ŽIVOT

Pametni Hrvati u Belgiji spašavaju živote, zašto ne i u Hrvatskoj?

Hrvatska zdravstvena platforma spasila život u Belgiji, a tek je u testnoj fazi

Objavljeno 23.10.2019
Ivona Amidžić

Hrvatska IT tvrtka Typeqast, u partnerstvu s belgijskom tvrtkom Sensinx, razvila je online tehnologiju praćenja bolničkog inventara, kojoj je cilj unaprjeđenje belgijskog zdravstvenog sustava – platformu pametne zdravstvene skrbi Smart healthcare. Radi se o Bluetooth tracking sustavu.

Ono što nisu znali da će se dogoditi je da će njihova platforma spasiti i prvi život, iako je tek u testnoj fazi.

Naime, u bolnici u kojoj je sustav trenutno u probnom radu jedan je pacijent doživio infarkt te mu je stalo srce. Osoblje je krenulo po opremu za oživljavanje, međutim, oprema nije bila na za to predviđenom mjestu. U sveopćoj panici, nitko nije znao gdje se oprema nalazi. Netko od osoblja sjetio se da upravo testiraju ovaj sustav za praćenje bolničkog inventara te su putem mobitela u par sekundi uspjeli locirati opremu za oživljavanje na bolničkom katu. Pacijent je, zahvaljujući ovom tracking sustavu hrvatske tvrtke, preživio.

Ova pametna platforma razvija se u Splitu, a belgijska bolnica jedan je od investitora projekta i vidi jasnu korist implementacije tog sustava. Razlog razvoja ovakvog IT sustava je činjenica da bolničko osoblje troši oko sat vremena dnevno na traženje razne opreme po bolničkim sobama, a to se vrijeme korištenjem pametne tehnologije može smanjiti i dobiti više vremena za bolju brigu o pacijentima.

Zahvaljujući pametnim Hrvatima, belgijske bi bolnice u budućnosti trebale na svojoj opremi imati bluetooth tagove (veličine kovanice od dvije kune) te tako pratiti svoj inventar, jer se ovim putem oprema bez problema locira i prati se njeno kretanje. Ova platforma trebala bi olakšati ne samo lociranje inventara već i obavljanje inventure i servisiranje opreme.

Često nismo svjesni koliki utjecaj naša tehnologija ima na živote drugih ljudi

„Kao IT tvrtka često nismo svjesni koliki utjecaj naša tehnologija ima na živote drugih ljudi, u ovoj situaciji smo direktno spasili nečiji život i na to smo jako ponosni. Sustav koji razvijamo će, primjerice, medicinskoj sestri omogućiti da putem mobilne aplikacije potraži potrebnu opremu, a potom će joj se otvoriti karta bolnice i točno mjesto gdje se ta oprema nalazi. Postojat će i opcije da medicinsko osoblje može rezervirati određenu opremu. Sve to u osnovi medicinskom osoblju omogućava pametno upravljanje inventarom, dok je krajnji cilj smanjivanje troškova i povećanje brige za pacijenta”, kazao je Marko Barić iz Typeqasta.

Na svaki komad opreme postavljaju se bluetooth “tagovi” koji se sami napajaju iz baterija koja traje nekoliko godina, a pomoću WiFi/bluetooth prijemnika koji pokrivaju cijelu bolnicu prati se njihovo kretanje i lokacija po bolničkim sobama. Medicinsko osoblje može u svakom trenutku, koristeći mobilne uređaje, pretražiti bolnicu i pronaći najbliži uređaj ili opremu koji im treba.

Ova pametna platforma, iako tek u testnoj fazi, spasila je već jedan život u Belgiji, a postavlja se samo pitanje zašto Hrvatska ne koristi svoje pametne ljude i vrhunske stručnjake, a drugi se za njih otimaju.

Typeqast je softverska razvojna agencija koja se bavi razvojem modernih programerskih rješenja za inozemne klijente, a trenutno ih u uredima u Splitu i Zagrebu ima oko stotinu zaposlenih, a rastu i dalje.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Studija: Ukupno je umrlo 715 pacijenata, ali samo pet njih na operacijskom stolu ...

Najriskantniji dio operacije nije na operacijskom stolu

Najopasnije vrijeme za mnoge kirurške pacijente nije na operacijskom stolu, nego kasnije, dok se oporavljaju u bolnici ili kod kuće, pokazala Više…

Povećan broj oboljelih bolesnika od gripe koji su pregledani/hospitalizirani u KBC-u Osijek

Posjete bolesnicima u KBC Osijek – ZABRANJENE !!!

S obzirom na povećan broj oboljelih bolesnika od gripe, koji su pregledani/hospitalizirani u KBC-u Osijek, a u svrhu prevencije eventualne Više…

U poboljšanom i stabilnom stanju naš gradonačelnik upućen je na kućnu njegu i liječenje uz propisanu terapiju!

Gradonačelnik otpušten iz bolnice!

Taman što smo napisali da se gradonačelnik u bolnici oporavlja i fotografira s medicinskim sestrama, dobili smo priopćenje da je Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ovaj vikend iskoristite svojih 15 minuta za dobro djelo :D

Dobrovoljnim darivanjem krvi spasite nekome život!

Pregledajte današnja zanimljiva događanja :D

Danas u Osijeku od zabave i smijeha do kulturnog obrazovanja…

I dalje prisutna ista ekipa: magla, sunce, oblaci...

Prognoza danas: Dodajte odjeći još dva sloja, temperature do -6 °C