POLITIKA

Plenković – Sačuvana je bit mirovinske reforme

Plenković: "Isti SDP-ovi zastupnici potpisivali su se protiv odlaska u mirovinu sa 67 godina, a što je uvela vlada Zorana Milanovića"

  Objavljeno 27.09.2019
  Ivona Amidžić

  Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da je bit mirovinske reforme unatoč povlačenju zakona sačuvana te da u tom smislu ne očekuje nikakve probleme od strane Europske komisije.

  Premijer Plenković boravi u trodnevnom posjetu Bruxellesu, gdje se sastaje s nizom europskih dužnosnika. Danas se, između ostalih, sastaje s potpredsjednikom Europske komisije Valdisom Dombrovskisom, s kojim će, među inim, razgovarati i o mirovinskoj reformi.

  Vlada je odlučila unijeti promjene u mirovinskoj reformi, prihvativši zahtjeve referendumske inicijative “67 je previše”. Ta je reforma dobila pohvale Europske komisije.

  “Mirovinska reforma u svojoj supstanci ostaje ista. Sve što je bitno ostaje – mirovine su veće 11,5 posto u mandatu naše vlade, za 15 posto su veće najniže mirovine, jači je drugi mirovinski stup, olakšan pristup trećem stupu. Ovdje smo poslušali 700 tisuća ljudi, poštujući njihove potpise”, rekao je Plenković.

  Na upit može li Hrvatska imati problema zbog toga što su uvaženi zahtjevi sindikata, koji su suprotni preporukama Komisije, Plenković je odgovorio niječno.

  “Ne možemo imati problema. SDP-ova vlada je predložila da se u mirovinu ide sa 67 godina od 2038. godine, mi smo to pomaknuli na 2033. godinu. Ono što ćemo mi sada inteligentno i pametno napraviti jest da ćemo promijeniti još zakona kojima ćemo omogućiti zaposlenicima u različitim sektorima da rade do 68 godina i tu izbalansirati financijski učinak”, kaže Plenković.

  Dodao je da akcija prikupljanja potpisa protiv mirovinske reforme nije bila spontana.

  “Potpisi su se skupljali baš u vrijeme kampanje za europske izbore. Isti SDP-ovi zastupnici potpisivali su se protiv odlaska u mirovinu sa 67 godina, a što je uvela vlada Zorana Milanovića”, rekao je Plenković, dodajući kako je siguran da je većina ljudi koji su potpisali tu inicijativu bila uvjerena da se radni vijek do 67 godina produljuje odmah, a ne 2033., za 14 godina od sada.

  (Hina)

  foto: youtube (screenshot)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  HDZ je osvojio najviše glasova u 1, 2., 4.,5.,6.,7.,9. i 10. izbornoj jedinici dok je Restart koalicija osvojila 3. i 8. izbornu jedinicu.

  Parlamentarni izbori 2020 – HDZ pobjedio u osam izbornih jedinica, Restart u dvije

  Prema neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva nakon 99 posto obrađenih biračkih mjesta, HDZ je relativni pobjednik parlamentarnih izbora sa osvojenih Više…

  Kujundžić: "Moral mi ne dopušta dati ostavku na mjesto ministra zdravstva"

  Plenković smijenio Kujundžića

  Premijer Andrej Pleković razriješio je dužnosti ministra zdrastva Milana Kujundžića, piše Index. Indexu je to potvrđeno iz vlade. Milan Kujundžić na Više…

  Riječ je o projektu našeg Ministarstva znanosti i obrazovanja vrijednom 9,9 milijuna kuna, kao što je i mađarska Vlada financirala gradnju učeničkih domova za Hrvate u Mađarskoj

  Viktor Orbán dolazi u Osijek i otvara učenički dom Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Hrvatskoj

  Premijeri Hrvatske i Mađarske, Andrej Plenković i Viktor Orban sljedećeg će se četvrtka, 28. studenog, sastati u Osijeku, gdje će Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  "Svi vi koji igrate po svojim pravilima, premijer i zastupnici koji imaju "extra" pravila oko samoizolacije, koji se sa svima nama ismijavate, zašto to činite, gdje vam je mjera, gdje vam je kraj?"

  Most secirao HDZ i HNS te “promjenjiva” pravila: Dvostruki standardi po leđima Osijeka i Slavonije

  Ne isključuje mogućnost da maratonski samit u Bruxellesu ne urodi plodom...

  Plenković od “štedljivih zemalja” očekuje kompromis o europskom proračunu

  Plan ukupno predviđa pomoć u visini od 750 milijardi eura pri čemu bi 500 milijardi bilo isplaćeno u vidu nepovratnih paketa pomoći a 250 u obliku kredita...

  Merkel o “korona-paketu”: Pojedina stajališta zemalja-članica još uvijek udaljena