ŽIVOT

Ovog rujna budi dio promjena! Ostani živ i spasi živote!

Za vrijeme provođenja „Dana sigurnosti u prometu“, na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj provodit će se pojačane preventivno-represivne aktivnosti s ciljem suzbijanja najtežih prometnih prekršaja iz skupine "četiri glavne ubojice u prometu"

Objavljeno 16.09.2023
Matija Ivanković

Dani sigurnosti u prometu, u organizaciji europske mreže prometne policije ROADPOL, i ove se godine već tradicionalno održavaju od 16. do 22. rujna diljem Europe, pod geslom „Ostani živ i spasi živote!

U prosjeku, u Europi svakoga dana u prometu život izgubi 70 osoba. Stoga je cilj samoga projekta pridonijeti smanjenju broja smrtno stradalih osoba na europskim cestama provođenjem raznih preventivno-represivnih aktivnosti. Projekt se održava u suradnji s Europskom komisijom te se uvijek odvija istovremeno s Europskim tjednom mobilnosti.

Za vrijeme provođenja „Dana sigurnosti u prometu“, na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj provodit će se pojačane preventivno-represivne aktivnosti s ciljem suzbijanja najtežih prometnih prekršaja iz skupine „četiri glavne ubojice u prometu“:

  • brzine,
  • alkohola,
  • nekorištenja sigurnosnog pojasa te
  • nepropisne upotrebe mobitela za vrijeme vožnje.

20. rujna obilježit će se i Dan bez poginulih u prometu.

Tog dana će se, u svim policijskim upravama na području Republike Hrvatske, dodatno pojačati preventivno-represivne aktivnosti policije s ciljem suzbijanja najtežih prometnih prekršaja, uz maksimalni broj raspoloživih policijskih službenika i potrebne tehnike.

Cilj je smanjiti broj poginulih u prometu na nulu, barem na jedan dan – dan u kojem nitko neće poginuti na europskim cestama. Prošle smo godine zajedno uspjeli! – na Dan bez poginulih u prometu, u Republici Hrvatskoj nije bilo smrtno stradalih ni teško ozlijeđenih osoba.

Odgovornim ponašanjem u prometu spasimo živote i ove godine!

Ovog rujna, budi dio promjena! Pridruži nam se!

ROADPOL po prvi puta za vrijeme trajanja projekta provodi natjecanje za odabir najboljih fotografija koje promiču prometnu kulturu, edukaciju sudionika u prometu, izazivaju interes za podizanje razine ponašanja sudionika u prometu te promiču sam projekt.

Svi mogu sudjelovati

Svi sudionici u prometu, nacionalne i međunarodne organizacije te nevladine organizacije, odgojno-obrazovne ustanove, policija, privatne tvrtke i poduzeća, mogu sudjelovati dijeljenjem svojih najboljih fotografija s događaja u okviru projekta „Dani sigurnosti u prometu“.
Fotografije trebaju odgovarati tematici sigurnosti cestovnog prometa te zajedničkom cilju – bez poginulih osoba u prometu. Također, trebaju ilustrirati sam događaj, bez obzira na okruženje i program. Fotografije će biti klasificirane po kategorijama, npr. obrazovanje, privatne tvrtke i poduzeća, nevladine organizacije, policija, nacionalne i međunarodne organizacije…

Natjecatelji svoje fotografije na temu sigurnosti prometa na cestama trebaju postaviti na svoje račune na društvenim mrežama Facebook, Instagram, X i LinkedIn uz obavezno korištenje hashtaga #ZeroMeansLife i spominjanje ROADPOL-a dodavanjem @roadpol_eu ili @roadpol, ovisno na koju platformu objavljuju:

  • na X-u: @roadpol_eu
  • na Instagram-u: @roadpol_eu
  • na Facebook-u: @roadpol
  • na LinkedIn-u: @roadpol

Natjecatelji moraju postaviti fotografije tijekom ROADPOL-ove kampanje Dani sigurnosti u prometu od 16. do 22. rujna.

Alternativno se fotografije mogu dostaviti na e-mail adresu ROADPOL-a: [email protected]

Pobjednici

Ocjenjivačko povjerenstvo odabrat će najbolje fotografije prema kriterijima kao što su kvaliteta fotografije i važnost sigurnosti na cestama, a pobjednici će biti objavljeni putem društvenih mreža do 2. listopada 2023.

Pobjedničke fotografije koristit će se sljedeće godine za promociju projekta „Dani sigurnosti u prometu“.

Proširite vijest o „Danima sigurnosti u prometu“ i postanite dio konstruktivnog dijaloga na društvenim mrežama uz hashtagove:  #ROADPOLSafetyDays #VisionZero #ZeroMeansLife.

Nije potrebno mnogo kako biste postali pravi heroji: poštujte prometne propise, pazite na sebe i druge sudionike u prometu.

Ostani živ i spasi živote!
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Donosimo lokacije 24-satnog nadzora brzine policije, pogledajte gdje će vas dočekati!

ROADPOL – Akcija prometne policije na području cijele policijske uprave

U organizaciji mreže prometnih policija, Roadpol-a, u razdoblju od 15. do 21. travnja sukladno smjernicama ROADPOL-a na području cijele Policijske Više…

Uspostavlja se privremena regulacija prometa kojom se zatvara raskrižje Sljemenske i Učke ulice

Obavijest o zatvaranju prometa na križanju Sljemenske i Učke ulice

Zbog radova na rekonstrukciji i izgradnji vodoopskrbne mreže i sustava odvodnje u Sljemenskoj ulici, uspostavlja se privremena regulacija prometa kojom Više…

U navedenom periodu dionica Dubrovačke ulice, od Pejačevićeve do Strossmayerove ulice biti će zatvorena za promet motornim vozilima

Zatvara se cestovni promet u dijelu Dubrovačke ulice

Djelatnici Društva Vodovod Osijek d.o.o. izvest će radove hitne sanacije kanalizacijskog kolektora i cestovne površine u Dubrovačkoj ulici,  neposredno pred Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje