Arhiva

Panona Fest 2013 – urbani bijeg od Osijeka do Erduta na dva točka, rijekom ili `cipelcugom`

    Objavljeno 16.09.2013
    OsijekNews redakcija

    S tim ciljem, kroz niz događanja promovira aktivno istraživanje, umjetničko izražavanje i ozbiljno promišljanje kapaciteta i čimbenika turističkog razvoja istoka Hrvatske.

    Festivalska događanja smještena su na potezu od Osijeka do Erduta. Petak, kao uvodni dan ponudit će seminar na temu Održivot i odgovornog turizma u Dalju, oslikavanje dunavske šetnice također u Dalju i večernju modnu reviju u osječkom HNK na kojoj će se predstaviti nove Panona i Humana Nova kolekcije, uz glazbenu podlogu Another Spring jazz kvinteta.

    Subota je rezervirana za Panona Reli, rekreativno-avanturističke rute čiji sudionici na različite načine i različitim putevima obilaze kontrolne točke na putu prema završnoj fešti u Erdutu. Ondje ih ponad Dunava, na vidikovcu Erdutskih vinograda dočekuje ambijentalni glazbeno-kulturni program, nastup skupine Ritmos, žonglera vatrom, spaljivanje slamnatog zmaja i još poneko iznenađenje.

    Kako bi se u istraživanje mogli uključiti svi, bez obzira na fizičku spremu, osmišljene su četiri različite rute:

    1. Pješice do Erduta – rutu vode članovi HPD Zanatlija, a prolazi se modificiranim Podunavskim putem i novom erdutskom šetnicom uz Dunav.
    2. Biciklom do Erduta – pod vodstvom udruge Pannonian biciklistička skupina kreće iz Tvrđe, vozi preko Tenja, a zatim se u Sarvašu razdvaja na off-road i cestovnu grupu i svaka dalje nastavlja svojim pravcem do Erduta.
    3. Kanuom do Erduta – belišćanski Baraberi povest će zainteresirane u kanuima riječnim putevima do Aljmaša, gdje će se svi iskrcati i nastaviti biciklima prema završnoj svečanosti u Erdutu.
    4. PanonaReli Avantura – ruta namjenjena fizički spremnijima kreće fotosafarijem u Zlatnoj gredi, nastavlja se veslanjem kanua kroz park prirode Kopački rit, pa dalje Dunavom do Aljmaša, gdje se također iskrcava, pa bicklima nastavlja prema Erdutu.

    Broj mjesta za sudjelovanje je ograničen, a za rutu koja vam se najviše sviđa možete se prijaviti putem facebook stranice festivala. Više o svim događanjima možete saznati na facebook stranici festivala klikom ovdje ili putem web stranice Udruge Slap www.slap.hr, koja festival organizira zajedno s partnerima Općinom Erdut, u sklopu projekta Turistica kojega financira Europska unija kroz IPA program prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska.

    Program događanja – petak 

    PanonaKlinci
    Daljski školarci oslikavaju dunavsku šetnicu.
    Lokacija: Dalj, šetnica uz Dunav
    Vrijeme: 10:00 – 14:00

    PanonaForum
    Konferencija na temu Održivog i odgovornog turizma.
    Lokacija: Dalj, Znanstveno kulturni centar Milutin Milanković
    Vrijeme: 10:30 – 15:00

    PanonaPromo
    Predstavljanje Knjige Portret majke Indije, autorice Vesne Krmpotić.
    Lokacija: Čitaonica Gradske i sveučilišne knjižnice u Osijeku
    Vrijeme: 18:00 -19:00

    PanonaDizajn
    Modno-scensko događanje uz predstavljanje odjevnih kolekcija iz pogona socijalnih poduzeća: Panona odjevnih kolekcija Myra i Maya 2014 i modela socijalne zadruge Humana nova iz Čakovca.
    Sajam socijalnih poduzetnika: svoje proizvode namijenjene iz modnog asortimana predstavljaju Gloria Maris, Humana Nova, Udruga Zvono, Zadruga Mivaart, Socijalna zadruga Ruke…)
    U glazbenom dijelu programa nastupaju članice ansambla Brevis s vilinskim pjevom, te Jazz kvintet Another Spring Kvintet
    Lokacija: Foyer HNK u Osijeku
    Vrijeme: 20:00 – 21:30

    Program događanja – subota

    Aktivno istraživanje ekoturističkih potencijala Slavonije kroz tri različite rute, prilagođeno sportskim rekreativcima i osobama sklonim povremenim fizičkim aktivnostima.

    RUTA 1 – Kanuom niz Dravu

    Osijek – Aljmaš – Erdut

    Upoznajte Dravu iz kanua kroz petnaestak kilometara od Osijeka do ušća u Dunav kod Aljmaša. Nakon ukrcaja u Osijeku i veslanja do Aljmaša, skupina se iskrcava i okrijepljuje limunadom i domaćim kolačima na seoskom domaćinstvu Suzi Petrijevčanin. Zatim se kreće biciklima prema Dalj planini na oko sat vremena udaljenosti. Ondje je nova postaja gdje će biti serviran ručak, nakon kojega se sjeda na bicikl i vozi za Erdut.

    Vođenje rute: Baraberi, Belišće
    Vrijeme polaska: 9:30
    Mjesto polaska: Kopika, Osijek
    Predviđeno vrijeme dolaska u Erdut: 17:00
    Potrebna oprema: nepromočiva odjeća, lagana sportska obuća, ruksak ili lagana torba, dalekozor i fotoaparat (ukoliko posjedujete), voda, krema za zaštitu od sunca (ukoliko bude sunčano vrijeme)
    Kotizacija: 70 kuna (u cijenu je uključeno korištenje kanua, sudjelovanje u programu, hrana i piće na ruti, majica, bedž, korištenje bicikla, autobusni prijevoz iz Erduta u Osijek)

    RUTA 2 – Biciklom do Erduta

    Osijek – Tenja – Aljmaš – Erdut

    Biciklističkom stazom se vozi iz Tvrđe do Tenje, a zatim prema Sarvašu, gdje se staza spušta bliže koritu Drave. Ondje se skupina razdvaja na dva dijela: oni željni aktivnije vožne silaze s ceste i prema Aljmašu kreću off-road putevima, oni koji ne žele zaprljati bicikle nastavljaju utabanim putevima. U Aljmašu se skupina zaustavlja na okrijepi kod Suzi Petrijevčanin, zatim vozi do Dalj planine na ručak, a nakon toga prema posljednjoj kontrolnoj točki u Erdutu i naposljetku cilju događanja gdje ih očekuje zajednički večernji program.

    Vođenje rute: Pannonian, Osijek
    Vrijeme polaska: 10:00
    Mjesto polaska: Suvenirnica Panona, Tvrđa, Osijek
    Predviđeno vrijeme dolaska u Erdut: 17:00
    Potrebna oprema: bickil, ruksak, voda, udobna obuća i odjeća
    Kotizacija: 40 kuna (u cijenu je uključeno sudjelovanje u programu, hrana i piće na ruti, majica, bedž, autobusni prijevoz iz Erduta u Osijek)

    RUTA 3 – Pješačenje Podunavskim putem

    Aljmaš – Erdut

    Podunavski pješački put označili su i uredili članovi HPD Zanatlija. Put kreće s Mišinog brda, ali za potrebe Panona festa smo ga malo skratili, pa će skupina pješaka krenuti iz Aljmaša. Put vodi uz Dunav, penje se prema vidikovcu u Dalj planini i nakon toga završava u Erdutu.

    Vođenje rute: HPD Zanatlija, Osijek
    Vrijeme polaska: 10:00
    Mjesto polaska: Suvenirnica Panona, Tvrđa, Osijek (autobusom do Aljmaša)
    Predviđeno vrijeme dolaska Erdut: 17:00
    Potrebna oprema: udobna obuća i odjeća, ruksak, voda
    Kotizacija: 40 kuna (u cijenu je uključeno sudjelovanje u programu, hrana i piće na ruti, majica, bedž, autobusni prijevoz u Aljmaš, te iz Erduta u Osijek)

    RUTA 4 – Panona Reli Avantura

    Fizički nešto zahtjevnija ruta, s uključenim pješačenjem, veslanjem kanua i bicikliranjem. Namijenjena aktivnijim pojedincima i onima koji se osjećaju spremni provesti cijeli dan u pokretu.

    Zlatna Greda – Kopački rit – Aljmaš – Erdut

    Iako nešto zahtjevnija, ova je ruta vizualno i sadržajno najatraktivnija. Kreće iz Eko centra Zlatna Greda, pješačenjem i fotosafarijem prema rukavcima Kopačkog rita, gdje se sjeda u kanue, vesla parkom prirode, pa Dunavom do Aljmaša. Ondje se izlazi iz čamca, sjeda na bicikle, te nakon okrijepe kod Suzi Petrijevčanin, kreće prema ručku u Dalj planini. Nakon ručka biciklima se nastavlja prema Erdutu, posljednoj kontrolnoj točki i finalnom događanju.

    Vođenje rute: Ekoturistička agencija Zlatna Greda
    Vrijeme polaska: 9:00
    Mjesto polaska: Suvenirnica Panona, Tvrđa, Osijek (autobusom do Zlatne Grede)
    Predviđeno vrijeme dolaska Erdut: 17:00
    Potrebna oprema: odjeća i obuća za kretanje u prirodi, prilagođena za uvjete kiše i vjetra (ovisno o vremenskoj prognozi), ruksak ili lagana torba, dalekozor i fotoaparat (ukoliko posjedujete), voda, krema za zaštitu od sunca (ukoliko bude sunčano vrijeme)
    Kotizacija: 100 kuna (u cijenu je uključeno korištenje kanua, sudjelovanje u programu, hrana i piće na ruti, majica, bedž, korištenje bicikla, autobusni prijevoz u Zlatnu Gredu, te iz Erduta u Osijek)

    17:00 – 21:00 | Vidikovac Erdutskih vinograda, Erdut

    Panona reli finale

    Nakon cjelodnevne avanture kanuisti, biciklisti i pješaci pristižu na vidikovac Erdutskih vinograda. Slijedi proglašenje najuspješnijih pojedinaca, te zasluženi odmor na slamnatim instalacijama Nikole Fallera uz ambijentalnu glazbenu etno-jazz kulisu i dunavski zalazak sunca.

    U revijalnom dijelu programa sudionici će imati mogućnost sudjelovati u Pričama oko vatre, a za zainteresirane održat će se demonstracija vještine Tai-Chi.

    Kulminacija događanja bit će ritualno paljenje slamnatog zmaja, vatreno pročišćenje i zahvala za bogatu i rodnu žetvu, te ekvinocijski ulazak u još jednu jesen, u novi, bolji ciklus, popraćen zvukovima bubnjeva skupine Ritmos i vatrenim akrobacijama Domaćih.

    Za sudionike relija osiguran je povratak kući autobusom. Autobus će kretati ispred dvorca Adamovič-Čeh u Erdutu i vozit će do Tvrđe.

    Polazak uatobusa za Osijek je u 19, 20 i 21 sat

    Fotkaj Panona Fest 2013 i osvoji 2.000 kuna

    Panona Fest poziva sve zaljubljenike u fotografiju da se uključe u jedan (ili više) od programa ovogodišnjeg festivala i svojim aparatima zabilježe najbolje trenutke događanja.

    Novčanom nagradom od 2.000 kuna organizator će nagraditi najbolju fotografiju po izboru stručnog žirija, te fotografiju koja po završetku događanja osvoji najviše lajkova na službenoj FB stranici Panona Festa.

    U konkurenciju za foto natječaj ulaze fotografije snimljene na sljedećim događanjima u sklopu festivala:

    1. PanonaKlinci (petak, 20. rujna) – kreativna radionica u prostoru tijekom koje će daljski školarci oslikavati šetnicu uz Dunav u Dalju i izrađivati veliki Panona crtež. Lokacija je Dalj, a vrijeme održavanja u petak od 10 do 14 sati.

    2. PanonaDizajn (petak, 20. rujna) – modno-glazbeno događanje na kojem će biti predstavljene nove odjevne kolekcije nastale u radionicima socijalnih poduzeća: modeli Panona Myra i Maya za 2014 i modeli čakovečke socijalne zadruge Humana Nova. Događanje se održava u Arheološkom muzeju u osječkoj Tvrđi u petak od 20 do 21:30.

    3. PanonaReli – (polu)avanturističke rute otkrivanja ekoturističkih potencijala Slavonije: Kanuom do Erduta, Biciklom do Erduta, Pješice Podunavskim pješačkim putem i Avantura od Zlatne Grede do Erduta. Sve četiri rute završavaju na finalnom događanju na vidikovcu Erdutskih vinograda, uz bubnjeve, paljenje slamnatih instalacija i etno-jazz glazbenu podlogu.

    Više o foto natječaju doznajte ovdje. 

     

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Rijeka je u subotu 23.3.24. bila organizator memorijalnog turnira, prvi puta s novčanom nagradom za kataše/ice u kata disciplini. U kategoriji juniorki Više…

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Sedam hrvatskih gradova u subotu, 23. ožujka, ponovno će disati kao jedan. Tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Više…

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!

    Revija hrvatskog kratkog filma Filmska RUNDA, za svoje osmo izdanje koje će se održati 20. i 21. listopada 2023. u Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!