KULTURA

Pjesnički volonterski festival poezije posvećen snijegu u Osijeku

Međunarodni festival poezije koji se održava jednom godišnje: prvu večer nakon pada prvog obilnijeg snijega

  Objavljeno 31.12.2019
  Ivona Amidžić

  “50 Poems for Snow” osnovan je u Zagrebu 2012. godine, a radi se o neprofitnom međunarodnom festivalu poezije koji se održava jednom godišnje i to prvu večer nakon pada prvog obilnijeg snijega u određenom gradu.

  Čitanje poezije organizirano je na otvorenom, a cijeli posao organizacije odrađen je od strane pjesnika koji čitaju. Festival je strogo volonterski nastrojen.

  Prijašnjih godina čitalo se kod secesijskog Zdenca na promenadi, u Parku kralja Držislava (kod Školjke) te u prekrasnom ambijentu Perivoja kralja Tomislava.

  “Po dobrom starom običaju uvijek nam nešto mira ne da pa smo se ove sezone odlučili iznova mijenjati lokaciju te čitati poeziju kod svima poznatih osječkih Vodenih vrata. Riječ je o jednom od najpoznatijih simbola Osijeka, a novouređeni ambijent će pod prvim snijegom pružiti pravu malu poetsku atmosferu. Poeziju na četvrtom osječkom izdanju festivala čitat će Slavko Babić, Bruno Koić i Mislav Bartoš, a ovosezonsko izdanje posvećeno je grčkom pjesniku Dinosu Christianopoulosu”, najavljuju organizatori.

  Festival se održava diljem svijeta

  Festival se ove sezone održava u preko 20 gradova iz 10 zemalja s područja Europe i Sjeverne Amerike, a to su: Berlin (Njemačka), Čakovec (Hrvatska), Delnice (Hrvatska), Edinburgh (UK), Grabrovnica (Hrvatska), Karlovac (Hrvatska), Kraljevo (Srbija), Križevci (Hrvatska), Ivanec (Hrvatska), Nova Gorica (Slovenija), Novi Sad (Srbija), Osijek (Hrvatska), Otočac (Hrvatska), Prag (Češka), Sinj (Hrvatska), Sisak (Hrvatska), Sofia (Bugarska), Toulouse (Francuska), Zagreb (Hrvatska), Tirana (Albanija), Toronto (Kanada), Velika Gorica (Hrvatska).

  Pravila nalažu kako troje pjesnika čitaju svoje pjesničke uratke (pjesme ne moraju biti tematski o snijegu), a ujedno se pročita i jedna pjesma od pjesnika kojem je festival te godine posvećen, dakle Dinosa Christianopoulosa.

  “Kada prvi snijeg padne i sve se zabijeli, vrijeme je da se ugrijemo uz dašak poezije!” komentiraju organizatori.

  Datum ovog događaja prebacuje se s 30. siječnja na 13. veljače 2020. godine. Datum je okviran i postepeno će se mijenjati. Stvarni datum ovog događaja ne zna se točno unaprijed zbog razloga koji su već navedeni. Pratiti mijenjanje datuma, saznati više detalja ili kontaktirati direktno organizatora možete na službenoj Facebook stranici događaja.

  Kako je jasno da snijeg ne očekujemo tako skoro, nastavljamo čekati…

  foto: pixabay (ilustracija)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Petak na OLJK-u završava ljetnom filmskom večeri koju priprema Savjet mladih Grada Osijeka i Savjet mladih Osječko-baranjske županije

  Petak na OLJK-u donosi Čuvare priča, okrugli stol HDLU-a, Potpune strance i projekciju filmova

  Petak na OLJK-u nastavlja s programom Međunarodnog festivala Čuvari priča. Od 10 sati ujutro u dvorištu GISKO-a čeka vas promocija dvije Više…

  Novo normalno – dotaknulo je zbog pandemije koronavirusa sve dijelove života... Jeste li se negdje prepoznali?

  (FOTO) Izložba fotografija #novonormalno u središtu Osijeka

  Osmjesi skriveni iza zaštitnih maski, prirodne ljepote, gradske znamenitosti i obične male ulice, dobra volja i vjera u bolje sutra… Više…

  Slikovnice, susrete s ilustratorima i piscima, radionice, izložbe, predstave, performanse...

  Festival slikovnice “Čuvari priča”: Vjerovali ili ne!

  Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek poziva vas na Festival slikovnice “Čuvari priča”, koji će se održavati u sklopu programa Osječkog Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Prvi vinski susret zakazan je već ove srijede, 12. kolovoza u Regionalnoj vinoteci

  Regionalna vinoteka i TZ Osječko-baranjske županije organiziraju prezentacije vinara

  ''Bijelo mahom nekažnjeno šmrču svi - mafijaši, političari, bankari, menadžeri, estradnjaci, liječnici, novinari, odvjetnici, policajci, poduzetnici, ugostitelji, svodnici, prostitutke, zatvorenici..."

  Knjiga o hrvatskom društvu koje ”šmrče bijelo” – Više od desetljeća istraživanja o kokainu u Hrvatskoj

  Projekt započinje već danas gdje nas navečer zabavljaju "Dino Dvornik Tribute Band"

  Nova rupa – novi projekt Kulturnog centra Osijek!