ŽIVOT

Početna konferencija projekata VIRTUS i VirtuOS

U online izdanju početnu konferenciju projekata RCK Ugostiteljsko-turističke škole pratilo više od 400 sudionika

  Objavljeno 26.04.2021
  Darija Kovačić

  Početna konferencija projekata: UP.03.3.1.05.0006 VirtuOS – Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva i KK.09.1.3.01.0020 VIRTUS – Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti, RCK Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka održana je danas, 23. travnja 2021. godine u Hotelu Osijek. Skupina sudionika neposredno je pratila konferenciju u Hotelu Osijek dok je više od 400 sudionika konferenciju pratilo u online obliku.

  Regionalni centar kompetentnosti mjesto je izvrsnosti stoga je pokretač reforme strukovnoga obrazovanja i osposobljavanja za zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu. Projekt VirtuoS usmjeren je na jačanje ljudskih potencijala, osposobljavanje i usavršavanje nastavnika kako bi se poboljšala kvaliteta obrazovanja zbog prilagodbe sve zahtjevnijim potrebama tržišta rada i gospodarstva. Za učenje temeljeno na radu potrebno je osigurati prostorno-materijalne uvjete. Upravo projektom VIRTUS financira se rekonstrukcija i opremanje prostora u RCK Ugostiteljsko-turističkoj školi i Domu učenika te projektnom partneru Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci.

  Projekte su predstavili ravnatelj i voditelj Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek Andrej Kristek i voditeljica projekta VirtuOS Dorotea Telarović. Sudionike početne konferencije pozdravili su župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i državna tajnica u Ministartvu turizma i sporta Sandra Herman.

  Vrijednost projekta VirtuOS je 71.458.878,12 kuna, a projekta VIRTUS je 24.214.510,51 kuna.

  „Osječko-baranjska županija provodi dva projekta Regionalnih centara kompetentnosti, uz ovaj u Ugostiteljsko-turističkoj školi, u tijeku je provedba i RKC Elektrotehničke i prometne škole u Osijeku. Iznimno su važni jer podižu razinu kvalitete učenja, ali i praktičnog rada kako bi učenici po završetku školovanja bili spremni odgovoriti zahtjevima tržišta. Važno je da učenici prepoznali strukovna zanimanja kao privlačne opcije koje će im pružiti stjecanje specifičnih strukovnih kompetencija, a kako bi takva zanimanja popularizirali, neophodna je određena reforma strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Uspostavljanja regionalnih centara kompetentnosti upravo će to imati za zadaću“, rekao je Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije.

  Ravnatelj i voditelj Regionalnog centra kompetentnosti Andrej Kristek rekao je kako će se kroz VRTUS RCK uspostaviti moderan praktikum kuharstva i slastičarstva za nastavu, obrazovanje, usavršavanje i osposobljavanje učenika i svih ostalih polaznika.

  “Praktikumi će biti opremljeni suvremenom opremom i inovativnim tehnologijama, a polaznici koji steknu iskustvo i znanje u korištenju te opreme bit će potpuno spremni raditi kod poslodavaca. Uz prostore škole u potpunosti će se obnoviti dom škole i prenamijeniti u Akademis – dom i hostel. Akademis će biti poligon gdje će se budući naraštaji učenika i odraslih polaznika obrazovati, odnosno učiti temeljeno na radu  zajedno sa svojim mentorima koji će im prenositi svoja znanja kroz rad u kuhinji, restoranu, na recepciji i kušaonici. Akademis će nastaviti funkcionirati kao dom, ali će onaj dio godine kada učenici nisu u domu služiti kao hostel, otvoren za širu javnost“ zaključio je Kristek.

  Moderni programi koji će se razvijati, omogućit će još kvalitetnije obrazovanje

  „Cilj projekta VirtuOS je i potaknuti učenike da prepoznaju zanimanja koja obrazujemo kroz RCK, da upišu našu ili partnerske škole, budući da će znati kako RCK nudi kvalitetno obrazovanje i siguran put ka zaposlenju. Zato i ulažemo u ljude kako bismo imali kvalitetan i obrazovan kadar koji prati sve trendove u ugostiteljstvu i turizmu, razvijat ćemo programe koje traže poslodavci i obrazujemo u suvremeno opremljenim praktikumima i laboratorijima. Usmjereni smo i prema razvoju suradnje sa svim dionicima tako da smo uvjereni da će naš RCK biti referentna točka za obrazovanje u sektoru turizma i ugostiteljstva i kao takav pridonijeti razvoju regije.“, naglasila je voditeljica projekta VirtuOS Dorotea Telarović.

  Uspostava infrastrukture RCK kroz VIRTUS jedan je od značajnih projekata u čijoj provedbi, kao regionalni koordinator, sudjeluje Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije.

  „Iznimno nam je drago što smo kao suradnik od samog početka sudjelovali u kreiranju ideje o stvaranju i uspostavi Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva. Drago nam je što ćemo provedbom ovih aktivnosti pozitivno utjecati na kvalitetu obrazovnog sustava i sustava cjeloživotnoga učenja, te tako i na veću konkurentnost na tržištu rada.“, objasnila je voditeljica projekta Matea Rešetar ispred JUŽRA-e.

  Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. potpisan je 19. lipnja 2020. godine između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) te Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka, i u cijelosti je financiran sredstvima EU. Vrijednost projekta VIRTUS je 24.214.510,51 kuna.

  Foto: RCK VIRTUS

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Islamski centar u Osijeku nalazit će se na Jugu II u blizini muslimanskog groblja, a imat će prostor za vjerske, kulturne, odgojne, obrazovne, humanitarne i druge sadržaje

  Početak izgradnje Islamskog centra u Osijeku do kraja godine

  Islamski centar u Osijeku nalazit će se na Jugu II u blizini muslimanskog groblja, a imat će prostor za vjerske, Više…

  Navedeni prostor će se moći koristiti za pružanje različitih oblika podrške kroz individualne i grupne modele pomoći, održavanje psiholoških radionica, pružanje usluga savjetovanja...

  U Osijeku Regionalni centar veterana za psihosocijalnu podršku i savjetovanje o mentalnom zdravlju

  U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja i Veleposlanstva SAD-a u RH u utorak, 20. srpnja 2021., u Osijeku je predstavljen projekt Više…

  "Budite spremni na jača grmljavinska nevremena, moguća su oštećenja na imovini te drveću, moguće lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča te prekidi u prometu"

  OPREZ! I danas na snazi niz upozorenja, moguće bujične poplave: “Zaštitite sebe i svoju imovinu”

  Iznad naših krajeva i dalje kruži vlažan i nestabilan zrak, iako visinska ciklona postupno slabi, prenosi Index. Ipak, još i Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  "Neke zemlje su to već počele, kao što su, primjerice, Turska i Mađarska..."

  Capak: Vrlo vjerojatno ćemo se cijepiti trećom dozom

  Cijeli Jadran u ovom trenutku pleše između narančaste i crvene boje na karti ECDC-a, ovo su mjere kojima se želi spriječiti da se za povratke iz Hrvatske počnu uvodi restrikcije

  Božinović objavio nove mjere za Jadran: uvodi se niz ograničenja za okupljanja

  Islamski centar u Osijeku nalazit će se na Jugu II u blizini muslimanskog groblja, a imat će prostor za vjerske, kulturne, odgojne, obrazovne, humanitarne i druge sadržaje

  Početak izgradnje Islamskog centra u Osijeku do kraja godine