ŽIVOT

Peticiju o zabrani držanja pasa na lancu potpisalo više od 40.000 ljudi

"Psi na lancu nemaju dovoljno igre ni aktivnosti, niti ih se uči suživotu s drugim životinjama i ljudima, stoga su često opasni za sve oko sebe..."

Objavljeno 11.03.2021
Ivona Amidžić

Udruga Prijatelji životinja izvijestila je u utorak kako je njihovu peticiju, kojom žele zakonski zabraniti držanje pasa na lancu, do sada potpisom podržalo više od 40.000 ljudi, a podršku njihovoj nacionalnoj kampanji dale su i strukovne veterinarske udruge.

Prijatelji životinja navode kako su poslali dopis Vladi, koju su pozvali na hitnu izmjenu Zakona o zaštiti životinja, te očekuju pozitivan odgovor.

Potpora njihovoj kampanji došla je i od najvažnijih strukovnih udruga doktora veterinarske medicine, Hrvatske veterinarske komore i Odjela veterinara male prakse Hrvatske, kao i brojnih drugih privatnih veterinarskih praksi.

Predsjednik Hrvatske veterinarske komore Ivan Zemljak u pismu potpore kampanji napisao je da će njena realizacija doprinijeti povećanju standarda zaštite i dobrobiti životinja u Hrvatskoj.

Iz Odjela veterinara male prakse Tatjana Zajec istaknula je da su psi društvena bića pa dugotrajno zatvaranje ili držanje na lancu može nanijeti ozbiljnu štetu njihovoj fizičkoj ili psihološkoj dobrobiti.

Upozorili su kako psi na lancu nemaju ni dovoljno igre i aktivnosti, niti ih se uči suživotu s drugim životinjama i ljudima, stoga su često opasni za sve oko sebe.

Veterinar Goran Spasovski istaknuo je kako psi na lancu, osim psihičkih poremećaja, imaju vidljivije i učestalije ortopedske probleme, kao i probleme s kukovima, kralježnicom i mišićima.

Pozivaju građane da podrže njihovu kampanji i peticiju koja se može pronaći na poveznici.

(Hina)

foto: unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Građanska dužnost je prijaviti bilo koji oblik nasilja, a svojim postupanjem dokazujemo da je Grad Osijek ali i Osječko-baranjska županija mjesto nulte tolerancije na nasilje, a ovakvim postupanjem možemo unaprijediti život u lokalnoj zajednici

U Osijeku održana plesna kampanja protiv nasilja nad ženama – “Milijarda ustaje”

Kampanja “One Billion Rising” ili „Milijarda ustaje“ započela je na Valentinovo 2012. kao inicijativa za podizanje svijesti o uznemirujućoj statistici Više…

Kalendar za 2024. uz 12 prelijepih i fotogeničnih četveronožnih zvijezda donosi i njihove priče skupljene pod imenom "Još se nije rodio ko bi svima ugodio" i iz prve ruke, ili ako vam je draže - šape

Promocija najljepšeg kalendara na svijetu

“U Osijeku, uz riječ kalendar najčešće se veže pridjev najljepši, a kad se to desi svi već znaju o kojemu Više…

Gradski sportski savez osigurao je da biciklijada bude odrađena po pravilima, uz policijsku pratnju, tehničku pomoć i prvu pomoć. Planirani dolazak pred Azil je oko 11 sati, u koloni, gdje će vas dočekati 180 kerovaca željnih šetnji!

Bicikllijada – “Bajsom za azil”

Pozivamo sve naše sugrađane (a i one koji to nisu) da nam se pridruže na tradicionalnoj biciklijadi, koja se u Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje