OSJEČANI

Pisanje mature u vrijeme koronavirusa: Donosimo upute koje je izdao HZJZ

Ako se provedba ispita može organizirati na opisani način, nošenje maski ili drugih pokrivala za usta i nos nije nužno

Objavljeno 28.05.2020
Ivona Amidžić

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izdao je upute za provedbu državne mature tijekom epidemije koronavirusa u ljetnom roku u kojima preporuča da se pisanje A i B razine ispita odvoji u zasebne dane kako bi se smanjio broj pristupnika u istom terminu u ustanovi.

Također, HZJZ predlaže da se veći ispiti organiziraju tako da se u jednom danu održava jedan ispit ili dio ispita kako bi se mogla provesti primjerena higijena prostorija i provjetravanje te osigurati dovoljno vremena za ulazak i izlazak pristupnika iz ustanove uz održavanje razmaka od dva metra.

Kao i u drugim dosadašnjim preporukama u školstvu, HZJZ ističe da na ispite državne mature ne dolaze pristupnici koji pokazuju znakove akutne respiratorne bolesti, kao ni oni kojima je utvrđena zaraza COVID-19. Takvi mogu polagati ispite državne mature u drugom, jesenskom terminu prema uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

HZJZ napominje da o ovim uputama pristupnike treba obavijestiti na primjeren način te da njihova posebna izjava vezana uz upute nije potrebna.

Svim pristupnicima i djelatnicima i pomoćnicima uključenim u provedbu ispita državne mature preporučuje se da se pridržavaju pravila koja smanjuju mogućnost zaraze.

Kandidat koji u razdoblju u kojem polaže ispite državne mature razvije respiratorne simptome ili povišenu tjelesnu temperaturu dužan je o tome telefonom obavijestiti liječnika obiteljske medicine. Učenik o navedenom obavještava liječnika obiteljske medicine i školskog liječnika, kaže se i dodaje da u slučaju da se nakon pisanja ispita državne mature utvrdi da je kod nekog sudionika utvrđena zaraza sa SARS-CoV2, postupa se sukladno uputama epidemiološke službe.

Mjesto održavanja državne mature i pripadajuće prostorije potrebno je prije prvog ispita te na kraju svakog radnog dana temeljito oprati i dezinficirati u okviru rutinskog uobičajenog čišćenja, a učenici se ne bi smjeli grupirati pri dolasku. Nakon dezinfekcije ruku na ulazu u ustanovu, pristupnik zatim nastavlja ravno prema ispitnoj prostoriji u kojoj piše ispit.

Pisani ispit provodi se u dovoljno velikoj prostoriji iza zatvorenih vrata u koju pristupnici ulaze jedan po jedan i sjedaju na svoje ispitno mjesto prema rasporedu koji se nalazi na ulazu u prostoriju. Razmak među pristupnicima, dežurnim nastavnicima i voditeljima u ispitnoj prostoriji treba biti dva metra, kaže se.

Pristupnici tijekom pisanja ispita na radnome stolu smiju imati samo osobnu iskaznicu, pribor za pisanje propisan ispitnim katalogom za svaki predmet, vlastitu kemijsku olovku, bočicu s vodom i ispitne materijale.

Po završetku pisanja ispita pristupnik odlaže ispitni materijal na rub stola i dizanjem ruke obavještava dežurnog nastavnika da je završio, odnosi sa sobom sve što je donio i napušta ispitnu prostoriju. Pri izlasku iz ustanove pristupnici dezinficiraju ruke, te drže razmak i ne zadržavaju se u grupama.

Ako se provedba ispita može organizirati na opisani način, nošenje maski ili drugih pokrivala za usta i nos nije nužno ali se preporučuje, navodi se u uputama. Međutim, nošenje maski je obavezno u specifičnim situacijama kao što su polaganje učenika s kroničnim bolestima koje možebitno predstavljaju veći rizik za zarazu i razvoj težih oblika bolesti COVID-19, ako zdravstveno stanje učenika dozvoljava nošenje maske. Tada se preporuča osigurati medicinsku (kiruršku) masku za navedenog učenika te fizički razmak od drugih učenika od najmanje dva metra i ako je moguće da nešto manji broj osoba u istom prostoru.

Ako zdravstveno stanje učenika ne dozvoljava nošenje maske, preporuča se polaganje ispita u izdvojenom prostoru; pritom svi djelatnici koji moraju biti prisutni u istoj prostoriji koriste medicinsku masku, kaže se uz ostalo.

U pogledu prilagodbe ispitne tehnologije na ispitima državne mature HZJZ ističe da pristupnicima kojima je odobreno produljeno vrijeme pisanja ispita u rasporedu sjedenja treba osigurati najudaljenije mjesto u prostoriji kako bi po završetku redovnog vremena trajanja ispita mogli nastaviti pisati ispit u prostoriji.

Glede polaganje ispita u izdvojenom prostoru, dežurni nastavnici održavaju razmak od pristupnika od najmanje dva metra, dok u prostoriju ulaze samo osobe koje su nužne za provedbu ispita.

Ako je pristupniku odobrena stručna podrška pomoćnika na ispitu državne mature, ispit se provodi u izdvojenom prostoru i osobni pomoćnik nosi medicinsku masku, predlaže se.

Pristupnik kojemu je neophodna podrška roditelja ili osobnog asistenta izvan prostorije u kojoj polaže ispit (kod odlaska na toalet i sl.) ima pravo na takvu pomoć na način da roditelj/osobni asistent poštuje sve navedene obaveze za osobe uključene u provedbu ispita državne mature.

Pristupnici s teškoćama ili težim zdravstvenim smetnjama koji koriste neku drugu vrstu opreme ili pomagala imaju je pravo donijeti i odnijeti sa sobom, ako nije drugačije dogovoreno.

Kod polaganja ispita državne mature kod kuće, dežurni nastavnici koji dolaze u kuću pristupnika nose kirurške maske te dezinficijense za ruke. Rukavice nisu neophodne ali se mogu staviti kod ulaska u kućanstvo te skinuti nakon izlaska iz njega, kaže se u uputama HZJZ-a za provođenje državne mature.

(Hina)

foto: pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

"Sve sudionike u prometu pozivamo na povećan oprez, poštivanje prometnih propisa i uputa policijskih službenika"

Uputa policije za blagdan Svih Svetih i Dušni dan

Povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana, u vremenu od 29. listopada do 1. studenog, na području grada Osijeka, očekuju Više…

Provedba državne mature produljila se za pet dana, odnosno umjesto četiri tjedna provedbe državna matura u ljetnom roku provodit će se pet tjedana

Promjene kalendara državne mature: Razdvojeni ispiti s najvećim brojem pristupnika

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja izmijenio je Kalendar provedbe državne mature tako što su razdvojeni ispiti s najvećim brojem Više…

Vitamin D je zadnjih mjeseci privukao pozornost medija i zdravstvenih stručnjaka jer su se pojavile tvrdnje da se vitaminom D možemo boriti protiv novog koronavirusa, COVID-19.

U osječkim ljekarnama najviše se kupuje vitamin D

U listopadu je obavljeno istraživanje medicinskih stručnjaka za intenzivnu skrb i biokemičara iz bolnice u Santanderu u Španjolskoj, a koje Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Na Dan škole, učenici su dobili priliku osmisliti vlastitu viziju jednog školskog dana, neopterećenog tradicionalnim predmetima, ali istovremeno obogaćen odgojnim i kreativnim elementima. Svoju su viziju, uz pomoć nastavnika, pretvorili u stvarnost te su osmislili i proveli čak 18 radionica, tri kviza, swap party i niz sportskih aktivnosti

[FOTO] II. gimnazija Osijek obilježila Dan škole

Organizator radionica je Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka u suradnji sa udrugama tehničke kulture. Cilj programa je korisno provođenje slobodnog vremena za trajanja proljetnih praznika

9. Proljeće u Domu tehnike

Besplatne plesne radionice karipskih plesova - Salsa, Bachata i Merengue za studente i srednjoškolce u trajanju dva mjeseca - travanj, svibanj (lipanj moguć također), početak 4.4.2024. 

P.K. Bolero – Prvi plesni korak – besplatni tečaj za studente i srednjoškolce