KULTURA

Pjesnički volonterski festival poezije posvećen snijegu u Osijeku

Međunarodni festival poezije koji se održava jednom godišnje: prvu večer nakon pada prvog obilnijeg snijega

    Objavljeno 31.12.2019
    Ivona Amidžić

    “50 Poems for Snow” osnovan je u Zagrebu 2012. godine, a radi se o neprofitnom međunarodnom festivalu poezije koji se održava jednom godišnje i to prvu večer nakon pada prvog obilnijeg snijega u određenom gradu.

    Čitanje poezije organizirano je na otvorenom, a cijeli posao organizacije odrađen je od strane pjesnika koji čitaju. Festival je strogo volonterski nastrojen.

    Prijašnjih godina čitalo se kod secesijskog Zdenca na promenadi, u Parku kralja Držislava (kod Školjke) te u prekrasnom ambijentu Perivoja kralja Tomislava.

    “Po dobrom starom običaju uvijek nam nešto mira ne da pa smo se ove sezone odlučili iznova mijenjati lokaciju te čitati poeziju kod svima poznatih osječkih Vodenih vrata. Riječ je o jednom od najpoznatijih simbola Osijeka, a novouređeni ambijent će pod prvim snijegom pružiti pravu malu poetsku atmosferu. Poeziju na četvrtom osječkom izdanju festivala čitat će Slavko Babić, Bruno Koić i Mislav Bartoš, a ovosezonsko izdanje posvećeno je grčkom pjesniku Dinosu Christianopoulosu”, najavljuju organizatori.

    Festival se održava diljem svijeta

    Festival se ove sezone održava u preko 20 gradova iz 10 zemalja s područja Europe i Sjeverne Amerike, a to su: Berlin (Njemačka), Čakovec (Hrvatska), Delnice (Hrvatska), Edinburgh (UK), Grabrovnica (Hrvatska), Karlovac (Hrvatska), Kraljevo (Srbija), Križevci (Hrvatska), Ivanec (Hrvatska), Nova Gorica (Slovenija), Novi Sad (Srbija), Osijek (Hrvatska), Otočac (Hrvatska), Prag (Češka), Sinj (Hrvatska), Sisak (Hrvatska), Sofia (Bugarska), Toulouse (Francuska), Zagreb (Hrvatska), Tirana (Albanija), Toronto (Kanada), Velika Gorica (Hrvatska).

    Pravila nalažu kako troje pjesnika čitaju svoje pjesničke uratke (pjesme ne moraju biti tematski o snijegu), a ujedno se pročita i jedna pjesma od pjesnika kojem je festival te godine posvećen, dakle Dinosa Christianopoulosa.

    “Kada prvi snijeg padne i sve se zabijeli, vrijeme je da se ugrijemo uz dašak poezije!” komentiraju organizatori.

    Datum ovog događaja prebacuje se s 30. siječnja na 13. veljače 2020. godine. Datum je okviran i postepeno će se mijenjati. Stvarni datum ovog događaja ne zna se točno unaprijed zbog razloga koji su već navedeni. Pratiti mijenjanje datuma, saznati više detalja ili kontaktirati direktno organizatora možete na službenoj Facebook stranici događaja.

    Kako je jasno da snijeg ne očekujemo tako skoro, nastavljamo čekati…

    foto: pixabay (ilustracija)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Više od 500 različitih programa za bezbroj nezaboravnih doživljaja najbolja su pozivnica za doći na Špancirfest, koji počinje 18. kolovoza i traje sve do 27. kolovoza.

    [FOTO] Najbolja zabava za kraj ljeta, Gdje? Na Špancirfestu!

    Jeste li spremni za najbolju zabavu za kraj ljeta? Svi putevi, već tradicionalno, u drugom dijelu kolovoza vode u Varaždin, Više…

    Ovogodišnje izdanje Ferragosto JAM festivala posjetiteljima će pružiti veselu, toplu i prijateljsku atmosferu i oživljavanje brojnih dragih uspomena na dva velika stagea

    Ferragosto JAM- objavljena satnica festivala o ostale bitne informacije

    Nepunih tjedan dana nas dijeli do početka Ferragosto JAM festivala koji će se održati u punom kapacitetu po posljednji put. Više…

    Mali zeleni javljaju kako su unatoč kišnome vremenu, odlučili promijeniti svoju lokaciju slijetanja, a ona će biti ŠD Zrinjevac...

    UFO – Mali zeleni mijenjaju lokaciju posjeta!

    Unatoč kišnome razdoblju, ekipa iz Hayp Eventsa odlučila je promijeniti lokaciju Urban fest Osijeka iz dvorišta Stare pekare u Športsku Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Posjetitelji koncerta su dugotrajnim pljeskom nagradili sve izvođače, a zbor je zajedno sa svim nazočnima otpjevao skladbu Gospodin slavno uskrsnu

    Uskrsni koncert Pjevačkoga društva sv. Josipa Osijek

    U novom filmskom tjednu uz Back to Black premijerno na program stižu još 2 nova filmska naslova. Nabavite na vrijeme i karte za predstave i stand up komedije!

    Kino Urania – Back to Black

    Ovaj tjedan u kinu Urania plačemo… od smijeha! A u novom filmskom tjednu premijerno na program kina Urania stiže i 6 novih filmskih naslova.

    Kinematografi Osijek – Četiri predstave i šest novih filmova