POLITIKA

Penava i svi HDZ-ovi vijećnici napustili HDZ – Osnovat će neovisnu stranku?

Vrlo vjerojatno, kako kažu, će se naći na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore...

  Objavljeno 20.05.2020
  Ivona Amidžić

  Predsjednik Gradske organizacije HDZ-a grada Vukovara, svi zamjenici predsjednika gradske organizacije, predsjednik Gradskog vijeća i svi vijećnici te predsjednici temeljnih organizacija stranke u Vukovaru, kao i vukovarski gradonačelnik istupili su iz HDZ-a, piše Radio Osijek.

  Kako je najavio Ivan Penava, s ljudima koji su danas istupili iz HDZ-a osnovat će neovisnu stranku, a vrlo vjerojatno, rekao je na konferenciji za novinare na kojoj su objavili svoju odluku, naći će se na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore.

  “Kako će se ona zvati, kako ćemo je oformiti, to je pred nama. Kakav oblik i ustroj će biti, to ćemo odlučiti”, rekao je Penava.

  Šota: “Različita mišljenja se ne uvažavaju”

  “Zašto je došlo do ovakve odluke, to pitanje trebate postaviti svima u stranačkoj vertikali HDZ-a”, rekao je dosadašnji predsjednik vukovarskog HDZ-a Damir Barna.

  “Nakon trideset godina i pet mjeseci, odlučio sam napustiti HDZ. Od sadašnjeg predsjednika stranke očekivao sam da stranka počne poštivati različita mišljenja. Nisam to dočekao. Imali smo unutarstranačke izbore, prvo bih uvažio rezultate unutarstranačkih izbora, zapitao se ako smo demokratska stranka i naravno da svatko ima pravo kandidirati se i biti protukandidat. Kod nekih su prisutne sujete, a različita mišljenja se ne uvažavaju. Pošto se to nije desilo istupam iz HDZ-a”, svoju je odluku obrazložio Tomislav Šota, predsjednik vukovarskog Gradskog vijeća.

  Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava je istaknuo kako je ovo prije svega za njih težak i emotivan trenutak.

  “Mrzimo činjenicu da smo bili prisiljeni u toj dilemi izbora između vrijednosti i temeljnih vrijednosti, ljudskih vrijednosti i stranačke poslušnosti i stege odabrali ovo prvo. Zahvaljujem se prije svega ovim ljudima koji zapravo čine HDZ Grada Vukovara, koji su redom svi vrhunski kooperativci i kvalitetni ljudi, koji se nisu štedili sve ove dane i godine, niti sekunde slobodnog vremena i znanja uložiti u kvalitetne rezultate HDZ-a i sve pobjede ili one rijetke poraze kada smo bili slani u nemoguće misije, ali smo ipak izborili maksimalno moguć rezultat po stranku i Vukovar”, rekao je Penava.

  Penava: “HDZ je odlučio nastaviti sramotnu šutnju kao i proteklih 29 godina”

  U dužem obraćanju na konferenciji za novinare Penava je obrazložio odluku koju je politička javnost i očekivala: “Molio bih sve da pročitaju što nam je težnja, da stojimo čvrsto iza stavova kako smo to činili od prvog dana, a oni koji to neće moći razumjeti, njih molim za oprost jer smo uvjereni da ovo što činimo, činimo iz ispravnih razloga. Na tragu silne mašinerije koja je upregnuta, kad to moćnicima nije bilo po volji, tako uoči prosvjeda u Vukovaru i ovih dana kada neki od vas sada propituju po narudžbi ovakve ili onakve stavove.”

  Podsjetio je kako je prošle godine odustao od organiziranja još jednog prosvjeda kojim bi, kao i u listopadu 2018. iskazali nezadovoljstvo radom hrvatskog pravosuđa na procesuiranju ratnih zločina nad Vukovarom i Vukovarcima, jer taj prosvjed više ne bi prošao mirno.

  “Smatrao sam da postoje mudriji putevi kako doći do rezultata. Osobno ću kroz HDZ bez ikakvih kalkulacija pokušati to riješiti. HDZ je odlučio nastaviti sramotnu šutnju kao i proteklih 29 godina, okrenuo je leđa i pregazio vrijednosti žrtava. Zahvaljujemo se na suradnji i krećemo svojim putem, jer, podsjećam, ovo je ipak grad heroja i naša je dužnost ostati uspravnima zbog njih i generacija koje trebaju doći”, nastavio je vukovarski gradonačelnik.

  Penava: “Neprocesuiranje ratnih zločina je prvi od tri osnovna razloga zašto napuštam HDZ”

  “Drugi je gospodarski razlog. Vukovar se konstantno od strane ove Vlade ali i svih drugih Vlada koristi u marketinške svrhe. Pitam vas nešto što mi ovdje vrlo dobro znamo – jeste li svjesni da ne postoji prijedlog toga zakona? Jeste li svjesni da prvi put u mandatu ove Vlade su najveća vukovarska poduzeća dovedena u opasnost s poslovanjem jer su izgubila prava, jer su uvedena pravila o potporama male vrijednosti. Borovo, Vupik, Velepromet, Komunalac, Vodovod, čitav niz tvrtki je ostalo bez mehanizama iz 2001. godine u mandatu ove Vlade”, rekao je Penava, a treći, i tvrdi prijelomni razlog jest popis stanovništva, jer je, smatra, u političkoj trgovini između HDZ-a i koalicijskih partnera izdan Vukovar.

  “Kako? Jednom nevjerojatnom odredbom i dogovorom da manjinci popisuju manjince za što će teret tog dogovora ponovno snositi građani Vukovara. Još jednom je ustupak prema koalicijskom partneru stavljen ispred interesa RH, građana Vukovara, žrtve, a sve suprotno pijetetu, da ironija bude na maksimumu, isti petak kada je u Saboru donesen zakon o Vukovaru kao mjestu posebnog domovinskog pijeteta, pao je dogovor da se u popis stanovništva ide po pravilima koja su unijela kaos u Vukovaru 2012. godine, trgovinu HDZ-a i SDSS-a”, kazao je Penava te je ustvrdio da “ovako niske trgovine zbog političkih interesa ne dolaze u obzir”.

  Posljednji kontakt s premijerom Plenkovićem je imao u noći 15. ožujka, nakon unutarstranačkih izbora kada mu je čestitao na pobjedi.

  “Nemojte očekivati da ću ikada loše govoriti o HDZ-u. Ovdje se držimo isključivo programa i ciljeva. Ovo je maksimalno korektan način za izreći ono što se događa 29 godina”, istaknuo je Penava najavljujući da će sa skupinom koja je danas napustila HDZ osnovati stranku koja će na predstojećim parlamentarnim izborima biti na listi s Domovinskim pokretom. “Ne znam jesam li bio dovoljno jasan. S gospodinom Škorom da, naši uvjeti su jasni, to je politika koja uvažava čovjeka i njegova prava”, rekao je Penava.

  foto: youtube (screenshot)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  "Svi vi koji igrate po svojim pravilima, premijer i zastupnici koji imaju "extra" pravila oko samoizolacije, koji se sa svima nama ismijavate, zašto to činite, gdje vam je mjera, gdje vam je kraj?"

  Most secirao HDZ i HNS te “promjenjiva” pravila: Dvostruki standardi po leđima Osijeka i Slavonije

  Petar Kopunović Legetin, predsjednik kluba vijećnika Mosta u Gradskom vijeću Grada Osijeka, osvrnuo se na posljednju zabranu okupljanja koja se Više…

  Osječani su neke nagradili a neke baš i ne. Moglo bi se reći da je Osijek "otišao" u desno s gotovo 62% glasova prema "desnim" strankama

  Osječani HDZ nagradili s 39,73%, Restart 23,11%, Domovinski pokret 15,64% i Most s 6,21% glasova

  Obrađena su sva izborna mjesta. U ozračju nikad manje izlaznosti (46,85 % svih birača s pravom glasa u RH) na Više…

  HDZ je osvojio najviše glasova u 1, 2., 4.,5.,6.,7.,9. i 10. izbornoj jedinici dok je Restart koalicija osvojila 3. i 8. izbornu jedinicu.

  Parlamentarni izbori 2020 – HDZ pobjedio u osam izbornih jedinica, Restart u dvije

  Prema neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva nakon 99 posto obrađenih biračkih mjesta, HDZ je relativni pobjednik parlamentarnih izbora sa osvojenih Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Odluke su bile "zakonite, imale su legitiman cilj, zaštitu života i zdravlja građana te su bile nužne za ostvarivanje tog cilja"...

  Ustavni sud odlučio: Privremena zabrana rada nedjeljom protuustavna

  Glavni cilj je povećati trajnost proizvoda i zabraniti ugrađene kvarove kako bi potrošači dobili najviše za svoj novac

  Biljana Borzan imenovana izvjestiteljicom za zelenu ekonomiju – Treba povećati trajnost proizvoda!

  "Anušić, umjesto da je kontrolirao, kako je i obećavao, što rade gradovi i općine u 'njegovoj' županiji te pridržavaju li se preporuka Zavoda, prebacuje odgovornost na druge"

  Zbrka zbog komaraca – Vrkić: Župan ili laže ili nije upoznat s činjenicama, stoga ih želim javno iznijeti