KULTURA

Pjesnički volonterski festival poezije posvećen snijegu u Osijeku

Međunarodni festival poezije koji se održava jednom godišnje: prvu večer nakon pada prvog obilnijeg snijega

  Objavljeno 31.12.2019
  Ivona Amidžić

  “50 Poems for Snow” osnovan je u Zagrebu 2012. godine, a radi se o neprofitnom međunarodnom festivalu poezije koji se održava jednom godišnje i to prvu večer nakon pada prvog obilnijeg snijega u određenom gradu.

  Čitanje poezije organizirano je na otvorenom, a cijeli posao organizacije odrađen je od strane pjesnika koji čitaju. Festival je strogo volonterski nastrojen.

  Prijašnjih godina čitalo se kod secesijskog Zdenca na promenadi, u Parku kralja Držislava (kod Školjke) te u prekrasnom ambijentu Perivoja kralja Tomislava.

  “Po dobrom starom običaju uvijek nam nešto mira ne da pa smo se ove sezone odlučili iznova mijenjati lokaciju te čitati poeziju kod svima poznatih osječkih Vodenih vrata. Riječ je o jednom od najpoznatijih simbola Osijeka, a novouređeni ambijent će pod prvim snijegom pružiti pravu malu poetsku atmosferu. Poeziju na četvrtom osječkom izdanju festivala čitat će Slavko Babić, Bruno Koić i Mislav Bartoš, a ovosezonsko izdanje posvećeno je grčkom pjesniku Dinosu Christianopoulosu”, najavljuju organizatori.

  Festival se održava diljem svijeta

  Festival se ove sezone održava u preko 20 gradova iz 10 zemalja s područja Europe i Sjeverne Amerike, a to su: Berlin (Njemačka), Čakovec (Hrvatska), Delnice (Hrvatska), Edinburgh (UK), Grabrovnica (Hrvatska), Karlovac (Hrvatska), Kraljevo (Srbija), Križevci (Hrvatska), Ivanec (Hrvatska), Nova Gorica (Slovenija), Novi Sad (Srbija), Osijek (Hrvatska), Otočac (Hrvatska), Prag (Češka), Sinj (Hrvatska), Sisak (Hrvatska), Sofia (Bugarska), Toulouse (Francuska), Zagreb (Hrvatska), Tirana (Albanija), Toronto (Kanada), Velika Gorica (Hrvatska).

  Pravila nalažu kako troje pjesnika čitaju svoje pjesničke uratke (pjesme ne moraju biti tematski o snijegu), a ujedno se pročita i jedna pjesma od pjesnika kojem je festival te godine posvećen, dakle Dinosa Christianopoulosa.

  “Kada prvi snijeg padne i sve se zabijeli, vrijeme je da se ugrijemo uz dašak poezije!” komentiraju organizatori.

  Datum ovog događaja prebacuje se s 16. na 30. siječnja 2020. godine. Datum je okviran i postepeno će se mijenjati. Stvarni datum ovog događaja ne zna se točno unaprijed zbog razloga koji su već navedeni. Pratiti mijenjanje datuma, saznati više detalja ili kontaktirati direktno organizatora možete na službenoj Facebook stranici događaja.

  foto: pixabay (ilustracija)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Filmovi koji će se ovaj tjedan prikazivati u kinu Urania dobitnici su mnogih nagrada i priznanja

  Utrka za najprestižnije filmske nagrade u kinu Urania (9. – 15.1.)

  Devedeset druga dodjela Oscara održat će se 9. veljače 2020., dodjela nagrada Zlatni globus – glavni indikator favorita za Oscara, već ima svoje pobjednike, Više…

  Koncertnu izvedbu organiziraju Akademija za umjetnost i kulturu i Odsjek za instrumentalne studije

  Koncert tri grada – Mostar, Zagreb, Osijek

  Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku i Odsjek za instrumentalne studije pozivaju sve zainteresirane na koncert tri grada: Mostar, Više…

  Osim vinara i proizvođača delicija, predstavit će se i proizvođači rakija i craft piva...

  Novi WINEOS, značajno veći i sadržajniji od dosadašnjih (10. i 11.1.2020.)

  Ulazak u novu, 2020. godinu, obilježit će i šesto izdanje osječkog festivala vina, delicija i ugodnog življenja WineOS-a. Dosad najveće Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Riječ je o novom kazališnom ciklusu u koji se, osim već spomenutog Kulturnog centra Osijek, uključilo i HNK

  Ctrl Alt – novi kazališni ciklus u gradu Osijeku!

  Posebne pogodnosti i povoljnije cijene mogu se iskoristiti uz studentsku, umirovljeničku i NK Osijek iskaznicu te na dječjim matinejama i obiteljskim srijedama, uz grupne popuste i poklon vouchere

  Novi tjedan u kinu Urania donosi zanimljive naslove (RASPORED)

  Film prikazuje istinite, suvremene priče svjedočanstva ubojica koji mole za oprost zbog stotinu ili tisuću ubojstava

  Premijera filma Najveći dar Juana Manuela Cotela