ŽIVOT

Poboljšanje i modernizacija željezničkog putničkog prijevoza na području Slavonije i Baranje

Besplatan prijevoz vlakom za redovite studente, nove linije, novi vlak!

Objavljeno 22.09.2020
Ivona Amidžić

Kada je prije desetak dana u javni prostor puštena netočna informacija o ukidanju takozvanog Ponoćnog vlaka za Osijek, reagirao je župan Ivan Anušić dogovorivši sastanak s upravom HŽ Putničkog prijevoza nakon kojeg je javnosti pojašnjeno da se ponoćni vlak ne ukida nego će HŽ uskoro predstaviti i nove usluge.

I danas je održan sastanak na kojem su uz župana Anušića i pročelnicu za gospodarstvo Ivanu Katavić Milardović sudjelovali i predsjednik Uprave HŽ PP Željko Ukić, Snježana Malinović, direktorica prodaje i marketinga, Milan Maksimović, šef Regionalne jedinice Vinkovci te pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Mario Madunić.

“Tema današnjeg sastanka je bila poboljšanje i modernizacija putničkog prijevoza na području Slavonije i Baranje te smo donijeli nekoliko zaključaka i odluka koje pripremamo već nekoliko mjeseci. Prilika je ovo da damo informaciju i o rekonstrukciji zgrade Željezničkog kolodvora Osijek, odabran je izvođač radova, no zbog žalbe jednog od sudionika postupak će se malo odužiti. Prve radove na rekonstrukciji očekujemo tijekom idućih nekoliko mjeseci, odnosno početkom iduće godine”, rekao je župan Ivan Anušić.

Uz podršku Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i ministra Butkovića, ponovio je Ukić,  Ponoćni vlak na relaciji Osijek-Zagreb se ne ukida, nego će i dalje prometovati. Podsjetio je i kako su u veljači ove godine uveli čak četiri izravne linije prema Slavonskom Brodu za putnike koji svakodnevno putuju između Slavonskog Broda i Osijeka, jutarnje i popodnevne linije, a to je pokazatelj da se područje istoka Hrvatske prometno unaprjeđuje, a ne izolira.

“Uvodimo i novu liniju nagibnog vlaka, takozvani Studentski vlak koji će iz Zagreba voziti prema Osijeku petkom popodne, a iz Osijeka prema Zagrebu nedjeljom popodne. Vrijeme vožnje će biti manje od četiri sata, što je gotovo sat vremena brže nego od sada. Namjera nam je i unaprijediti kvalitetu prijevoza, pa će od 15. listopada jedan niskopodni vlak povezivati Osijek i Vinkovce”, rekao je Ukić te dodao kako je pred nama razdoblje ulaganja u željeznicu u svim dijelovima RH.

Od Nove godine i Osječko-baranjska županija uvodi novu ponudu za studente. U suradnji s HŽ PP subvencionira prijevoz studenata vlakom i to za sve studente koji imaju prebivalište na području županije, a studiraju bilo gdje u Hrvatskoj. Do sada je ta subvencija iznosila  25%.

“Sada idemo i korak dalje te će Osječko-baranjska županija od 1. siječnja 2021. godine u potpunosti subvencionirati prijevoz studenata vlakom, pa će oni s prebivalištem u našoj županiji bez obzira gdje studiraju imati potpuno besplatan prijevoz vlakom. Na taj način želimo unaprijediti život studenata, ali i pomoći u revitalizaciji HŽ-a te stvoriti pretpostavku za socijalni, pa potom gospodarski rast i razvoj naše županije”, rekla je Katavić Milardović.

“Današnji sastanak je potvrda smjera kojim je krenula Vlada RH te da je nakon ulaganja u Hrvatske autoceste došlo vrijeme za izgradnju i ulaganje u željezničku infrastrukturu. Ministarstvo je krenulo u razgovor sa svim jedinicama lokalne samouprave s ciljem povratka linija i obnove željezničkog prometa”, rekao je pomoćnik ministra Madunić.

11. listopada u poslijepodnevnim satima kreće prvi vlak studentske linije iz Osijeka za Zagreb, a 15. listopada u prijepodnevnim satima i prva vožnja niskopodnog vlaka od Osijeka prema Vinkovcima. Prvi je to korak u obnovi HŽ-ove flote za Slavoniju.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Putovanje traje četrdesetak minuta, a vlak postiže maksimalnu brzinu od 120 kilometara na sat

Danas je krenuo novi vlak od Osijeka prema Vinkovcima

Danas je krenuo novi vlak od Osijeka prema Vinkovcima, što je prvi korak u obnavljanju HŽ flote u Slavoniji, piše Više…

Uvodi se i nova linija nagibnog vlaka, takozvani Studentski vlak, koji će iz Zagreba voziti prema Osijeku petkom popodne, a iz Osijeka prema Zagrebu nedjeljom popodne

Jučer po prvi put počeo prometovati „Studentski vlak“ iz Osijeka za Zagreb

Jučer je u 17 sati i 50 minuta s osječkog Željezničkog kolodvora prvi put krenuo „Studentski vlak“ za Zagreb koji Više…

Kapaciteti u KBC-u su zadovoljavajući te su, u slučaju potrebe, spremni za prihvat većeg broja bolesnika

Koronavirusom zaražena djelatnica kabineta župana Anušića, za još troje određena samoizolacija

Koronavirusom je zaražena jedna djelatnica kabineta osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, a za troje djelatnika kabineta župana određena je samoizolacija, izvijestio Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Hrvatskoj danas među nezaposlenima i dalje prednjače žene, nerijetko zbog majčinstva, što usporava napredak gospodarstva i smanjuje demografski potencijal.

Jednake mogućnosti za žene i muškarce na poslu – ključ napretka gospodarstva i rasta nataliteta

Bliski kontakti su sve osobe s kojima su pozitivne osobe bile u kontaktu unutar 48 sati prije pojave prvih simptoma bolesti, odnosno od uzimanja brisa

HZJZ objavio korake za oboljele od Covida-19 i njihove kontakte

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno se nalazi 94 osoba koje su oboljele od COVID-19

U zadnja 24 sata testirano 411 uzoraka, 112 pozitivnih na koronavirus