ŽIVOT

Početna konferencija projekata VIRTUS i VirtuOS

U online izdanju početnu konferenciju projekata RCK Ugostiteljsko-turističke škole pratilo više od 400 sudionika

  Objavljeno 26.04.2021
  Darija Kovačić

  Početna konferencija projekata: UP.03.3.1.05.0006 VirtuOS – Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva i KK.09.1.3.01.0020 VIRTUS – Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti, RCK Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka održana je danas, 23. travnja 2021. godine u Hotelu Osijek. Skupina sudionika neposredno je pratila konferenciju u Hotelu Osijek dok je više od 400 sudionika konferenciju pratilo u online obliku.

  Regionalni centar kompetentnosti mjesto je izvrsnosti stoga je pokretač reforme strukovnoga obrazovanja i osposobljavanja za zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu. Projekt VirtuoS usmjeren je na jačanje ljudskih potencijala, osposobljavanje i usavršavanje nastavnika kako bi se poboljšala kvaliteta obrazovanja zbog prilagodbe sve zahtjevnijim potrebama tržišta rada i gospodarstva. Za učenje temeljeno na radu potrebno je osigurati prostorno-materijalne uvjete. Upravo projektom VIRTUS financira se rekonstrukcija i opremanje prostora u RCK Ugostiteljsko-turističkoj školi i Domu učenika te projektnom partneru Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci.

  Projekte su predstavili ravnatelj i voditelj Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek Andrej Kristek i voditeljica projekta VirtuOS Dorotea Telarović. Sudionike početne konferencije pozdravili su župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i državna tajnica u Ministartvu turizma i sporta Sandra Herman.

  Vrijednost projekta VirtuOS je 71.458.878,12 kuna, a projekta VIRTUS je 24.214.510,51 kuna.

  „Osječko-baranjska županija provodi dva projekta Regionalnih centara kompetentnosti, uz ovaj u Ugostiteljsko-turističkoj školi, u tijeku je provedba i RKC Elektrotehničke i prometne škole u Osijeku. Iznimno su važni jer podižu razinu kvalitete učenja, ali i praktičnog rada kako bi učenici po završetku školovanja bili spremni odgovoriti zahtjevima tržišta. Važno je da učenici prepoznali strukovna zanimanja kao privlačne opcije koje će im pružiti stjecanje specifičnih strukovnih kompetencija, a kako bi takva zanimanja popularizirali, neophodna je određena reforma strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Uspostavljanja regionalnih centara kompetentnosti upravo će to imati za zadaću“, rekao je Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije.

  Ravnatelj i voditelj Regionalnog centra kompetentnosti Andrej Kristek rekao je kako će se kroz VRTUS RCK uspostaviti moderan praktikum kuharstva i slastičarstva za nastavu, obrazovanje, usavršavanje i osposobljavanje učenika i svih ostalih polaznika.

  “Praktikumi će biti opremljeni suvremenom opremom i inovativnim tehnologijama, a polaznici koji steknu iskustvo i znanje u korištenju te opreme bit će potpuno spremni raditi kod poslodavaca. Uz prostore škole u potpunosti će se obnoviti dom škole i prenamijeniti u Akademis – dom i hostel. Akademis će biti poligon gdje će se budući naraštaji učenika i odraslih polaznika obrazovati, odnosno učiti temeljeno na radu  zajedno sa svojim mentorima koji će im prenositi svoja znanja kroz rad u kuhinji, restoranu, na recepciji i kušaonici. Akademis će nastaviti funkcionirati kao dom, ali će onaj dio godine kada učenici nisu u domu služiti kao hostel, otvoren za širu javnost“ zaključio je Kristek.

  Moderni programi koji će se razvijati, omogućit će još kvalitetnije obrazovanje

  „Cilj projekta VirtuOS je i potaknuti učenike da prepoznaju zanimanja koja obrazujemo kroz RCK, da upišu našu ili partnerske škole, budući da će znati kako RCK nudi kvalitetno obrazovanje i siguran put ka zaposlenju. Zato i ulažemo u ljude kako bismo imali kvalitetan i obrazovan kadar koji prati sve trendove u ugostiteljstvu i turizmu, razvijat ćemo programe koje traže poslodavci i obrazujemo u suvremeno opremljenim praktikumima i laboratorijima. Usmjereni smo i prema razvoju suradnje sa svim dionicima tako da smo uvjereni da će naš RCK biti referentna točka za obrazovanje u sektoru turizma i ugostiteljstva i kao takav pridonijeti razvoju regije.“, naglasila je voditeljica projekta VirtuOS Dorotea Telarović.

  Uspostava infrastrukture RCK kroz VIRTUS jedan je od značajnih projekata u čijoj provedbi, kao regionalni koordinator, sudjeluje Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije.

  „Iznimno nam je drago što smo kao suradnik od samog početka sudjelovali u kreiranju ideje o stvaranju i uspostavi Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva. Drago nam je što ćemo provedbom ovih aktivnosti pozitivno utjecati na kvalitetu obrazovnog sustava i sustava cjeloživotnoga učenja, te tako i na veću konkurentnost na tržištu rada.“, objasnila je voditeljica projekta Matea Rešetar ispred JUŽRA-e.

  Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. potpisan je 19. lipnja 2020. godine između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) te Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka, i u cijelosti je financiran sredstvima EU. Vrijednost projekta VIRTUS je 24.214.510,51 kuna.

  Foto: RCK VIRTUS

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Vodeći hrvatski lanac mjenjačnica i poslovnica za otkup zlata proširio svoju djelatnost i u „virtualnu sferu“

  Osijek dobio nove mjenjačnice kriptovaluta: Evo gdje možete bitcoin kupiti i prodati za gotovinu

  Osijek Mjenjačnica za kriptovalute odsad je dostupna i u poslovnicama tvrtke Auro Domus u Osijeku. Vodeći hrvatski lanac mjenjačnica i Više…

  "Ovoliki postotak je iznad svih očekivanja, ali euforije nema. Čestitao bih svim kandidatima na osvojenim rezultatima"

  Izlazne ankete – u drugi krug idu Radić i Mlinarević

  Prema prvim izlaznim anketama, u drugi izborni krug za gradonačelnika Osijeka idu HDZ-ov Ivan Radić, koji je dobio najviše glasova Više…

  Xiaomi širi svoje poslovanje na hrvatskom tržištu otvaranjem četvrtog Mi Storea

  Xiaomi otvorio prvi Mi Store u Osijeku

  Globalni tehnološki lider Xiaomi danas je otvorio prvi Mi Store u Osijeku. Četvrti je ovo Mi Store na hrvatskom tržištu Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Glavni cilj obilježavanja ovoga međunarodnog dana je senzibilizacija djece na važnost i ulogu obitelji u njihovom odrastanju

  Odjel prevencije Policijske uprave osječko-baranjske obilježio Međunarodni dan obitelji

  Na bolničkom liječenju nalazi se 105 osoba, i to 81 u osječkom KBC-u, od kojih su 18 na respiratoru, a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirana su 24 pacijenta

  U Osječko-baranjskoj županiji 28 novozaraženih, umrle tri osobe

  Do danas je ukupno testirano 1.937.595 osoba, od toga 8.004 u posljednja 24 sata

  Danas imamo 491 novi slučaj zaraze u Hrvatskoj