ŽIVOT

Petar Kopunović Legetin (MOST) i Ivan Vrdoljak (HNS) u temi dana HRT o Slavoniji

HNS i MOST u gostovanju na HRT - temi dana u razgovoru o Slavoniji

Objavljeno 15.06.2020
Lana Matić

U Državnom izbornom povjerenstvu prilična je već gužva oko predaje kandidacijskih lista za parlamentarne izbore, još su dva dana preostala do isteka roka.

Kod birača HNS ne kotira baš najbolje – ankete pokazuju vrlo niske rezultate potpore, ispod izbornoga praga. No, optimizma u stranci ne nedostaje. Na čemu ga temelje?

– Na rezultatima u protekle tri godine. Sada ih treba dobro isprezentirati. I naravno, na ljudima i kandidatima i programu koji kandidiramo na ovim izborima, kazao je za Temu dana Ivan Vrdoljak, Slavonski pokret – HNS, nositelj u 4. izbornoj jedinici.

Na konstataciju da se biračima nije baš sviđala nedosljednost, “šaranje” od jednog do drugog političkog spektra, Vrdoljak odgovara:

– Mislim da Hrvatska ulazi u jednu fazu gdje će se više gledati što su rezultati našeg političkog rada, nego što su odnosi između politike ili unutar političkih stranaka. Mislim da su svi više umorni što se događa u pojedinoj stranci ili kakvi su odnosi između njih, nego što ćemo isporučiti, kazao je Vrdoljak i dodao:

– Obrazovna reforma, sve reformske procese u ministarstvu graditeljstva su realno obavljeni – bili planirani u koaliciji s SDP-om, a realizirani u koaliciji s HDZ-om. I niz drugih programa koje smo tada planirali smo realizirali, ali je došlo novo vrijeme, došlo je da se na novim politikama i na novim sadržajima nastupaš na ovim parlamentarnim izborima.

MOST isto tako sada dolazi s potpuno drugačije pozicije nego što je to bilo 2016. godine. Brojna njihova vodeća, prepoznatljiva imena su otišla – dijelom u neke druge opcije, a dijelom su otišla u potpunosti iz politike. Sada imaju i nove kandidate.

Na pitanje jesu li sada prepoznatljivi, posebno u Slavoniji gdje i nemaju preveliku potporu biračkog tijela, Petar Kopunović Legetin, MOST, nositelj u 4. izbornoj jedinici je odgovorio:

– Naravno da jesmo, i sada i uvijek. Evo čujem da neki grade optimizam na dosadašnjem radu, a ja bih baš na tome rekao da narod već vidi sada sve više i više koji su to okreti i pokreti koji su spremni bilo kada i bilo što glasati četvrtkom na Vladi petkom na Saboru svoje napraviti i nastaviti rad kakav je bio do sada.

– Rad kakav je bio do sada, u svim razina vlasti, svi koji su se borili za Slavoniju: neki su se inatili, neki su rekli da će im se osušiti lijeva ruka, neki su svašta govorili, neki imaju razne projekte – svi vidimo da je fiktivno, svi vidimo da je Slavonija zapuštena, zaboravljena, kazao je  Kopunović Legetin i dodao:

– Sad imamo tu kao neke okrete, pokrete koji imaju samo novu odjeću, nove dresove. jedino je MOST onaj koji se iskreno zalagao, koji ima integritet svojih ljudi, koji je znao što želi, što planira i da neće dopustiti više tu spiralu korupcije, zla koja uništava sve čega se dotakne – ne samo institucije, nego i građane, društvo, gospodarstvo, slobodu tržišta – svugdje je ta korupcija došla i narodu je toga dosta i vjerujem da će se to vidjeti na ovim izborima – tako da optimizmu otom-potom, narod će reći svoje.

Kako će pomoći raseljenoj Slavoniji?

– Moramo vrlo jednostavne stvari napraviti: prestati se svađati. Prestati galamiti. Isporučiti rezultat. Ne vrijeđati, a rezultat znači: nova radna mjesta, nove investicije u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji, koja je defacto postojala i stoje i u osječkoj industrijskoj zoni, zna kolega, koja je prazna – možemo privući ljude ako nađemo modele financiranja, rekao je Vrdoljak i dodao:

– Imamo novu investiciju u tvornice papira u Belišću koja stoji zbog modela financiranja – koji ne postoji u Hrvatskoj i koji nam je sada u programu i koji ćemo osigurati, ako otvorimo nova radna mjesta i ako povećamo plaće poreznim rasterećenjima – onda ćemo sigurno usporiti, a u konačnici i zaustaviti sustav iseljavanja. Pored toga treba brinuti o obrazovanju – pa to je naš projekt, treba graditi školu u Miholjcu koja je sada konačno krenula nakon 20 godina, treba obnavljati škole po čitavoj Slavoniji, treba obnavljati vrtiće, treba brinuti o socijali, treba povećati mirovine.

– Ključ, sadržaj, bit razvoja je investicija u prehrambenu i prerađivačku industriju, novozapošljavanje i porast plaće, zaključio je Vrdoljak.

– Svi čujemo samo obećanja, razno razne brojke, vidi se i u MOSTU Osijek što čini djelima. Ako nam je nešto važno – važno nam je gospodarstvo. Važna su nam radna mjesta konkretno i jasno – jedno je nacionalna priča, jedno je lokalna priča, rekao je Kopunović Legetin.

Na pitanje: Koje biste projekte “vukli” za Slavoniju ako budete u Saboru, u idućem mandatu, Kopunović Legetin odgovara:

– Korupcija, transparentnost, ne samo javna uprava na koju svi napadaju, nego i sve druge grane, jer svugdje netko ima neku svoju vezu, pa imamo sada tu neke nove igrače, a i dalje samo žele imati moć i moć upravljanja i neku svoju liniju, vezu i vezicu.

Cijeli razgovor poslušajte u videozapisu.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

"Svi vi koji igrate po svojim pravilima, premijer i zastupnici koji imaju "extra" pravila oko samoizolacije, koji se sa svima nama ismijavate, zašto to činite, gdje vam je mjera, gdje vam je kraj?"

Most secirao HDZ i HNS te “promjenjiva” pravila: Dvostruki standardi po leđima Osijeka i Slavonije

Petar Kopunović Legetin, predsjednik kluba vijećnika Mosta u Gradskom vijeću Grada Osijeka, osvrnuo se na posljednju zabranu okupljanja koja se Više…

Ulica se gradi prema novom stadionu NK Osijek u produžetku Kanižlićeve ulice...

Kopunović Legetin pokrenuo inicijativu za Ulicu Kohorte

U ime Kluba vijećnika MOST NEZAVISNIH LISTA – MOST, na 29. sjednici Gradskoga vijeća Grada Osijeka, održanoj 8. srpnja 2020. Više…

Koji bi prostor bio najprikladniji za ovakvog čovjeka?

Piližota: Inicijativa za Imenovanje ulice po preminulom Branku Lustigu

Sve nas je jučer rastužila vijest o smrti Branka Lustiga, poznatog hrvatskog filmskog producenta i dvostrukog dobitnika Oscara. “Oprostio sam, Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Očekuje se poskupljenje

Od utorka nove cijene goriva

Glavni cilj projekta „Drvo solidarnosti“ je osvješćivanje ljudi o važnosti očuvanja prirode te poticanje ponovnog povezivanja čovjeka s prirodom

Održana sadnja drveta u sklopu projekta Drvo solidarnosti

Časopis Jezik i zaklada "Dr. Ivan Šreter" i ove godine dodjeljuju nagradu za najbolju novu hrvatsku riječ

Prijedlozi novih hrvatskih riječi vezani za pandemiju