OSJEČANI

Počinje isplata energetskog dodatka za više od 720.000 umirovljenika

Isplata energetskog dodatka bit će najkasnije u svibnju, automatski bez podnošenja zahtjeva...

Objavljeno 31.03.2022
Ivona Amidžić

Više od 720.000 umirovljenika s mirovinom do 4000 kuna dobit će energetski dodatak, novčano primanje za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata, a bit će im isplaćen najkasnije u svibnju, doznaje se u Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, prenosi Index.

Najveći iznos od 1200 kuna dobit će umirovljenici s mirovinom do 1500 kuna. Oni s mirovinom od 1500 do 2000 kuna dobit će 900 kuna, oni koji primaju između 2000 i 3000 kuna primit će 600 kuna, a onima s mirovinom između 3000 i 4000 kuna bit će uplaćeno 400 kuna pomoći.

Za tu mjeru osigurano je ukupno 480 milijuna kuna. Isplata energetskog dodatka bit će najkasnije u svibnju, automatski bez podnošenja zahtjeva, za umirovljenike koji primaju mirovinu samo iz hrvatskog mirovinskog osiguranja.

Dodatak se isplaćuje osobi, a ne po kućanstvu, pa ako su u kućanstvu dvije osobe koje primaju mirovinu do 4000 kuna, obje će biti obuhvaćene mjerom, pojašnjavaju u Ministarstvu. Paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata, ukupno vrijedan gotovo pet milijardi kuna, na snazi je od 1. travnja.

Isplata u srpnju za korisnike inozemne mirovine

Umirovljenici koji uz hrvatsku mirovinu primaju i inozemnu najkasnije do 30. lipnja trebaju Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) dostaviti dokaz o visini inozemne mirovine, putem online obrasca ili popunjavanjem tiskanice za dostavu podataka o visini inozemne mirovine, koji će biti dostupni na mrežnim stranicama HZMO-a.

Tiskanica će se moći predati osobno ili poslati poštom na adrese područnih službi HZMO-a prema mjestu prebivališta do kraja lipnja, a sve informacije o načinu podnošenja zahtjeva umirovljenici mogu dobiti u svim područnim uredima HZMO-a i na mrežnim stanicama zavoda.

Kriteriji za ostvarivanje prava isti su kao i za korisnike hrvatske mirovine, ali će se u granični iznos ukupnog mirovinskog primanja od 4000 kuna uračunati i svota inozemne mirovine. Isplata energetskog dodatka korisnicima inozemne mirovine bit će najkasnije u srpnju.

U Ministarstvu kažu da se svaki građanin, koji se nađe u potrebi, može obratiti centru za socijalnu skrb radi ostvarivanja prava na jednokratnu pomoć, što ovisi o ispunjavanju propisanih uvjeta. Ukupan iznos jednokratnih naknada u kalendarskoj godini iznosi 2500 kuna za samca ili 3500 za kućanstvo, a pomoć se isplaćuje na temelju izvršnog rješenja centra za socijalnu skrb.

Iz Ministarstva podsjećaju kako je jedna od mjera i mjesečna naknada za pružatelje socijalnih usluga te udomiteljske obitelji, za što je osigurano 34 milijuna kuna u razdoblju od 1. travnja ove do 31. ožujka iduće godine.

foto: unspalsh

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Slavljenici koji u prijavnom obrascu izraze zanimanje – bit će pozvani na zajedničku proslavu koja će se održati 13. veljače 2024. u dvorani Bells.

Poziv osječkim bračnim parovima – slavljenicima 50. godišnjice braka

Grad Osijek i ove godine na Valentinovo organizira svečani ručak za bračne parove koji slave 50. godišnjicu braka. Gradonačelnik Osijeka Više…

Besplatne ulaznice umirovljenici mogu, uz predočenje osobne iskaznice kojom se dokazuje prebivalište na području grada Osijeka i dokaza o umirovljeničkom statusu

Doček Nove godine za umirovljenike u organizaciji Grada Osijeka

I ove godine Grad Osijek za osječke umirovljenike organizira besplatan doček Nove godine, ali za razliku od prijašnjih godina za Više…

Povodom blagdana Uskrsa župan Ivan Anušić donio zaključak o isplati jednokratnih pomoći umirovljenicima s prebivalištem na području Osječko-baranjske županije

Županija dodjeljuje uskrsnice za umirovljenike

Uoči najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, Osječko-baranjska županija će i ove godine simboličnim novčanim iznosom darivati naše umirovljenike te im i Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost.

Najava predavanja izv. prof. dr. sc. Hrvoja Klasića “Ima li povijesti bez ustaša i partizana”?

Šetnja obiluje zanimljivostima za koje sigurno niste znali te pokojim iznenađenjem (op.a. pandur Mirko u lovu na vesele prolaznike).

Nova storytelling tura osječkom Tvrđom