POLITIKA

Po planu EK Hrvatska će dobiti deset milijardi eura pomoći

"Sedmogodišnji proračun, koji će biti veći i izdašniji u odnosu na prijedlog iz veljače, zemljama članicama omogućit će da osiguraju što brži gospodarski oporavak"

    Objavljeno 22.06.2020
    Ivona Amidžić

    Prijedlog Europske komisije za pomoć u oporavku od pandemije, po kojem će Hrvatska dobiti deset milijardi eura pomoći, pogodio je pravu mjeru bespovratnih sredstava i zajmova, ocijenio je premijer Andrej Plenković nakon samita Europskog vijeća.

    Europski plan za oporavak od pandemije vrijedan je 750 milijardi eura.

    Prijedlog EK “pogodio je pravu mjeru između bespovratnih sredstva i zajmova te će uz sedmogodišnji proračun, koji će biti veći i izdašniji u odnosu na prijedlog iz veljače, zemljama članicama omogućiti da osiguraju što brži gospodarski oporavak”, ocijenio je hrvatski premijer na konferenciji za medije u Zagrebu nakon virtualnog samita EU-a.

    Hrvatskoj je namijenjeno više od deset milijardi eura u četiri godine. Tri četvrtine bespovratno, a četvrtina kroz povoljne zajmove.

    “Za Hrvatsku tih deset milijardi eura iz plana gospodarskog oporavka, plus po procjenama više od 11,5 milijardi eura iz VFO-a, znače sigurnosnu mrežu kako da se brzo vratimo na onaj zdravi gospodarski rast koji smo imali prije covida-19”, rekao je Plenkovi.ć

    Uvjeren je da će “tako izdašna sredstva”, koja dostižu jednogodišnji proračun Republike Hrvatske, biti dostatna poluga za “brzi gospodarski rast Hrvatske i povratak na vrijeme od prije otprilike tri i pol mjeseca”.

    “S te strane sam zadovoljan današnjom raspravom”, dodao je Plenković i ocijenio da rezerve nekih članica prema planu Komisije nisu nepremostive.

    Također je istaknuo kako iznos pomoći Hrvatskoj od deset milijardi nitko ne dovodi u pitanje te da će članice tijekom jeseni pripremiti nacionalne planove za korištenje sredstva EU-a od 2021. godine.

    Planu koji je predložila Europska komisija protivi se tzv. štedljiva četvorka – Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska.

    Te zemlje su, među ostalim, tražile da dugove ne vraća EU kao cjelina nego zemlje članice koje će dobiti povoljne zajmove, odnosno da teško pogođene zemlje pomoć dobiju u obliku jednokratnih zajmova pod povoljnim uvjetima.

    Hrvatsko predsjedanje

    Plenković je primijetio kako moto hrvatskog predsjedanja “Snažna Europa u svijetu punom izazova” nije mogao boje pogoditi ono sa čime su se svijet i Europska unija suočili.

    Uz pandemiju covida-19, hrvatsku prijestolnicu je pogodio potres, kazao je Plenković i naglasio da je pitanje pomoći u obnovi Zagreba iznio i u današnjoj raspravi na Vijeću. Naglasio je da u tome očekuje europsku pomoć.

    Hrvatska je, kao predsjedateljica EU-a, “brzo reagirala na pojavu covida-19” i učinila što je bilo potrebno za funkcioniranje EU-a u takvim okolnostima, ustvrdio je hrvatski premijer.

    Među ostvarenim ciljevima predsjedanja istaknuo je to što je povratak proširenja na zemlje zapadnog Balkana vraćen na dnevni red Unije.

    Hrvatsko predsjedanje je u potpunosti promijenilo kontekst politike proširenja Europske unije u odnosu na zemlje zapadnog Balkana, rekao je Plenković referirajući se na dobivanje “zelenog svjetla” za otvaranje pregovora o članstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom i svibanjski samit na kojem je usvojena Zagrebačka  deklaracija kojom se potvrđuje europska perspektiva šest zemalja jugoistočne Europe.

    (Hina)

    foto: unsplash

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    "Svi se pitamo do kada će se država „učiti“ kako reagirati u kriznim intervencijama? I što se još treba dogoditi da se građani osjećaju sigurnima, da znaju da će im sustav osigurati pomoć i zaštitu?"

    SDP: Vlada je zakazala – Slavonci su ponovno ostali prepušteni sami sebi!

    Eurozastupnik Fred Matić, saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, načelnik Starih Mikanovaca Mario Milinković, načelnik Babine Grede Josip Krnić, načelnik Cerne Josip Štorek, Više…

    Europska komisija objavila je treći poziv za vele projekte u okviru Inovacijskog fonda Europske unije, poziv će potaknuti uvođenja rješenja dekarbonizacije

    Europska komisija objavila poziv za velike projekte u okviru Inovacijskog fonda

    Europska komisija jučer je objavila treći poziv za velike projekte u okviru Inovacijskog fonda EU-a, s obzirom na to da Više…

    Komisija je danas predložila uvođenje strožih pravila strožih pravila o onečišćujućim tvarima u zraku i pročišćavanju voda...

    Europska komisija predlaže stroža pravila za čišći zrak i vodu

    Čist zrak i voda neophodni su za zdravlje ljudi i ekosustava. Samo od onečišćenja zraka u Europi svake godine umre Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde