ŽIVOT

Pfizer iznenada javio da ne može isporučiti dogovorene doze

Zemlje EU-a koje su naručile cjepivo Pfizer/BioNTech strahuju da bi isporuke doza mogle stizati sa zakašnjenjem od "tri do četiri tjedna".

  Objavljeno 17.01.2021
  Darija Kovačić

  Američka tvrtka Pfizer, koja je u suradnji s njemačkim laboratorijem BioNTechom osmislila cjepivo protiv covida-19, u subotu je iznijela “plan” koji bi trebao omogućiti da se najavljeno kašnjenje isporuke cjepiva ograniči na tjedan dana, piše Index.

  “Pfizer i BioNTech razvili su plan koji će im omogućiti povećanje proizvodnih kapaciteta za Europu kao i isporuku znatno većeg broja doza cjepiva u drugome tromjesečju”, stoji u zajedničkom priopćenju dviju tvrtki.

  Zemlje EU-a koje su naručile cjepivo Pfizer/BioNTech strahuju da bi isporuke doza mogle stizati sa zakašnjenjem od “tri do četiri tjedna”.

  Predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen izjavila je u Lisabonu da joj je Pfizer zajamčio da će na vrijeme dostaviti predviđene doze za prvo tromjesečje.

  “Razgovarala sam s predsjednikom uprave Pfizera koji mi je potvrdio da će biti kašnjenja u isporuci, ali i da ćemo u prvom tromjesečju dobiti predviđenu količinu doza”, rekla je von der Leyen u petak na zajedničkoj konferenciji za novinare s portugalskim premijerom Antonio Costom.

  Pfizer je priopćio da se “počevši od 25. siječnja vraćamo prvobitnom rasporedu isporuka za zemlje Europske unije, a od 15. veljače povećat ćemo isporuku”, dodaje se u priopćenju.

  “Da bismo ovo realizirali, moramo provesti određene izmjene u proizvodnom procesu”.

  Američka grupa Pfizer i njemački BioNTech u petak su neočekivano upozorili da do početka veljače zemljama članicama EU nisu u mogućnosti isporučiti ranije dogovorene tjedne količine cjepiva.

  Njemačka je spomenula da će se tempo isporuke ”protegnuti” na tri do četiri tjedna.

  U najnovijem priopćenju za javnost Pfizer i BioNTech su izvijestili da će tvornica Puurs u kojoj se proizvodi cjepivo “idući tjedan privremeno smanjiti količinu doza za isporuku”.

  Foto: unsplash

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se nalazi 986 osoba.

  25 novopozitivnih na području OBŽ

  U Kliničkom bolničkom centru Osijek  i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije Više…

  Na bolničkom liječenju nalaze se 62 osobe oboljele od COVID-19, i to 50 u osječkom KBC-u, od kojih je 11 na respiratoru

  STOŽER OBŽ: U Osječko-baranjskoj županiji 32 novozaražene osobe

  U protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji potvrđena su 32 nova slučaja zaraze koronavirusom, a najviše novozaraženih, njih 11, je Više…

  "Od ponedjeljka, 1. ožujka pokrenut je nacionalni sustav prijavljivanja zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID-19 u trećoj fazi, odnosno za masovno cijepljenje"

  OBŽ: Kod obiteljskih liječnika više od devet tisuća doza cjepiva

  Od 27. prosinca 2020. godine do sada na područje Osječko-baranjske županije stiglo je 17.706 doza cjepiva, i to 12.306 doza Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Prošle je godine Mladforma utvrdila kako 98 ulica i trgova u gradu Osijeku nose imena muškaraca, a njih samo 6 nosi imena žena

  Akcija Mladforme povodom Međunarodnog dana žena: „Ženskom stranom ulice“

  Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se nalazi 986 osoba.

  25 novopozitivnih na području OBŽ

  Europski parlament će idućeg tjedna raspravljati i glasati o programu EU za zdravlje koji bi trebao pomoći nacionalnim zdravstvenim sustavima da budu spremniji za buduće izazove i pandemije.

  Hrvatske europarlamentarke različito o uspješnosti vlade u provedbi cijepljenja