GOSPODARSTVO

Pilot projekt „Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste“

Projekt je usmjeren na smanjenje količina nastalog otpada od hrane te pravilno odvojeno sakupljanje i zbrinjavanje nastaloga otpada

    Objavljeno 12.07.2021
    Ivona Amidžić

    Pilot projekt „Smanji otpad od hrane – kuhaj za svoje goste“, kojeg provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvom turizma i sporta te Geotehničkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu – Zavod za inženjerstvo okoliša, predstavljen je prošli tjedan u Hotelu Osijek.

    Projekt je usmjeren na smanjenje količina nastalog otpada od hrane, pravilno odvojeno sakupljanje i zbrinjavanje nastaloga otpada, a sve u cilju konačnog pomaka u rješavanju ovog globalnog problema. Namijenjen je ugostiteljskim objektima/ hotelima, a trenutno obuhvaća dva hotela, u Osijeku i Puli.

    – Proveli smo istraživanje koje kaže kako su hoteli koji su diljem svijeta proveli program smanjili otpad od hrane za 30 posto, što znači da su smanjili i svoje troškove zbrinjavanja istog. Naime, ulazimo u kuhinje, mjerimo količine otpada i tražimo najbolje rješenje kako bi se određene namirnice sačuvale, odnosno što manje bacale. S druge strane pokušavamo utjecati i na goste u smislu nenametljivog apeliranja preko izrađenih letaka čime želimo reći da i oni mogu utjecati svojom sviješću i ponašanjem. Najbolji primjer su često pretrpani tanjuri na doručku i potom velike količine koje se nažalost poslije bacaju – rekla je Maja Feketić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prilikom predstavljanja projekta.

    Potporu ovom projektu dao je i župan Ivan Anušić, koji je nazočio predstavljanju projekta.

    – Veliki dio svijeta još uvijek ima problem s hranom te smatram da moramo pametnije gospodariti hranom kao resursom i svime što imamo, posebno u Slavoniji i Baranji. Moramo biti racionalniji i optimalno iskoristiti svoje potencijale. Osječko-baranjska županija, kao i cijela Slavonija i Baranja, predodređena je za proizvodnju hrane, kao takva je do sada egzistirala, a to je i budućnost ovog područja – rekao je župan Ivan Anušić.

    Direktorica Hotela Osijek Sandra Đurđević naglasila je važnost podizanja svijesti na razini cijele struke, od gosta do hotelijera. – Namirnicu koju gost ne konzumira plaćamo tri puta. I to kroz trošak, zbrinjavanje otpada i nažalost kao ekološki učinak koji ima kada u konačnici završi na otpadu. Sretni smo što smo se uključili u projekt, kao i kroz iskustva drugih kolega i struke, a na nama je sada da pronađemo određeni balans između prenošenja poruke gostima o važnosti smanjena stvaranja otpada i ne narušavanja doživljaja boravka u hotelu – kazala je.

    Prema procjenama u ukupnim količinama biootpada više od 70 posto čini otpad od hrane. Republika Hrvatska je Planom gospodarenja otpadom za razdoblje od 2017. do 2022. propisala dinamiku odvojenog sakupljanja komunalnog biootpada na godišnjoj razini, prema kojoj je na nacionalnoj razini do 2022. godine potrebno odvojeno sakupiti 40 posto mase proizvedenog biootpada.

    foto: OBŽ

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Današnje predavanje održala je izv. prof. dr. sc. Ana Kurtović, psihologinja koja je zainteresiranim sudionicima pokušala približiti izazove koje donosi svakodnevni stres

    Žene poduzetnice snažno doprinose zajednici

    Povodom Međunarodnog dana žena, Osječko-baranjska županija organizirala je 7. ožujka seminar pod nazivom Poduzetnički obzor – Žene u poduzetništvu, namijenjen Više…

    Izložbeno-prodajna manifestacija obuhvaća poljoprivredu, tradicijske i autohtone proizvode obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrtničke proizvode, opremu i uređaje za kućanstvo, graditeljstvo i stanovanje te donosi prikaz gospodarskih potencijala gradova i općina Osječko-baranjske županije i šire

    [FOTO] Više od 200 izlagača na Proljetnom i obrtničkom sajmu u Gospodarskom centru OBŽ

    U organizaciji Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije d.o.o., Osječko-baranjske županije i Obrtničke komore Osječko-baranjske županije danas (21. veljače 2025. godine) u Više…

    Ovaj iznimno koristan seminar je posvećen kibernetičkoj sigurnosti i implementaciji Zakona o kibernetičkoj sigurnosti u mikro, malim i srednjim poduzećima

    Besplatni seminar za poduzetnike – Kibernetička sigurnost i novi regulatorni okvir za SME sektor

    U ciklusu besplatnih seminara koje Osječko-baranjska županija organizira za poduzetnike i sve one koji su uključeni u poslovni svijet u Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Zadnji vikend u travnju rezeviran je za SALORI sajam lova, ribolova i turizma! Osim izložbenog dijela, organizatori su pripremili i zanimljiv program stručno-pratećih aktivnosti

    [NAJAVA] Salori – sajam lova, ribolova i turizma

    Konferencija je okupila vodeće stručnjake iz područja plemenitih metala, te je pružila platformu za razmjenu najnovijih spoznaja i trendova iz ove industrije

    Hrvatska kovnica novca na prestižnoj CROGOLD 2025 konferenciji o zlatu

    Poslove ovaj tjedan nude Žito d.o.o., Telemach, Stribor oprema, Amrest Adria, Konzum, Dominkovic Transporte... provjerite sve prilike!

    Donosimo vam novu ponudu slobodnih radnih mjesta u OBŽ