POLITIKA

Petar Kopunović-Legetin: Ključ svega je razbiti koruptivnu hobotnicu

Ključ svega je da se napokon uništi hobotnica korupcije, da maknemo tu toksičnu mrežu iz svih krajeva društva sa svih razina i institucija

    Objavljeno 16.06.2020
    Lana Matić

    Povodom skorih parlamentarnih izbora razgovarali smo s novom osobom na nacionalnoj političkoj sceni, Petrom Kupunovićem- Legetinom. Gospodin Kopunović-Legetin nositelj je liste Mosta nezavisnih lista u 4. izbornoj jedinici, a obnaša dužnost predsjednika Kluba vijećnika Mosta u Gradskom vijeću Grada Osijeka.

    Kao nositelj liste Most-a za 4. izbornu jedinicu što mislite da je najvažnije učiniti kako bi Virovitičko-podravska i Osječko-baranjska županija ubrzali gospodarski razvoj?

    Gospodarski razvoj i ekonomsko blagostanje trebamo temeljiti na promišljenoj industrijalizaciji koja jedina omogućuje siguran i ubrzan rast proizvodnje i plaća, uz istovremeno promoviranje i zaštitu svojih globalno konkurentnih brendova.

    Tu su nam ključna dva pristupa: privlačenje izravnih stranih ulaganja u proizvodne djelatnosti što će donijeti brži rast proizvodnje i plaća. Reformskim zahvatima moramo učiniti sve da postanemo poželjna destinacija za takve investicije.

    Drugi ključni pristup je usmjeravanje gospodarstva prema inteligentnom uslužnom sektoru, što podrazumijeva povećavanje složenosti, sofisticiranosti, intelektualnosti i dodane vrijednosti usluga koje gospodarstvo može ponuditi i izvesti u druge zemlje.

    Oba pristupa zahtijevaju ulaganje velikih napora u povećanje kvalitete institucija pri čemu se posebna pažnja treba uložiti u sustavnu eliminaciju korupcije i klijentelizma, što je bitna okosnica našeg programa.

    Je li sada prepoznatljiv rad Most-a, posebno u Slavoniji i Baranji?

    Naravno da jeste, i sada i uvijek. Evo čujem da neki grade optimizam na dosadašnjem radu, a ja bih baš na tome rekao da narod već vidi sada sve više i više koji su to okreti i pokreti koji su spremni bilo kada i bilo što glasati četvrtkom na Vladi, petkom na Saboru svoje napraviti i odraditi i nastaviti rad kakav je bio do sada. Rad kojim su uništavali državu, rušili povjerenje građana u institucije, obeshrabrivali narod i oduzimali nadu u bolje sutra.

    Rad kakav je bio do sada, u svim razina vlasti, svi koji su se borili za Slavoniju: neki su se inatili, neki su rekli da će im se osušiti lijeva ruka ako zaborave Slavoniju, neki su svašta govorili, obećavali, neki imaju razne projekte – svi vidimo da je fiktivno, svi vidimo da je Slavonija zapuštena, zaboravljena.

    Sad imamo tu kao neke okrete, pokrete koji imaju samo novu odjeću, nove dresove. Isti ljudi, istog imena, pod nekom novom zastavom. Njihova djela najbolje govore o njima. Svi su oni radili isključivo za sebe i svoje interese, određene mrvice su davali svojim poslušnicima, a narod je napušten i zapušten. Narod uvijek želi i nada se boljem. Tu nadu svojim djelovanjem jača MOST i nećemo dopustiti da nas više dovode u beznađe i tjeraju cijele obitelji da odlaze iz Slavonije i Baranje. Nećemo dopustiti pražnjenje Slavonije i Baranje.

    Jedino je MOST onaj koji se iskreno zalagao, koji ima integritet svojih ljudi, koji je znao što želi, što planira i da neće dopustiti više tu spiralu korupcije, zla koja uništava sve čega se dotakne – ne samo institucije, nego i građane, društvo, gospodarstvo, slobodu tržišta – svugdje je ta korupcija došla i narodu je toga dosta i vjerujem da će se to vidjeti na ovim izborima – tako da optimizmu onima koji su dosad imali priliku raditi na razvoju države, a radili su na razvoju samo svojih računa otom-potom, narod će reći svoje.

    Kako vratiti mlade?

    Želimo poticati mala i srednja gospodarstva, omogućiti ljudima lakši i efikasniji rad. Pogledajte koliko su nam tijekom situacije oko korona virusa i zatvorenih granica bili važni plodovi rada mnoštva OPG-ova čiji su kvalitetni proizvodi napokon našli put do kupaca. Podupirati i cijeniti rad naših ljudi, a ne im otežavati administracijom, raznim restriktivnim uredbama te sumnjivim natječajima, poticajima, projektima.

    Dati priliku mladim obiteljima da se ostvare u svojoj zemlji i svojim vrijednim angažmanom, znanjem i stručnošću zadovoljno ostanu raditi u Hrvatskoj. Poticanje demografskog rasta i obnove konkretnim djelima, a ne samo raznim obećanjima i brojkama, kako bi mlade obitelji imale sigurno poslovno okruženje, a ne da se stalno boje za radno mjesto. Tu ističem i mlade
    majke kojima se na mnoštvo načina poručuje kako nije dobro otići na porodiljni i kako bi zbog toga mogle ostati bez posla. To je nedopustivo.

    Ključ svega?

    Ključ svega je da se napokon uništi hobotnica korupcije, da maknemo tu toksičnu mrežu iz svih krajeva društva sa svih razina i institucija. Naš narod je vrijedan, marljiv, ima znanje, ima talent, ima iskustvo. Treba poticati razvoj pravih vrijednosti, rad doista za opće dobro i dobro svih građana. Smanjiti podjele, zajednički raditi za boljitak i napredak svih krajeva Hrvatske. Slavonija i Baranja nužno trebaju puno bolji i efikasniji rad i mjere.

    Želim stoga jasno poručiti: “Plodna i ponosna Slavonijo i Baranjo, ne dopusti da te više čine robom i slugom, izbori se svojim glasom za ostanak mladih, za obnovu i stvaranje radnih mjesta, za onaj osmijeh i radost koju oduvijek nosimo u srcima! Veselje zbog obitelji na okupu, zbog zadovoljstva nakon uspješnog rada i gledanja plodova tog rada. Ne veselje samo onih koji dolaze pjesmom i hranom uoči izbora, a do idućih izbora rade samo za sebe i svoje.”

    Dosta nam je takvih!

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Državno izborno povjerenstvo na svojim stranicama objavljuje privremene rezultate parlamentarnih izbora. Do 02.30 prebrojani su gotovo svi glasovi. Glasalo je Više…

    Osim predsjednika, na izborima su birani članovi predsjedništva i potpredsjednici koji su izabrani na osnovi najvećeg dobivenog broja glasova

    Vjeran Marijašević, novi predsjednik GO SDP Osijek

    Jučer su održani izvanredni unutarstranački izbori GO SDP Osijek na kojima je izabrano novo vodstvo. Novi predsjednik GO SDP je Više…

    Na biračkom je popisu u Osijeku nikad manje ljudi - 88.129, a glasovalo je 10.976 ili 12.45 %. Za izbore za vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora u Osijeku građani nisu pokazali veće zanimanje...

    Skroman odziv građana na izbore – HDZ pobjedio u većini gradskih četvrti i mjesnih odbora

    U Osijeku je HDZ osvojio većinu u svim gradskim četvrtima te u sedam od osam mjesnih odbora. Za izbore za Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde