KULTURA

PLAVI  SVEMIR: Glazbeno, plesni, kreativni spektakl u Osijeku

Ruke, srce i oči glavni su motivi kroz koje ćemo, na jedan novi način, doživjeti svoj grad i prostore koji su neopravdano zaboravljeni

Objavljeno 18.09.2023
Darija Kovačić

Secesijski zdenac uz Promenadu, trgovi Ante Starčevića i pape Ivana Pavla II, park Zrinjevac i trg Oskara Nemona (ispred Ekonomskog fakulteta u Osijeku), četiri su lokacije u gradu koje će 22. i 23. rujna postati dijelovima Plavog Svemira. Ruke, srce i oči glavni su motivi kroz koje ćemo, na jedan novi način, doživjeti svoj grad i prostore koji su neopravdano zaboravljeni.

Plavi svemir počinje u petak, 22. rujna, od 16,30 sati,  uz secesijski zdenac koji će postati mjestom osječkog sporta za sve generacije. Građani će se moći pridružiti treninzima kluba Bad Shadow Muay Thai, Karate kluba Osijek, eLeMent-centara za edukaciju i rekreaciju, Judo kluba Mladost Osijek, Karate kluba Osijek, a trening za „sive stanice“ omogućit će Osječki šahovski savez. U blizini će biti i radionica slikanja za umirovljenike, Marion Plavec: Moj zdenac.

U OŠ F. K. Frankopana, od 16:30 do 18:00 sati, bit će Sajam slobodnog vremena za djecu i roditelje uz radionice, degustacije i prezentacije.

Od 17:00 do 18:00 sati, od zdenca i oko osječkih parkova, bit će održana utrka građana Urban Revolution Run by Run4Fun.

Vrhunac dana bit će u 18:00 sati, zajedničkim nastupom više od 150 osječkih glazbenika i 100 plesača na središnjim osječkim trgovima Ante Starčevića i pape Ivana Pavla II, koji će izvesti dvije skladbe.

Prva pjesma je „Zamisli život u ritmu muzike za ples“, a druga je „Plavi svemir“, za koju je riječi napisala Daliborka Pavošević iz Udruge obitelji djece s autizmom „DAR“, a aranžman su izradili Davor Dedić i Franjo Batorek. Rock koncertom za djecu „Kišni Razdraganci“, u 20,00 sati, na istom će mjestu nastupiti Ivanka i Mrle, a program će biti nastavljen mnoštvom drugih plesnih i glazbenih nastupa.

Po gradu će biti postavljene zanimljive instalacije koje je izradio Boris Sekulić na temu Ljudi, a In da sofa: Urbanu vrtnu furku osigurat će Kreativna agencija Adverta.

I u subotu, 23. rujna, događanja će biti na više lokacija.

U parku Oskara Nemona, od 10:00 do 12:00 sati, Društvo ljubitelja književnosti Littera imat će prezentaciju „Poezija u parku, dok će Darija Klaričić Veg voditi radionicu kreativnog pisanja „Libar“. Tihomir Dunđerović bavit će se „Rezanim stihovima“, Daliborka Pavošević vodit će radionicu za predškolce „Sve što ćemo sagraditi“, Danijela Lovoković (GRAFOS), zajedno će s učenicima, studentima i prolaznicima „Dizajnirati naš grad“, dok će Antonija Blažević imati inkluzivnu plesnu radionicu „Zagrli srcem“. 

U subotu će biti posebno zabavno u parku Zrinjevac gdje će, od 9:00 do 12:00 sati, biti održano više od 15 radionica i glazbeni program u kojemu će nastupiti PK Wings, Plesni studio Illusion i Cheerleading Osijek Legice, Meritas & Jelena Radan i učenici OŠ F. K. Frankopana: Mundo putuje u Osijek, a Jelena Lulić, Željka Fuderer Levak, Josip Kaniža postavit će instalacije u prostoru: Ruke. Svi ste pozvani!

U subotu poslijepodne, od 17:00 do 20:00 sati,  prostor oko secesijskog zdenca ispunit će plesovi Horizonta svijeta. Imat ćemo prigode uživati u Flamenco en Vivo (tablao), koji će nam predstaviti Nina Čorić, Teo Mandžuka i Mitja Obed, u LED Show-u „Mariposa Experience“ koji će plesati Margot Goleš, Antonija Čelan Karuza prikazat će „Mistični ples daleke Indije“, a u ritmu sambe nastupit će Sara Vargović i RITMOS. Zdenac će biti u In Da Sofa mood by Adverta, dok će Jelena Lulić, Željka Fuderer Levak, Josip Kaniža postaviti instalacije u prostoru: Oči.

Plavi Svemir Program by OsijekNews on Scribd

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

Imamo nova sjajna imena programu ovogodišnjeg izdanja festivala koji će se pod pokroviteljstvom Grada Osijeka održati od 15. do 17. kolovoza na popularnoj lokaciji-Katakombe u Osijeku

[NAJAVA] Pannonian Rock Festival

Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine s ciljem da se kroz jedinstvenu manifestaciju potakne kultura čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega, te da poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu

[NAJAVA] Noć knjige u Muzeju Slavonije

Posjetitelji koncerta su dugotrajnim pljeskom nagradili sve izvođače, a zbor je zajedno sa svim nazočnima otpjevao skladbu Gospodin slavno uskrsnu

Uskrsni koncert Pjevačkoga društva sv. Josipa Osijek