GOSPODARSTVO

Pannonian Cemetery Days

Osijek postaje drugi grad u Hrvatskoj s krematorijem

  Objavljeno 14.05.2019
  Tamara Lemajić

  Specijalizirani skup na temu upravljanja grobljima, prvi put se iz mediteranskih gradova preselio na kontinent, točnije – u slavonsku metropolu. Osječka gradska tvrtka Ukop d.o.o. domaćin je prve panonske konferencije o grobljima: Pannonian Cemetery Days. Bogat program u gradu na Dravi – 14. i 15. svibnja – predvidio je niz stručnih predavanja, tri studijske posjete povijesnih groblja u Osijeku i okolici te obilazak vinskih podruma u Baranji.

  Nakon pozdravnih govora domaćina i partnera, današnju je konferenciju u Hotelu Osijek otvorio zamjenik gradonačelnika mr. sc. Boris Piližota, istaknuvši zadovoljstvo što je Osijek dobio priliku biti domaćin ove konferencije.

  – Prvi put konferencija se održala na kontinetu. S obzirom da Ukop d.o.o. dugo godina preko časopisa Komunal stvara odnose i ide na druge konferencije, stvorili su i kontakte s drugim komunalnim poduzećima vezanim za pogrebne usluge. Okupilo se oko 80ak sudionika, a u pitanju je bila međunarodna suradnja.

  – Osim upravljanja grobljima i razmjene iskustava po tom pitanju, jako velik naglasak se stavlja na kulturno-povijesnu vrijednost groblja te potencijala korištenja groblja za turizam. Ukop d.o.o. gradska je tvrtka s više od 70 godina iskustva na području pogrebnih i srodnih djelatnosti, koja je među prvima prepoznala mogućnosti korištenja EU fondova za razvoj i poslovanje te koja kontinuirano prijavljuje projekte u suradnji s partnerima iz drugih zemalja. U planu je i prijava projekta Šetnja kroz povijest Osijeka – projekt obnove Aninoga groblja u okviru revitalizacije kulturne baštine.

  – Prateći europske trendove u ovoj djelatnosti, izrađen je projekt krematorija koji će Osijek dovesti uz bok Zagrebu. Takav moderan komunalni standard; uz postojeći kolumbarij te naposljetku i krematorij, zadovoljit će zahtjeve naših građana, ali i građana svih slavonskih županija – potvrdio je osječki dogradonačelnik.

  – Još jedna bitna stvar je to da je prošle godine zbog povijesno kulturne vrijednosti Groblja svete Ane, Ukop je postao i član Udruženja značajnih groblja u Europi koje ima samo 155 članova – naglasio je Piližota.

  – Pri upravljanju grobljima važno je, osim održavanja komunalne infrastrukture i uređenja, kontinuirano pružati nove sadržaje i usluge. Groblja trebaju biti ogledala kulturno-povijesne baštine i razvijati se kroz turističku djelatnost. To je trend u Europi koji će Osijek zasigurno popratiti, jer uistinu ima što i ponuditi. Na nama je da te projekte realiziramo i iskoristimo njihov turistički potencijal – zaključio je Piližota.

  foto: Alan Srčnik (OsijekNEWS)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Grad Osijek odlučno podržava najavu osnivanja javne ustanove i početka rada na strategiji „365 dana kontrole komaraca“

  Osijek: Prihvaćen apel Grada i Županije. Osijek više nije sam u borbi protiv komaraca

  Nakon jučerašnje inicijative i radnog sastanka sa županom Osječko-baranjske županije, zamjenik gradonačelnika Boris Piližota sudjelovao je na koordinaciji načelnika i Više…

  Spas! Kreću avioni sljedeći tjedan! Osniva se i posebna javna ustanova samo za koordinaciju općina u suzbijanju komaraca ...

  Vlada Piližoti i Anušiću šalje novac za komarce: Iznos nije limitiran! Koliko god treba!

  Valja nam izdržati samo još koji dan. Sljedećeg tjedna kreće borba s komarcima iz zraka, a na području cijele OBŽ. Više…

  Piližota: Potrebno je dopuštenje države za testiranje švedskog i njemačkog modela tretiranja eko-sustava za Kopački rit

  Grad Osijek čini sve kako bi sanirao problem s komarcima

  Zbog velikog zanimanja javnosti, ali i dezinformacija koje se pojavljuju u medijima, zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota i pročelnik Upravnog Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Proizvodnja povrća u Hrvatskoj pada, količina uvoza raste

  HGK: Tradicionalno povrće za zimnicu sve se manje proizvodi u Hrvatskoj

  Trenutno raspoloživa radna mjesta, po odabiru stručnjaka sa specijaliziranog portala za traženje poslova – Posao.hr-a

  Poslovi, poslovi: Tražite posao? Donosimo novitete iz Posao.hr ‘kuhinje’