ŽIVOT

Počela obnova pješačkoga mosta u Osijeku

Piližota: "Sljedeća tri mjeseca most će biti zatvoren, a pozivam građane na strpljenje jer sve ovo što radimo radimo kako bi nam most bio siguran"

Objavljeno 07.08.2020
Ivona Amidžić

Osječki pješački most, jedan od najprepoznatljivijih simbola grada, zatvoren je za pješake i bicikliste i čeka početak trogodišnje obnove krajem kolovoza, piše Radio Osijek. Obavljaju se prve pripreme za radove koji će trajati tri godine.

Viseći pješački dravski most u Osijeku, dug 210, visok 35 i širok šest metara izgrađen je 1980. godine, od kada je imao dvije veće obnove nakon što je za Domovinskog rata bio važna poveznica grada s Baranjom. Prema procjeni Instituta građevinarstva Hrvatske, danoj prije dvije godine, mostu je prošao rok trajanja i treba mu ozbiljna sanacija i rekonstrukcija zbog dotrajalosti.

Zamjenik osječkoga gradonačelnika Boris Piližota kaže kako projekt obnove obuhvaća pripremne radove, radove na armiranobetonskoj konstrukciji, čeličnoj konstrukciji i upornjacima, ali i niz drugih radova. “Ukupna vrijednost radova, koji će trajati tri godine, je nešto manje od 16,5 milijuna kuna. Sljedeća tri mjeseca most će biti zatvoren, a pozivam građane na strpljenje jer sve ovo što radimo radimo kako bi nam most bio siguran”, zaključio je Piližota.

Prva faza dugoočekivane temeljite obnove počet će 22. kolovoza, odmah po završetku prvog osječkog noćnog polumaratona. Nakon pripremnih radova obnavljat će se armiranobetonska i čelična konstrukcija, bit će zamijenjena čelična užad i 100 metara vješaljki te obavljen niz drugih radova, među kojima je i sređivanje ograde. Već je skinuta rasvjeta s mosta kojom su se prenosile poruke uz brojne događaje, a svoje mjesto su, za sada, izgubili i lokoti zaključanih ljubavi. Pješački most omiljen je Osječanima za prelazak u zelenu oazu grada i Kopakabanu, koja je također zatvorena i čeka početak obnove.

Nekad Most mladosti, u vrijeme otvorenja, prije 40 godina, bio je najveći most takvoga tipa u Europi.

foto: screemshot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Prije nekoliko dana postavljen je i najvažniji dio projekta - ponton dužine 60 metara, kapaciteta 400 putnika s mogućnošću istovremenog pristanka više kruzera

Bliži se kraju izgradnja novog pristaništa za riječne kruzere na osječkoj promenadi

Nakon višemjesečnih radova, izgradnja novog pristaništa za riječne kruzere na osječkoj promenadi vrijednog 13,8 milijuna kuna bliži se kraju, piše Više…

Zbog epidemije je broj sudionika ograničen na stotinu, a prijave su putem web stranice panonska utrka.hr

Ovog se vikenda održava treća Panonska utrka u Osijeku

U Osijeku će se u subotu, 29. kolovoza održati treća Panonska utrka trkača rekreativaca, piše Radio Osijek. S obzirom na Više…

"Ovo je dokaz da ekstremno može biti i odgovorno, drugačije i odmjereno"

Piližota pozvao na novo “ekstremno” normalno u okviru Pannoniana

Pannonian Challenge ove je godine preskočio sve prepreke i izazove i stiže na lijevu obalu Drave – u najbolje opremljen Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Cijeli tjedan za svaku šetnju koju pružite jednom od njihovih "kerovaca" možete izvući tombolu - Naglašavaju kako se svaka dobitna ;)

Udruga Pobjede pripremila veliku tombolu u Azilu “Povratak otpisanima”

U dva dana možete očekivati kulturno-umjetnički program i bogatu gastronomsku ponudu :D

I ove se godine održava Paprikafest u Lugu, sajam domaće začinske paprike i drugih proizvoda

U samoizolaciji još 75 novih kontakata, trenutno ukupno 445 osoba

U zadnja 24 sata u laboratoriju KBC-a Osijek obrađen 201 uzorak, samo dva nalaza pozitivna