GOSPODARSTVO

Početna konferencija EU projekta RCGO Orlovnjak

Govori se i o mogućoj vrijednosti projekta od pola milijarde kuna zbog poskupljenja građevinskih radova

  Objavljeno 05.02.2020
  Ivona Amidžić

  Sukladno proceduri realizacije EU projekta, jučer je održana Početna konferencija Projekta „Izrada studijske i projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak“.

  Naime, u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020., Ograničenog poziva za izradu studijsko-projektne dokumentacije za centre za gospodarenje otpadom (CGO), trgovačkom društvu EKOS d.o.o. za gospodarenje otpadom Osijek odobren je projekt „Izrada studijske i projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak“, a 20. srpnja 2018. godine potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te EKOS-a.

  Ukupno prihvatljivi troškovi iznose 15 milijuna kuna, s time da je 12,75 milijuna kuna (85%) osigurano iz OPKK-a, a 2,25 milijuna kuna (15%) su sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Između ostalih aktivnosti, potom su provedeni postupci javne nabave te su potpisana četiri ugovora s izrađivačima studijsko-projektne dokumentacije, kao i usluga promidžbe i vidljivosti projekta. Rok za provedbu projekta je 17. srpnja 2021. godine.

  Projekt su predstavili predsjednik Uprave EKOS-a Ivan Hampovčan i član Uprave EKOS-a Zoran Pandža. Konferenciji su nazočili predstavnici jedinica lokalne samouprave, komunalnih tvrtki i drugi sudionici Projekta, a u ime osnivača EKOS-a, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, nazočili su zamjenici župana Goran Ivanović i Josip Dabro.

  Mogućnost rasta cijene projekta?

  Ivan Hampovčan je naglasio kako na obradi u RCGO treba završiti godišnje do 60.000 tona miješanog komunalnog otpada i drugog neopasnog otpada. U tijeku je izrada osnovne dokumentacije za Centar i pretovarne stanice, kao i dokumentacije za javnu nabavu te informiranje i vidljivost projekta, a po njihovom završetku znat će se odgovori na pitanja o tehnologiji i vrijednost cijelog projekta.

  Upozorava da se investicija procjenjuje na oko 300 milijuna kuna, međutim cijene građevinskih radova u zadnjih godinu-dvije drastično su porasle, pa se govori i o mogućoj vrijednosti projekta od pola milijarde kuna.

  Izgradnja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak predviđena je na području Općine Antunovac, na površini oko 70 hektara. Osnovni obuhvat budućeg Centra odnosi uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja komunalnim otpadom na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije (12 gradova i 61 općina) s oko 485.000 stanovnika te dodatni obuhvat na rubne dijelove Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije (1 grad i 9 općina) s oko 28.000 stanovnika.

  foto: OBŽ

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Riječ je o trećem i posljednjem zatvorenom odlagalištu u Osijeku. Na ovom odlagalištu odloženo oko 1.340.000 m³ otpada te da je sanacija provedena na površini od oko 16 hektara

  U Osijeku završila sanacija odlagališta otpada ,,Sarvaš” vrijedna 70 milijuna kuna

  U Osijeku je s ciljem zaštite okoliša i ljudskoga zdravlja završena sanacija zatvorenog odlagališta komunalnog otpada ,,Sarvaš”, najvećeg dosad odobrenog Više…

  Informacijska kampanja o uvođenju eura trebala je odavno početi - Ljudi žele znati kako će uvođenje eura utjecati na njihove živote

  Hoće li se uvođenje eura iskoristiti za još jedno povećanje cijena?!

  Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan danas je u zagrebačkoj Kući Europe predstavila rezultate svog istraživanja o stavovima građana prema uvođenju eura i Više…

  Prosječna neto plaća u EU u 2021. godini iznosila je 1916 eura mjesečno, što mislite koliko je iznosila prosječna hrvatska plaća lani?

  Evo kolika će biti prosječna plaća i mirovina u Hrvatskoj kada uvedemo euro

  Kada Hrvatska uvede euro, prosječna neto plaća bit će oko 900 eura, a mirovina oko 320 eura, s obzirom na Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Malo smo prošetali po Portanovi i ono što vam zasigurno možemo reći – sniženja su na svakom koraku, jeste li spremni za shopping maraton?

  Shopping maraton u Portanovi, sezonska sniženja su počela!

  Ako želite ubrzati svoju potragu za poslom, pročitajte ovaj članak, istražite 10 atraktivnih pozicija dostupnih samo za vas ovog tjedna!

  U potrazi ste za poslom? Pogledajte ovdje!

  Za promet će se zatvoriti dio Kolodvorske ulice, na dionici od Prenjske do Kozjačke ulice. Radovi će se odvijati svakodnevno od 0 do 24 sata

  Obavijest o privremenoj regulaciji prometa u Kolodvorskoj ulici u Osijeku