ŽIVOT

Plenković: Incijalni razgovori o ruskom cjepivu, čekamo odobrenje EMA-e

"Vlada želi biti odgovorna u svim aspektima, naročito kada je riječ o zdravstvu i sigurnosti građana"

  Objavljeno 18.02.2021
  Darija Kovačić

  Premijer Andrej Plenković potvrdio je u srijedu da je Vlada obavila inicijalne razgovore s ruskom stranom o cjepivu Sputnjik V.

  Ako to cjepivo dobije odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA), želimo biti u poziciji da popunimo sadašnji nedostatak cjepiva, istaknuo je.

  Nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnoga vijeća HDZ-a Plenković je odgovarao na pitanja novinara, među kojima je bilo i pitanje hoće li Hrvatska, poput Mađarske, interventno uvesti rusko cjepivo Sputnjik V protiv bolesti covid-19.

  Puno “kakofonije” u medijima o ruskom cjepivu

  Uz ocjenu kako je u medijima puno “kakofonije” u vezi ruskoga cjepiva, premijer je istaknuo da je hrvatska Vlada proteklih mjeseci radila na tome da osigura dovoljne količine cjepiva za cijelu populaciju što je, podsjetio je, bila i odgovornost Vlade koja je to i učinila.

  S tim u vezi, spomenuo je 1,9 milijuna doza Pfizerova cjepiva, milijun doza Modernina cjepiva, 2,7 milijuna doza AstraZenecina cjepiva i još 900 tisuća doza cjepiva tvrtke Johnson&Johnson koja je, dodao je, sada počela proceduru registracije cjepiva jer sva cjepiva prolaze verifikaciju EMA-e.

  “Hrvatske je članica Europske unije, procedura zaštite zdravlja naših sugrađana dodatno je ojačana time što svi lijekovi i cjepiva koja dolaze na naše tržište prolaze filtere i kontrole Europske agencije za lijekove, a u tom procesu sudjeluje i hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode  (HALMED)”, izjavio je Plenković.

  Ocijenio je kako smo sada u poziciji da, ne našom krivnjom, dolazi do sporije distribucije cjepiva na razini EU-a te Vlada želi vidjeti koje su druge mogućnosti za eventualnu nabavu cjepiva koje, poput Sputnjika, može biti dostupno.

  Plenković je potvrdio kako je Vlada uspostavila inicijalne kontakte s ruskom stranom, rekavši da će resori zdravstva i vanjskih poslova poslati određene upite i zahtjeve ruskoj strani. Dodao je da Rusija trenutačno kontaktira s EMA-om na razini tzv. znanstvenog odbora, a u tom procesu će sudjelovati i HALMED.

  “Pa ako se istodobno dogodi da Sputnjik dobije odobrenje EMA-e želimo biti u poziciji da smo na vrijeme rezervirali određene doze kako bismo de facto popunili praznine koje trenutačno postoje, premda su najave, a o tome je danas govorio i Stožer, za kraj veljače i ožujak dobre – oko 600 tisuća doza cjepiva, i puno više u travnju i svibnju”, istaknuo je premijer.

  Ustvrdio je kako Vlada želi biti odgovorna u svim aspektima, naročito kada je riječ o zdravstvu i sigurnosti građana.

  “Odnosno da budem sasvim precizan – razlika je kada neko cjepivo ili lijek odobri EMA tada kada je ono dostupno na hrvatskom tržištu, za njegovu kvalitetu ili eventualne nus pojave odgovara proizvođač, a ako su lijekovi bez certifikata onda odgovara država, a mi nikako ne želimo doći u situaciju da nemamo na tržištu nešto što je provjereno i pouzdano”, zaključio je Plenković.

  (Hina)

  Foto: arhiva

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Trudnice, dojenje, alergije, zdravstveno osiguranje, druga doza, procedura, razlike između cjepiva... Sve što vas je zanimalo, a niste znali koga pitati!

  Stručnjaci HZJZ-a odgovaraju na najučestalija pitanja o cijepljenju protiv Covida

  Stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo odgovorili su na najčešća pitanja vezana za cijepljenje protiv COVID-19 bolesti. JESU LI LIJEKOVI Više…

  "Imamo nekoliko manjih žarišta u par županija, pa u ovom trenutku ne bismo smjeli biti pretjerano opušteni"

  Plenković najavio otvaranje terasa i popuštanje mjera u sportu od 1. ožujka

  Premijer Andrej Plenković rekao je da je po svim pokazateljima situacija s epidemijom koronavirusa bolja, ali je apelirao na daljnji Više…

  Projekt bi trebao pomoći regiji u pripremi za cijepljenje cjepivima koje dobije od Covaxa, globalne inicijative za pravednu raspodjelu cjepiva i od zemalja članica EU-a.

  EK pokreće projekt pomoći za cijepljenje na zapadnom Balkanu

  Europska unija je zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) pokrenula regionalni program pomoći za zapadni Balkan u cijepljenju protiv covida-19, Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  2017. godine zabranjeno trajno držanje životinja na lancu, ali riječ "trajno" omogućila je vlasnicima da se "provuku"

  Udruga Pobjede u kampanji zabrane držanja životinja na lancu

  Reforma obrazovanja: Pokušaji i improvizacije

  Tribina o reformi obrazovanja

  Na bolničkom liječenju nalazi se 56 osoba, njih 44 liječi se u KBC-u, od kojih je devet na respiratoru

  U Osječko-baranjskoj županiji 71 novopozitivna osoba