CRNA KRONIKA

Plastična masa i ambalaža i dalje gore, Plenković: “provest će se istraga”

Osječki SDP o velikom požaru: Jesu li ovakvi incidenti slučajni ili se nešto krije? Gradonačelnik o požaru: Kvaliteta zraka i vode u Osijeku je zadovoljavajuća

  Objavljeno 04.10.2023
  Matija Ivanković

  Na zemljištu tvrtke Drava International i dalje gore plastična masa i ambalaža, javila je policija. Gusti dim proširio se kilometrima dalje. Požar gasi oko 180 vatrogasaca i 82 vozila. Prema posljednjim informacijama, ozlijeđena su tri vatrogasca, od kojih jedan teže.

  Vatrogasac teže ozlijeđen, upao u šaht s vrelom plastikom

  Jedan je vatrogasac prilikom gašenja požara u Osijeku upao u šaht s vrelom plastikom te je s ozbiljnim opeklinama i ozljedama hitno prevezen u KBC Osijek, gdje mu se trenutno ukazuje pomoć, javlja Jutarnji.

  Dogodilo se to nakon što su glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i zapovjednik JVP Osijek Goran Ivković već dali izjave za medije, kazavši pri tome da su ozlijeđena dva vatrogasca, obojica lakše.

  Zašto nema kanadera?

  Na pitanje ‘Zašto u ovom požaru nije angažiran kanader?’, zapovjednik Stožera civilne zaštite Grada Osijeka Dragan Vulin je kazao kako je procjena vatrogasnog zapovjedništva bi kanader zbog gustog dima vodu morao bacati s velike visine, što nije učinkovito – kao ni gašenje vodom kad gori plastika. Osim toga nema jezera u blizini gdje bi se kanader mogao puniti.

  Osječki SDP o velikom požaru: Jesu li ovakvi incidenti slučajni ili se nešto krije?

  Današnji požar nije prvi požar plastičnog otpada koji se gomilao u ovoj tvrtki, a slični požari u posljednjih nekoliko godina pojavljivali su se i u drugim poduzećima u Hrvatskoj koja se bave sličnom djelatnošću. Postavljamo pitanje jesu li ovakvi incidenti slučajni ili se u pozadini krije požar kriminalnih aktivnosti koji s vremena na vrijeme nestane u oblaku otrovnog dima”, stoji u prvom dijelu priopćenja.

  Plenković o požaru u Osijeku: Provest će se izvidi i istraga

  “Razgovarao sam s gradonačelnikom i sa županom, riječ je o nezapamćenom požaru na otpadu. Zahvaljujem svim vatrogascima i svim ostalim službama koji nastoje ugasiti požar. Vidjeli smo veliki dim i važno je da građani prate informacije nadležnih službi, DHMZ, HZJZ. Provest će se izvidi i istraga kako je došlo da je toliko plastičnog otpada bilo u krugu same tvornice”, rekao je premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru na sjednici vlade.

  Gradonačelnik o požaru: Kvaliteta zraka i vode u Osijeku je zadovoljavajuća

  Osječki gradonačelnik Ivan Radić izjavio je danas da je unatoč velikom požaru plastike u tvrtki Drava International kvaliteta zraka i vode u Osijeku zadovoljavajuća, po izbijanju požara pojačali su ispitivanja vode u Vodovodu, a nastava u osječkim školama se odvija normalno.

  Mole se građani da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe

  Županijski centar 112 Osijek zaprimio je noćas, 4. listopada u 00:40 sati dojavu o požaru na deponiju plastike u Brijestu kod Osijeka. Uz brojne vatrogasce, pomoć u gašenju pružaju pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Osijek s daljinski upravljanim gusjeničarom (tzv. robotom za gašenje).

  O događaju je Županijski centar 112 Osijek obavijestio OKC Policijske uprave Osječko-baranjske županije, Inspekciju zaštite okoliša, Vodovod Osijek te načelnika Stožera civilne zaštite grada Osijeka.

  U 04:50 sati, na traženje načelnika Stožera civilne zaštite grada Osijeka, iz Operativnog centra civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite, za šire područje grada Osijeka poslana je poruka Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama – SRUUK, kojom se mole građani da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova nastalih uslijed požara plastike u Brijestu.

  Aktivirani su Stožeri civilne zaštite Osječko-baranjske županije i grada Osijeka, a Stožeri civilne zaštite općina Antunovac, Ernestinovo, Čepin i Vuka su u stanju pripravnosti.

  U 10:45 sati je poslana je poruka Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama – SRUUK za područje Općine Tordinci, u kojoj se mole građani da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova nastalih uslijed požara plastike u Brijestu.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Šteta koju je izazvao provalama, krađom i paležom se procjenjuje na više od 40 000 eura

  Otkriven višestruki provalnik, koji je pokušao zapaliti kuću u Belom Manastiru

  Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Policijske postaje Beli Manastir utvrđena je osnovana sumnja da je 35-godišnjak počinio kazneno djelo „Teška Više…

  Požar gasi i robot civilne zaštite koji se može približiti požaru, vatrogasci javljaju da ima se od iznimne vrućine otapa oprema. Mole se građani na putu ovoga dima da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe

  Prijeti li nam Ekocid? Vidimo veliki oblak dima s otrovnim česticama izgorene plastike

  – Radnici Drava International su zbrinuti u organiziranom smjestaju u dvorani Jug 2 – zatvorena cesta D518 od 9:15 sati Više…

  Požar je na deponiju plastike i postoji mogućnost širenja štetnih plinova, civilna zaštita moli građane da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova uslijed požara plastike na Brijestu

  [POŽAR/FOTO/VIDEO] Noćas je u dvorištu tvrtke Drava Internacional izbio požar

  U 0.40 je izbio pozar u dvoristu tvrtke Drava Internacional. Sve raspolozive snage CZ OBZ su na terenu, pozar gase Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Poradi zarade u trgovanju s dionicama nepoznatoj osobi je u više navrata putem Interneta uplatio gotovo 10.000 eura i na taj način je umjesto zarade novac izgubio.

  Sedamdesetjednogodišnjak prevaren za gotovo 10.000 eura

  Od siline udara vozač koji nije bio vezan sigurnosnim pojasom na mjestu događaja smrtno je stradao.

  U prometnoj nesreći u Čepinu smrtno je stradao 44-godišnji vozač osobnog automobila

  Na gradilištu autoceste D5 smrtno je stradao 60-godišnji djelatnik građevinske tvrtke

  Smrtno stradao u nesreći na radu, pregazio ga je stroj