Arhiva

Pivo se proizvodilo i pilo još 4.000 godina prije Krista

    Objavljeno 13.03.2012
    OsijekNews redakcija

    Najstariji dokazi datiraju iz doba prije Krista, točnije 4.000 godina pr. Kr., u vidu rezbarija na stijenama te pokazuju kako su Sumerani varili pivo koje je imalo bitnu ulogu u njihovom društvu. 
    No, nagađa se da je pivo spontano otkriveno još prije 8.000 godina.

    Zanimljivo je i da je u 6. i 7. stoljeću glavni sastojak piva – hmelj – služio kao konzervans, a danas pivo ne sadrži niti konzervans niti bilo kakve aditive zbog čega je prirodniji od 
    mnogih drugih alkoholnih napitaka.

    Upravo zbog duge tradicije proizvodnje piva, Karlovačka je pivovara danas u restoranu ‘Lumier’ organizirala degustaciju domaćeg i stranog piva iz svog portfelj te portfelja Heinekena, 
    ukupno devet vrsta piva. Među preimjercima za degustaciju našao se i novi proizvod Karlovačke pivovare – Karlovačko radler grejp – koji se u portfelju pivovare nalazi od ožujka ove godine. Mješavina svijetlog lager piva i osvježavajućeg grejpa idealna je za nadolazeće toplije dane.

    – Degustacija se prvi puta odvija u Osijeku te ovu ideju treba shvatiti ozbiljno jer je pivo uvijek vezano za uživanje u životu. Suočimo li se različitim vrstama piva shvatit ćemo da ona imaju i različit okus te ćemo nakon te spoznaje moći bolje uživati u njemu – pojasnio je Alexander Gerschbacher, predsjednik Uprave Karlovačke pivovare.

    Degustacija piva uključuje angažman svih pet osjetila kako bi se u potpunosti osjetila njegova aroma. – Postoji velika razlika između kušanja vina i piva. Naime, pivo morate progutati jer je njegova gorčina bitna za doživljaj okusa, a osjetljivost na gorčinu najveća je u stražnjem dijelu usne šupljine – pojašnajava direktor lanca opskrbe Zvonimir Nemet.

    Mnogi su se zasigurno zapitali i koja je uloga pjene u pivu, mnogi i nisu, ali svi podjednako uživaju u njoj i za njih pivo nije pivo ako je bez pjene. No, pjena pored toga što utječe na vizualni 
    dojam ima dvojaku ulogu – sprječava izlazak ugljičnog dioksida te ulazak kisika.   

    Kombinacija sastojaka – voda, ječam, hmelj, kvasac – pruža bezbroj mogućnosti u proizvodnji piva te ga je, zbog različitosti okusa,  lako uskladiti uz jelo bilo da je riječ o glavnome jelu ili 
    desertu.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Portal posao.hr., nudi široku paletu poslovnih prilika. Pogledajte 10 pozicija koje su naglašene za vas ovog tjedna!

    Tražite posao, za vas imamo ponudu 10 novih slobodnih pozicija u OBŽ

    Bubanj-Niskogradnja d.o.o.  zapošljava Strojara na građevinskom stroju – kombinirki (m/ž).  Potrebna kvalifikacija je KV rukovatelj građevinskim strojem, najmanje 5 godina Više…

    Krećite se i uživajte na storytelling turama koje organizira ReActor obrt za kulturu, turizam i promidžbu u suradnji s Udrugom Svjetlost Fenjera

    Cipelcugom po Osijeku – storytelling ture

    Cipelcugom po Osijeku u listopadu. Krećite se i uživajte na storytelling turama koje organizira ReActor obrt za kulturu, turizam i Više…

    Skladatelj, aranžer, producent, a prije svega i uz sve to, fantastičan trubač i glazbenik Alex Sipiagin svjetsko je ime u jazz glazbi. Svoje rusko-američko podrijetlo stapa u jedinstven zvuk i glazbeni narativ koji uvijek iznova očarava slušatelje gdje god se pojavi

    Svjetsko ime jazz glazbe – trubač Alex Sipiagin s kvartetom stiže na krov Kulturnog centra

    Svjetska jazz zvijezda, trubač Alex Sipiagin i njegov kvartet stižu u Osijek gdje će održati koncert na krovnoj terasi Kulturnog Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Portal posao.hr., nudi široku paletu poslovnih prilika. Pogledajte 10 pozicija koje su naglašene za vas ovog tjedna!

    Tražite posao, za vas imamo ponudu 10 novih slobodnih pozicija u OBŽ

    Krećite se i uživajte na storytelling turama koje organizira ReActor obrt za kulturu, turizam i promidžbu u suradnji s Udrugom Svjetlost Fenjera

    Cipelcugom po Osijeku – storytelling ture

    Skladatelj, aranžer, producent, a prije svega i uz sve to, fantastičan trubač i glazbenik Alex Sipiagin svjetsko je ime u jazz glazbi. Svoje rusko-američko podrijetlo stapa u jedinstven zvuk i glazbeni narativ koji uvijek iznova očarava slušatelje gdje god se pojavi

    Svjetsko ime jazz glazbe – trubač Alex Sipiagin s kvartetom stiže na krov Kulturnog centra