ŽIVOT

Počelo tiskanje materijala za drugi krug lokalnih izbora

Epidemiološke mjere kao i u prvom krugu

  Objavljeno 22.05.2021
  Darija Kovačić

  Član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski izvijestio je u petak da danas počinju s tiskanjem materijala za drugi krug lokalnih izbora, a tiskat će se oko 4,1 milijuna glasačkih listića.

  “U petak je počelo tiskanje glasačkih listića za drugi krug lokalnih izbora. U drugom krugu bit će tiskano ukupno oko 4,1 milijuna glasačkih listića, a uz to će se tiskati negdje oko 35.000 zapisnika i prijepisa zapisnika. Sav izborni materijal stajat će nešto preko 1,2 milijuna kuna”, rekao je Hojski novinarima ispred tiskare Narodnih novina.

  Dodao je da će se utrošiti oko 25 tona papira za tiskanje, podsjetivši da se u prvom krugu tiskalo oko 135 tona. Izborni materijal dostavljat će od utorka, 25. svibnja, do četvrtka 27. svibnja.

  Objasnio je da će plavi glasački listić biti za izbor župana, a bijeli za općinskog načelnika ili gradonačelnika, kao što je to bilo u prvom krugu, te će listići biti nešto manji, formata D5.

  Hojski je također istaknuo da će kandidati u drugome krugu biti poredani po izbornom rezultatu iz prvoga kruga.

  “U drugome krugu pobjeđuje onaj koji ima više glasova, više nema postotaka. Zakon poznaje i mogućnost trećeg kruga, ako bi dva kandidata imala isti broj glasova”, kaže Hojski.

  Za sada imaju informaciju da se drugi izborni krug održava u 157 jedinica lokalne samouprave, što je 14 županija i Grad Zagreb, 55 gradova i 87 općina.

  “Bit će oko 5400 biračkih mjesta, oko 80 posto biračkih mjesta u odnosu na drugi krug”, kazao je Hojski.

  Epidemiološke mjere kao i u prvom krugu

  Hojski je izvijestio kako se tehnička uputa HZJZ-a o epidemiološkim mjerama na glasačkim mjestima za sada nije mijenjala.

  “Ključne mjere će biti maska, vlastita kemijska olovka, razmak, dezinficijensi, što kraće zadržavanje na biračkom mjestu”, objasnio je.

  Potvrdio je da će na Banovini biti isti broj biračkih šatora za mjesta pogođena potresom, njih 25, te će ostati na istim adresama gdje su bili i u prvome krugu.

  Na pitanje je li bilo prigovora birača koji su bili u samoizolaciji, Hojski je rekao da se u prvome krugu za glasanje prijavilo 920 osoba pozitivnih na covid-19 i 1450 osoba u samoizolaciji.

  “Neki su se javili iza 12 sati, kada više nije moglo biti organizirano izlaženje biračkog odbora na teren. Pozivam sve da se opet jave tri dana ranije općinskom ili gradskom izbornom povjerenstvu ili na dan izbora do 12 sati biračkom odboru”, poručio je.

  Hojski je također upozorio da svi kandidati koji su završili svoju izbornu utrku do 15. lipnja moraju dostaviti konačna financijska izviješća.

  “Što se tiče financijskog izviješća za drugi krug, svi kandidati koji idu u drugi krug sutra trebaju dati prvo izviješće, a završno je 29. lipnja”, kaže Hojski.

  U DIP-u ne komentiraju izviješća između dva izborna kruga, a njihovo konačno izviješće bit će objavljeno kako zakon nalaže – 60 dana nakon konačnih rezultata.

  (Hina)

  Foto: unsplash

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Niste mogli ili stigli prošli vikend? Ovaj vikend imate ponovno priliku...

  Cijepljenje bez naručivanja u Osječko-baranjskoj županiji nastavlja se i ovaj vikend

  Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije pozvao je u srijedu sve zainteresirane građane na cijepljenje protiv covida-19 bez prethodnog naručivanja, Više…

  Na području Osječko-baranjske županije trenutno su u samoizolaciji 372 osobe

  Pet novopozitivnih u Osječko-baranjskoj županiji

  U protekla 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo obrađen je 191 uzorak, Više…

  Cijepljenje protiv koronavirusa u OBŽ 12. i 13. lipnja bez prethodne najave...

  STOŽER OBŽ: U zadnja 24 sata obrađeno 218 uzoraka od kojih je devet bilo pozitivno

  Načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ Mato Lukić i ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije dr. sc. Nataša Turić Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  "U sljedeće dvije godine HŽ Putničkom prijevozu bit će isporučeno 33 nova elektromotorna vlaka...

  Osječko-baranjska županija izdvojila još pola milijuna kuna za prijevoz studenata

  Obavijest korisnicima prava na zajamčenu minimalnu naknadu o podjeli paketa hrane

  Najava podjele paketa hrane

  Monitoring terena na području Osijeka pokazao je potrebu za nastavkom provođenja tretmana suzbijanja komaraca...

  Novi tretmani u sedam dijelova grada