onima oko vas – i ove godine, za Advent poklonite ljubav!

Pravi adventski duh nije samo u Tvrđi. Kupola Prvog hrvatskog piva, Božićna pivnica u srcu grada, i desetak kućica oko nje unose dašak Adventa i na glavni trg. Velika kupola promjera 14 metara, donosi priliku da se sklonite od vjetra, a još uvijek uživate u pogledu na osječku konkatedralu.

Pričekate božićni tramvaj, počastite se domaćim langošicama, kobasicama, fritulama ili palačinkama. Popijete kuhano vino ili čaj, vruću čokoladu, i pogledate ponudu naših OPG-ovaca. Uz koncerte i bogate programe koje nam ovog Adventa u centar grada donosi Osječko. Za sve koji s nestrpljenjem iščekuju osječku Ledenu bajku, važno je znati i kako će Klizalište Sokol Centar početi s radom u ponedjeljak, 2.12. u 17h.

Sve je to tek početak adventskog druženja. U sljedeća 3 tjedna, pred nama su i Mia Dimšić, Brevis, Marko Tolja… inspekcija čizmica za Sv. Nikolu, dolazak Djeda Mraza, nagradne igre, božićno kino… i puno sjajnih trenutaka za pamćenje u Tvrđi, na klizalištu, u centru grada… Iščekivanje se bliži kraju, stiže nam Advent!

advent_29112019_osijeknews

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Video koji slijedi govori više od riječi, uživajte u predivnim kadrovima adventa i sljedećeg Božića nikako nemojte propustiti ovaj događaj! Iz općine Čepin, s ljubavlju!

Advent – iz Čepina s ljubavlju

Prosinac u Čepinu ove godine ne protječe samo u ozračju čuvenog Božićnog sajma. Naime, prva je ovo godina kada se Više…

Glasujte za drvce koje se vama najviše sviđa! Podržite vašu ekipu ili udrugu kojoj je ono namijenjeno! Nagradite jednog od dvanaest timova vašim glasom.

Za najbolje božićno drvce natječe se dvanaest timova iz Osijeka: glasujte i podijelite radost!

Advent je vrijeme radosnoga iščekivanja: pripremamo svoje srce za Božić, za dolazak Spasitelja, to je vrijeme u kojem želimo s Više…

Stigao je posljednji mjesec u godini, a to znači pregršt blagdanskih događanja u Portanovi! Advent u Portanovi, sveti Nikola, blagdanska Portastična srijeda…

Prosinac u Portanovi

U petak, 1. prosinca započeo je Advent u Portanovi – a kako to obično biva, i ovog prosinca u Portanovi Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Radionicom se želi potaknuti građane i građanke na odgovornije, informiranije i aktivnije korištenje interneta i medijskog sadržaja. Na radionici će se razgovarati o važnosti informiranja, prepoznavanju dezinformacija i AI sadržaju kao i o primjeni medijske i političke pismenosti u superizbornoj godini

Radionica u Osijeku: Navigiranje morem (dez)informacija

I ove su godine objedinjene pojedinačne uskrsne aktivnosti pod zajedničkim programom „Uskrs u Osijeku” te će svojim sugrađanima i dragim gostima ponuditi zanimljiv sadržaj

[NAJAVA] Uskrs u Osijeku – program događanja

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi