ŽIVOT

Pametna sportska priča u Osijeku – paralelni svemir u kojemu igraće konzole i usamljenost ne postoje

Program je nastao iz uočene potrebe da se djeci u dobi od 6 do 11 godina osigura besplatno pohađanje aktivnog  programa za vrijeme ljetnih praznika, te da se na taj način potakne njihov kvalitetan psihofizički rast i razvoj, stvaranje zdravih navika, socijalizacija, osjetljivost za različitosti, senzibilizacija na vršnjačko nasilje i spremnost na timski rad

Objavljeno 01.08.2023
Darija Kovačić

Kada u slavonskoj ravnici temperature zakuhaju, a gradovi i sela se isprazne, prava je rijetkost na nekoj urbanoj lokaciji začuti glasan dječji smijeh, osjetiti sportski duh i ugledati desetke školaraca kako se rekreiraju, uče nove vještine i usvajaju nova znanja. Upravo se ovo malo čudo događa u osječkom gimnastičkom klubu Inova-gim koji trenutno provodi program ‘Gimnastičko ljeto’. Riječ je besplatnom ljetnom kampu za 140 djece u dobi od 6 do 11 godina s područja Osječko-baranjske županije.

GK Inova-gim ovaj zanimljivi projekt provodi u partnerstvu s Ministarstvom turizma i sporta koji ga sufinancira kroz Natječaj za sufinanciranje sportskih programa poticanja lokalnog sporta i sportskih natjecanja u 2023. godini. Ekipa koja ga je kreirali za cilj si postavila osigurati jednakosti i uključivosti što većeg broja djece i mladih u sportski program razvoja bazičnih sportskih vještina po principu dostupnosti sporta za sve.

Kako objašnjavaju iz GK Inova-gim program je nastao iz uočene potrebe da se djeci u dobi od 6 do 11 godina osigura besplatno pohađanje aktivnog  programa za vrijeme ljetnih praznika, te da se na taj način potakne njihov kvalitetan psihofizički rast i razvoj, stvaranje zdravih navika, socijalizacija, osjetljivost za različitosti, senzibilizacija na vršnjačko nasilje i spremnost na timski rad.

– U idealnom svijetu svako bi dijete do navršene 10. godine trebalo iza sebe imati barem jedan završen program rekreativnog bavljenja gimnastikom. No, na žalost, takvo što je mnogima nedostupno. Posebno na području Osječko-baranjske županije. Programe rekreativne gimnastike zbog ograničenih prostornih mogućnosti na spomenutom području nemoguće je provoditi besplatno, u školama su sportski programi uvelike posvećeni grupnim sportovima, dok financijska situacija brojnih obitelji ne dopušta plaćanje izvannastavnih aktivnosti. Usporedno tu je problem previše slobodnog vremena u ljetnim mjesecima kod djece u dobi od 6 do 11 godina koja su na praznicima prepuštena sama sebi dok su im roditelji na radnim mjestima. Manje od 40 posto njih, zbog već spomenute prevladavajuće financijske situacije u obiteljima, ima priliku dio ljeta provesti izvan mjesta stanovanja ili u strukturiranim aktivnostima po vlastitom izboru. Ostali ljeto provode uz ekrane televizora, računala, mobitela. Bez puno interakcije s vršnjacima, boravka na otvorenom ili  uključivanja u bilo kakav oblik rekreacije. ‘Gimnastičko ljeto’ želi to promijeniti. Sport i sve društvene vrijednosti koje on promiče bi trebali biti sastavni dio života svakog djeteta, a ne luksuz, kaže Saša Solar iz GK INOVA-GIM, te dodaje kako „Gimnastičko Ljeto“ ima veliki potencijal da postane pokretač pametne sportske priče na istoku Hrvatske, pa i šire, u kojoj pravo na zdravlje, sport, rekreaciju i kvalitetno provođenje vremena ima baš svatko. Bez obzira na socijalni status i tjelesne predispozicije.

O čemu Saša govori možda je teško zamisliti, ali je fantastično doživjeti. Pet dana ispunjenih gimnastičkim treninzima, upoznavanjem s vještinama penjanja na umjetnoj stijeni, timskih sportskih natjecanja, rekreacije na različitim podloga, edukacije i izleta na otvorenom, zajedništva, u današnje vrijeme ostavlja dojma susreta s nekim paralelnim svemirom u kojemu internet, igraće konzole i usamljenost ne postoji.

Potvrdit će to svako dijete i roditelj koji su uključeni u ‘Gimnastičko ljeto’. Među njima i mama Maja koja je u ovaj ljetni kamp upisala djecu Luku (10) i Lanu (8).

– Suprug i ja cijelo ljeto radimo. No, taman da i nije tako, djeci je jednostavno dosadno. Vremena su se promijenila. Više nema druge djece na ulici. Oni koji i jesu tu negdje po susjedstvu dane provode pred ekranima. Što nam je jako žao, sjećamo se naših ljeta 80-tih, koliko smo uživali. Kamp je za njih stvorio ono što smo mi tada imali. Toliko druženja, zabave, zajedništva djece svih uzrasta i društvenih skupina danas je teško uopće pojmiti na jednom mjestu, a kamo li biti svjedok da je takvo što moguće. Uz to, velika je stvar pružiti djeci priliku da se na ovoj razini besplatno bave sportom. Mi smo presretni! Tjedna nije ni završio, a već se sada nadam da ovo nije priča samo za jedno ljeto, kaže Maja.

Djecu je u ‘Gimnastičkom ljetu’ bilo teško uhvatiti za komentar. Što i ne čudi. No, ipak, svoje dojmove s nama je podijelila Iva (7).

– Imam novu prijateljicu, zapravo imam 10 novih prijateljica! Zajedno vježbamo i igramo se svaki dan. Najviše volim penjanje na stijeni i skakanje na trampolinu, a veselim se odlasku u zoološki vrt, kaže Iva.

Na žalost onih kojima je ovo prvi glas o ‘Gimnastičko ljetu’, prijave za sudjelovanje u kampu su zaključene, sva mjesta su popunjena, a na listi čekanja u slučaju da netko odustane ravno je 54 imena. Iz GK Inova-gim ističu kako već taj podatak puno govori o važnosti i potrebi za ovakvim programima, te važnosti nastojanja da sport i kvalitetno provođenje slobodnog vremena uistinu postanu pravo svakog djeteta, a ne luksuz.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

[FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

Povodom dana planete zemlje 20.04.2024. Održana je akcija čišćenja 3. Rezolucija Zemlja. Inicijator aktivnost je Večernji list s partnerima: Grad Više…

Prema željama najmlađih i ove godine HŽ je odlučio organizirati veselo blagdansko putovanje na kojemu će se djeca družiti, pjevati i zabavljati se, a uskrsni Zeko razveselit će ih i darivati

Uskoro kreće Zeko-express

HŽ Putnički prijevoz od 16. ožujka ponovno organizira vožnje dječjih uskrsnih vlakova Zeko-express. U Zeko-expressu bit će organiziran zabavni program, Više…

Osim teoretskih predavanja, mladi planinari će proći razne vježbe koje će im pomoći ne samo za planinarstvo i odlazak u prirodu već i u samom budućem životu. 

HPD “Bršljan-Jankovac” poziva u Dječju planinarsku školu

Planinarskog društva HPD “Bršljan-Jankovac” poziva mlade u Dječju planinarsku školu. Školi je namijenjena za djecu u dobi od 7-15 godina. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje