ŽIVOT

Pametni Hrvati u Belgiji spašavaju živote, zašto ne i u Hrvatskoj?

Hrvatska zdravstvena platforma spasila život u Belgiji, a tek je u testnoj fazi

Objavljeno 23.10.2019
Ivona Amidžić

Hrvatska IT tvrtka Typeqast, u partnerstvu s belgijskom tvrtkom Sensinx, razvila je online tehnologiju praćenja bolničkog inventara, kojoj je cilj unaprjeđenje belgijskog zdravstvenog sustava – platformu pametne zdravstvene skrbi Smart healthcare. Radi se o Bluetooth tracking sustavu.

Ono što nisu znali da će se dogoditi je da će njihova platforma spasiti i prvi život, iako je tek u testnoj fazi.

Naime, u bolnici u kojoj je sustav trenutno u probnom radu jedan je pacijent doživio infarkt te mu je stalo srce. Osoblje je krenulo po opremu za oživljavanje, međutim, oprema nije bila na za to predviđenom mjestu. U sveopćoj panici, nitko nije znao gdje se oprema nalazi. Netko od osoblja sjetio se da upravo testiraju ovaj sustav za praćenje bolničkog inventara te su putem mobitela u par sekundi uspjeli locirati opremu za oživljavanje na bolničkom katu. Pacijent je, zahvaljujući ovom tracking sustavu hrvatske tvrtke, preživio.

Ova pametna platforma razvija se u Splitu, a belgijska bolnica jedan je od investitora projekta i vidi jasnu korist implementacije tog sustava. Razlog razvoja ovakvog IT sustava je činjenica da bolničko osoblje troši oko sat vremena dnevno na traženje razne opreme po bolničkim sobama, a to se vrijeme korištenjem pametne tehnologije može smanjiti i dobiti više vremena za bolju brigu o pacijentima.

Zahvaljujući pametnim Hrvatima, belgijske bi bolnice u budućnosti trebale na svojoj opremi imati bluetooth tagove (veličine kovanice od dvije kune) te tako pratiti svoj inventar, jer se ovim putem oprema bez problema locira i prati se njeno kretanje. Ova platforma trebala bi olakšati ne samo lociranje inventara već i obavljanje inventure i servisiranje opreme.

Često nismo svjesni koliki utjecaj naša tehnologija ima na živote drugih ljudi

„Kao IT tvrtka često nismo svjesni koliki utjecaj naša tehnologija ima na živote drugih ljudi, u ovoj situaciji smo direktno spasili nečiji život i na to smo jako ponosni. Sustav koji razvijamo će, primjerice, medicinskoj sestri omogućiti da putem mobilne aplikacije potraži potrebnu opremu, a potom će joj se otvoriti karta bolnice i točno mjesto gdje se ta oprema nalazi. Postojat će i opcije da medicinsko osoblje može rezervirati određenu opremu. Sve to u osnovi medicinskom osoblju omogućava pametno upravljanje inventarom, dok je krajnji cilj smanjivanje troškova i povećanje brige za pacijenta”, kazao je Marko Barić iz Typeqasta.

Na svaki komad opreme postavljaju se bluetooth “tagovi” koji se sami napajaju iz baterija koja traje nekoliko godina, a pomoću WiFi/bluetooth prijemnika koji pokrivaju cijelu bolnicu prati se njihovo kretanje i lokacija po bolničkim sobama. Medicinsko osoblje može u svakom trenutku, koristeći mobilne uređaje, pretražiti bolnicu i pronaći najbliži uređaj ili opremu koji im treba.

Ova pametna platforma, iako tek u testnoj fazi, spasila je već jedan život u Belgiji, a postavlja se samo pitanje zašto Hrvatska ne koristi svoje pametne ljude i vrhunske stručnjake, a drugi se za njih otimaju.

Typeqast je softverska razvojna agencija koja se bavi razvojem modernih programerskih rješenja za inozemne klijente, a trenutno ih u uredima u Splitu i Zagrebu ima oko stotinu zaposlenih, a rastu i dalje.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Nova Europass platforma, dostupna na 29 jezika, služi kao potpora građanima Europe da lakše naprave korak dalje u svojem profesionalnom razvoju

U jednom danu izrađeno preko 13 tisuća životopisa

Prvi dan na novoj Europassovoj platformi, pokrenutoj 1. srpnja kao besplatni online alat i pomoć u predstavljanju vještina, planiranju učenja i karijere, izrađeno Više…

U posljednja 24 sata testirano 919 osoba, na bolničkom liječenju su 42 osobe

Objavljeni današnji podatci: Imamo 95 novooboljelih, čak 40 je iz Osječko-baranjske županije

Nacionalni stožer objavio je nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj, prenosi Index. “Broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj u 24 satnom Više…

Članovi obitelji mogu se javiti izravno u bolnicu gdje će dobiti informaciju o mogućnosti posjete

Dodatno popuštanje mjera u bolnicama – Dopuštene posjete obitelji

Članovima obitelji omogućuje se, u dogovoru s bolnicom i liječnicima, posjet pacijentima u bolnicama. Zbog specifične epidemiološke situacije za vrijeme Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Polaznici će se svakoga tjedna susresti s novom temom, upoznati brojne divlje životinje te naučiti činjenice i zanimljivosti o njihovom načinu života

Ljetna škola u ZOO vrtu

Broj trenutno oboljelih aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 930

U zadnja 24 sata zabilježena su 52 nova slučaja zaraze koronavirusom

Ukupan broj aktivno pozitivnih osoba trenutno je 251

Smiruje se epidemiološka situacija u OBŽ: Danas četiri novooboljela