POLITIKA

Plenković – Sačuvana je bit mirovinske reforme

Plenković: "Isti SDP-ovi zastupnici potpisivali su se protiv odlaska u mirovinu sa 67 godina, a što je uvela vlada Zorana Milanovića"

  Objavljeno 27.09.2019
  Ivona Amidžić

  Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da je bit mirovinske reforme unatoč povlačenju zakona sačuvana te da u tom smislu ne očekuje nikakve probleme od strane Europske komisije.

  Premijer Plenković boravi u trodnevnom posjetu Bruxellesu, gdje se sastaje s nizom europskih dužnosnika. Danas se, između ostalih, sastaje s potpredsjednikom Europske komisije Valdisom Dombrovskisom, s kojim će, među inim, razgovarati i o mirovinskoj reformi.

  Vlada je odlučila unijeti promjene u mirovinskoj reformi, prihvativši zahtjeve referendumske inicijative “67 je previše”. Ta je reforma dobila pohvale Europske komisije.

  “Mirovinska reforma u svojoj supstanci ostaje ista. Sve što je bitno ostaje – mirovine su veće 11,5 posto u mandatu naše vlade, za 15 posto su veće najniže mirovine, jači je drugi mirovinski stup, olakšan pristup trećem stupu. Ovdje smo poslušali 700 tisuća ljudi, poštujući njihove potpise”, rekao je Plenković.

  Na upit može li Hrvatska imati problema zbog toga što su uvaženi zahtjevi sindikata, koji su suprotni preporukama Komisije, Plenković je odgovorio niječno.

  “Ne možemo imati problema. SDP-ova vlada je predložila da se u mirovinu ide sa 67 godina od 2038. godine, mi smo to pomaknuli na 2033. godinu. Ono što ćemo mi sada inteligentno i pametno napraviti jest da ćemo promijeniti još zakona kojima ćemo omogućiti zaposlenicima u različitim sektorima da rade do 68 godina i tu izbalansirati financijski učinak”, kaže Plenković.

  Dodao je da akcija prikupljanja potpisa protiv mirovinske reforme nije bila spontana.

  “Potpisi su se skupljali baš u vrijeme kampanje za europske izbore. Isti SDP-ovi zastupnici potpisivali su se protiv odlaska u mirovinu sa 67 godina, a što je uvela vlada Zorana Milanovića”, rekao je Plenković, dodajući kako je siguran da je većina ljudi koji su potpisali tu inicijativu bila uvjerena da se radni vijek do 67 godina produljuje odmah, a ne 2033., za 14 godina od sada.

  (Hina)

  foto: youtube (screenshot)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Sudionike Nacionalnnog dana Mladeži HDZ-a je danas pozdravio i predsjednik stranke Andrej Plenković koji je tom prilikom promišljao o brojnim aktualnim temama

  Premijer Andrej Plenković u Osijeku na Nacionalnom danu Mladeži HDZ-a

  U Osijeku se održava prvi Nacionalni dan Mladeži Hrvatske demokratske zajednice. Sudionike je danas pozdravio i predsjednik stranke Andrej Plenković Više…

  Plenković: "Kvazi-neovisni Gong je produžena ruka SDP-a"

  Plenković optužio Gong da vodi kampanju u Eu parlamentu protiv Dubravke Šuice

  Hrvatski premijer Andrej Plenković optužio je u četvrtak u Bruxellesu nevladinu udrugu Gong da vodi kampanju protiv hrvatske kandidatkinje za Više…

  "Od kvalitetnih rješenja ne treba odustati, a pogotovo ne kad ih opstruiraju oni koji se ravnaju po onoj da politički cilj opravdava svako sredstvo."

  Plenković i njegove “nedosljednosti” u centru objave Mate Palića

  Ustavni stručnjak Mato Palić, profesor na Pavnom fakultetu u Osijeku i vijećnik Osijeka redovito na svom profilu na Facebooku komentira Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Ranije ovog mjeseca SAD je dao zeleno svjetlo za nametanje carina na robu iz EU-a

  Trump razmatra nametanje dodatnih carina Europskoj uniji, ali ne želi biti “preokrutan”

  Koordinacija je osnovana sredinom rujna u Osijeku s ciljem izrade programa "Slavonija, Baranja i Srijem 2030" koji bi trebao omogućiti razvoj regije i zaustaviti odljev mladih ljudi, a u subotu je održana njezina prva sjednica

  Održana prva sjednica SDP-ove koordinacije za Slavoniju, Baranju i Srijem

  Sudionike Nacionalnnog dana Mladeži HDZ-a je danas pozdravio i predsjednik stranke Andrej Plenković koji je tom prilikom promišljao o brojnim aktualnim temama

  Premijer Andrej Plenković u Osijeku na Nacionalnom danu Mladeži HDZ-a