Arhiva

Park Zrinjevac postati će nova zelena oaza u Osijeku

  Objavljeno 26.11.2011
  OsijekNews redakcija

  Park Zrinjevac postoji još od davne 1914. godine, a prvi puta je rekonstruiran 1965. godine. Rekonstrukcija parka po prvi puta je najavljena 2007. godine, no do danas za taj projekat nije bilo mjesta u proračunu. Odabirom idejnog rješenja autorice Renate Aleksa konačno se može započeti i s tim projektom.

  Smatra se kako je park na određeni način devastiran gradnjom sportske dvorane 1979. godine, a teško je stradao i za vrijeme Domovinskog rata. 

  Novi park Zrinjevac trebao bi postati zelena oaza za odmor i šetnju u središtu Osijeka. Postojećih 14 biljnih vrsta nadopuniti će se s još 50 raznih vrsta, a zelene površine urediti će se za rekreaciju i odmor na travi. 

  – Rješenjem se predlaže prostor parka podijeliti na istočni dio sa karakterom ozelenjenog trga i zapadni sa karakterom gradskog parka povezanih velikim lukom u koji je uključeno urbano uređenje s interaktivnom fontanom koja označuje centar parka. – rekla je predsjednica ocjenjivačkog suda mr.sc. Ljiljana Belajdžić.

  Ocjenjivački sud koji je odabrao rješenje Renate Aleksa kao najbolje činili su:  mr.sc. Ljiljana Belajdžić dipl.ing.građ., Ivica Završki dipl.iur. (predsjednik GČ Gornji grad), Stjepan Giesler dipl.agr., Milan Kamenko dipl.iur. i Ivana Buzuk Radoš dipl.ing. poljoprivrede.

  Urediti će se i pročelje sportske dvorane Zrinjevac. Naime, na pročelju će biti postavljene plohe za vertiklano penjanje, tzv. ‘free climbing’. – Instalacijom ‘vertikalnog zelenila’ uz pročelja i solarnim kolektorima kao energetski obnovljivim supstitutom ravnog krova definira se jedinstveni energetski pojas koji se nadovezuje na parkovno zelenilo. – navodi predsjednica ocjenjivačkog suda, stoga će se dvorana uklopiti u park ne samo redizajnom pročelja već i novim sadržajima.

  U parku će se nalaziti i drugi sadržaji, poput primjerice: igrališta s likovima i strojevima iz čarobnog svijeta Profesora Baltazara, gigantske knjige, didaktički dječji vrt u kojemu se sije žito i sadi povrće i cvijeće, dok je zimska atrakcija parka klizalište koje se montira na mjestu interaktivne fontane.

  Rekonstrukcija parka raditi će se u etapama, a koliko će iznositi cjelokupni trošak još nije poznato. Ranije je najvljeno kako će prvi zahvati u parku biti uređenje nogostupa, koje će finacirati GČ Gornji grad, te uređenje rasvjete što će financirati Grad Osijek. 

  Kako izgleda idejno rješenje možete pogledati na priloženim fotografijama 

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Veliki Božićni sajam u Čepinu na kojem nas očekuju mnoga iznenađenja i koncert Nine Badrić

  Spektakularni Božićni sajam u Čepinu + koncert Nine Badrić

  Ovaj vikend nas očekuje baš pravi adventski događaj i to u Čepinu! Čepin je već poznat po svom Božićnom sajmu Više…

  Učenici i nastavnici pripremajući slasna jela testirali nove moderne uređaje

  [FOTO] PROJEKT VIRTUS: Ugostiteljsko-turistička škola Osijek otvorila specijalizirani praktikum kuharstva i slastičarstva

  Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljskoturistička škola otvorio je u četvrtak, 7. listopada 2021. godine suvremeni specijalizirani praktikum kuharstva i slastičarstva koji Više…

  Osim Murine, u novom filmskom tjednu premijerno možete pogledati i nastavak velikog animiranog hit crtića Avanture obitelji Bigfoot gdje odlazimo s Adamovom neobičnom obitelji na još jednu nezaboravnu pustolovinu

  KINO „Snovi obično umiru u raju“…

  …rečenica je koju u jednoj od scena filma Murina izgovori bogati američki poduzetnik Javier (Cliff Curtis), a koja je ujedno Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Veliki Božićni sajam u Čepinu na kojem nas očekuju mnoga iznenađenja i koncert Nine Badrić

  Spektakularni Božićni sajam u Čepinu + koncert Nine Badrić

  Osim Murine, u novom filmskom tjednu premijerno možete pogledati i nastavak velikog animiranog hit crtića Avanture obitelji Bigfoot gdje odlazimo s Adamovom neobičnom obitelji na još jednu nezaboravnu pustolovinu

  KINO „Snovi obično umiru u raju“…