ŽIVOT

Pas će za pet minuta u usijanom vozilu pretrpjeti toplinski udar

Čak i ako je vanjska temperatura relativno niska, automobili se parkirani na suncu mogu brzo mogu ugrijati

Objavljeno 10.07.2018
OsijekNews

Pet minuta u vrućem automobilu dovoljno je da pas doživi toplinski udar, upozorila je udruga za zaštitu životinja Four Paws.

15 MINUTA DO SMRTI

A već za 15 minuta psi od toga mogu i uginuti, dodaje udruga PETA.

Čak i ako je vanjska temperatura relativno niska, automobili se parkirani na suncu mogu brzo mogu ugrijati.

U takvim slučajevima psima čak ni dahtanje ne može pomoći u snižavanju tjelesne temperature, upozoravaju iz udruga.

Spuštanje prozora im također neće donijeti mnogo koristi, pa aktivisti preporučuju da vlasnici pse nikako ne ostavljaju u usijanim automobilima.

VRUĆI AUTOMOBILI

Samo u Sjedinjenim Američkim Državama svake godine u prosjeku 37 djece umire zato što su ostavljeni u vrućim automobilima, pokazalo je istraživanje, dok udruga za životinje ASPCA navodi kako se smrti ostavljenih životinja u vozlima mjere čak u tisućama.

Znanstvenici sa sveučilišta u Arizoni nedavno su otkrili kako se manji automobili zagrijavati izrazito brzo, ali svi nakon sat vremena na suncu dosegnu temperaturu od 47 Celzijevih stupnjeva.

Također su otkrili kako se najviše zagrijavaju upravljač, koji u prosjeku dostiže temperature od 52 stupnja, te vozačka kontrolna ploča koja nakon sat vremena na suncu ima temperaturu od 69 stupnjeva.

Znanstvenici su ovim istraživanjem htjeli pridobiti pažnju autoindustrije kako bi se u vozilima razvio alarmni sustav koji bi upozorio na ostavljenu djecu ili životinje.

(Hina)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Naš planet je svake godine topliji. Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke, a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je s velikim vrućinama zabilježen porast smrtnosti i zdravstveni rizici koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice

Danas sunčano i vruće, DHMZ upozorava na posljedice toplinskog vala i preporučuje kako se zaštititi

U Hrvatskoj će danas biti sunčano i vruće, a u dijelu zemlje predviđena je pojava toplinskog vala, čiji će vrhunac Više…

"Da ste vi to vidjeli!! Koooliko mu se Sokol obradovao, toliko da smo sve cmizdrile. Skakao po njemu, vrtio repom, ljubio..."

Nakon pet godina lutanja pas završio u azilu – Vlasnika prepoznao u dvije sekunde!

Rijetke su priče koje imaju ovoliko sretan kraj. Pet godina psa nije bilo kod vlasnika, pet godina nitko ne zna Više…

Hrvatska je ponovno na udaru toplinskog vala, već četvrtog ovoga ljeta...

Broj intervencija zbog vrućine veći za 10 do 20 posto

Hrvatska je ponovno na udaru toplinskog vala, već četvrtog ovoga ljeta. Ako je suditi na primjeru Osijeka, čini se da Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje

Jesi li se ikada osjećao/a diskriminirano/a zbog svog rodnog identiteta, ili si možda svjedočio/la takvom ponašanju u profesionalnom ili društvenom okruženju? Što misliš o suzama? Je li normalno da dečki plaču?

“Uđi u moje konversice” – radionica Info centra za mlade

Motociklisti će se okupiti u caffe baru B.M.W. (Vukovarska cesta 152) od 8, 30 sati, a polazak za Aljmaš organiziranom defileu je predviđen u 10,00 sati.

Blagoslov motora i vozača Aljmaš 2024.