ŽIVOT

Počela je i sezona bicikala: Osječanima na raspolaganju čak 50 električnih i 125 mehaničkih bicikala

25 stanica s biciklima postavljeno je po Osijeku, a cijeli sustav dijeljenih bicikala osiguran je i putem GPS-a!

Objavljeno 07.04.2022
Ivona Amidžić

Osijek se promiče u predvodnika urbane mobilnosti i zelene tranzicije, jer uz modernizaciju tramvajske infrastrukture koja je u punom jeku, aktivno provodi i projekt sustava dijeljenih bicikala.

Jeste li se već provozali eMobi biciklima? Još su jesenas diljem grada postavljene nadstrešnice s biciklima koji su na raspolaganju Osječanima i turistima, koji se i na ovaj način mogu uvjeriti u sve ljepote našega grada. Radi se o 50 električnih i 125 mehaničkih bicikala, koji su postavljeni na 25 stanica, a kojima se doprinosi rješenju problema prometnih gužvi i onečišćenja zraka.

Korištenje i najam eMobi bicikala djeluje prema jednostavnom principu. Naime, dovoljno je preuzeti Nexbike mobilnu aplikaciju, odabrati način plaćanja (putem bankovne kartice, SMS-a ili Internet bankarstva), kao i vrstu karte, uz predočenje osobnog dokumenta.

Što se tiče cijene, građanima je na raspolaganju godišnja karta u iznosu od 200 kuna, uz koju je dostupna neograničena vožnja od pola sata svakoga dana, zatim tjedna karta u iznosu od 100 kuna, a moguć je i svakodnevni najam – nakon 10 kuna registracije, prvih 30 minuta na mehaničkom biciklu iznosi 5 kuna, a na električnom 10 kuna.

Nakon registracije, dovoljno je prisloniti mobilni uređaj, skenirati QR kod na stanici, nakon čega se brava na jednom od bicikala automatski otključava, a korisnik kreće u svoju vožnju. Prilikom vožnje, korisnik može napraviti pauzu i osigurati bicikl, a potom ga vratiti na stanicu uz spuštanje elektronske brave. Bicikl se tada automatski odjavljuje, a ukoliko se dogodi da korisnik ne vrati bicikl na službenu stanicu, dolazi mu automatska poruka o naplati dodatnih troškova, čime se optimiziraju troškovi održavanja i sigurnosti bicikala. Inače, sam sustav dijeljenih bicikala osiguran je putem GPS-a, registracije svakog korisnika, te police osiguranja.

foto: facebook (GPP)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Kako su na ovoj biciklijadi sudjelovale različite generacije svima je skrenuta pozornost na sigurnu vožnju odnosno na provjeru stanja bicikla prije nego što se uključuju u prometu

Biciklirajmo biciklističkom – “Đir” po Retfali

U sklopu preventivnih aktivnosti projekta „Roadpol Safety Days – Dani sigurnosti u prometu“ kao i projekata „Biciklirajmo, biciklističkom“ i „Sigurnost Više…

"Pamtimo šest najavljenih projekata biciklističke infrastrukture od kojih nije realiziran niti jedan! Podsjećamo gradonačelnika i javnost i na njegovo obećanje o izdvajanju 10% sredstava namijenjenih razvoju prometne infrastrukture za razvoj biciklističke infrastrukture, izjavili su u SDP-u"

SDP Osijek: “Od šest najavljenih projekata biciklističke infrastrukture nije realiziran niti jedan”

SDP Osijek je danas održao press konferenciju s temom problematike biciklističke infrastrukture. Na press konferenciji se Vjeran Marijašević osvrnuo na Više…

Ruta je bila zabavna i nije bila zahtjevna (vozilo se bentom uz Dravu) te su je savladale i osobe koje ne bicikliraju redovito.

[FOTO] Održana FFOS-ova biciklijada u znak podrške osobama s teškoćama čitanja i disleksijom

Danas je održana tradicionalna FFOS-ova biciklijada na ruti Osijek – Kopački rit. Biciklijada se i ove godine organizira u znak Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša