AFERE

Podijeljeni sindikati i vlada su se konačno dogovorili – od sutra počinje škola u cijeloj državi

Postignut je dogovor i štrajk se prekida, što znači da sutra počinje nastava u školama

  Objavljeno 02.12.2019
  Petar Tauković

  Nakon samo sat vremena od početka sastanka novinari su pozvani u dvoranu vlade, a u 16:20 sati je počelo obraćanje premijera Andreja Plenkovića i sindikalnih predstavnika Sanje Šprem i Branimira Mihalinca.

  Odmah na početku zajedničkog obraćanja premijer Plenković objavio je da je postignut dogovor i da se štrajk prekida, što znači da sutra počinje nastava u školama. Plenković je potvrdio da je dogovoreno povećanje koeficijenata kroz tri etape, kako se i nagađalo.

  Od 1. prosinca tako se koeficijent povećava za tri posto. Drugo povećanje od 1 posto je 3. lipnja. Još dva posto će biti isplaćeno 1. siječnja 2021. godine. Dok će učitelji, nastavnici i profesori, ali i tajnici i računovođe dobiti traženi iznos kroz koeficijente, nenastavno osoblje će isti iznos dobiti kroz dodatke, rečeno je na zajedničkoj konferenciji za medije.

  “Za nenastavno osoblje ćemo potpisati dodatke granskom kolektivnom ugovoru koji će vrijediti do prosinca 2022. godine. Kroz uredbe o koeficijentima ćemo riješiti pitanje tajnika, računovođa, ali i ravnatelja, njih se zaboravlja”, rekao je Plenković.

  Postignut je dakle dogovor o sustavu 3+1+2: prvo od 1. prosinca ove godine, za plaću koja ide u siječnju i ide iz proračuna za 2020., ide povećanje za 3 posto kroz povećanje koeficijenta. Drugo povećanje za 1 posto bit će 1. lipnja, tako će u 2020. proračunsku godinu doći do povećanja od 4 postotna boda. Dodatnih 2 posto će biti isplaćeno od 1. siječnja 2021.

  “Na taj način smo došli do toga da sindikati prihvate i ono što je dogovoreno kroz temeljni kolektivni ugovor, 2+2+2, povećanje božićnice s 1250 na 1500 kuna, povećanje regresa s 1250 na 1500 kuna, povećanje dara za djecu s 500 na 600 kuna i povećanje otpremnine za oko 2100 kuna”, naveo je Plenković.

  “Uredba o koeficijentima se očekuje u četvrtak na sjednici vlade”, najavio je premijer dodavši kako će se uredbom riješiti položaj tajnika, računovođa i ravnatelja, te položaj predavača i umjetničkih suradnika u visokom obrazovanju.

  Štrajk će biti plaćen, a nadoknade nastave neće biti dodatno plaćene, pojasnili su Plenković i sindikati.

  Predstavnika sindikata Preporod Željka Stipića, koji se s ostalim sindikatima sukobio oko toga treba li ovu vladinu ponudu dati na izjašnjavanje članstvu, nije bilo za govornicom u vladinoj dvorani. On je najavio da će njegov sindikat glasati o ponudi.

  Donosimo i reakcije s društvenih mreža…

  “Prvi put u 21 godini ulazim pokunjeno u razred. Izlazim iz sindikata i nikad više neću štrajkati”

  “A sto je sa nenastavnim osobljem, gdje su njjhovi koeficijenti? Pristali smo za njih ono sto nismo htjeli za sebe. Gdje je gromoglasno zazivanje digniteta profesije? Ispada da su,ipak bitne samo pare. Sutra, prvi put u 21 god ulazim pokunjeno u razred. Izlazim iz sindikata i nikada vise necu strajkati!”

  “Više niti potpis niti štrajk ali niti raditi kad bude trebalo sad smo preveslani kao nitko”

  “Jeftina prodaja svih prosvjetara još jeftinijoj vladi !”

  “Sad svi iz sindikata tehničko osoblje i ostalo nenastavno ispisati se”

  “Ja cu samo reći, učitelji i profesori zao mi je sto vas je sindikat izigrao i odlučio bez vas umjesto vas.Trebali bi svi izaći iz sindikata pa bi im se plače smanjile ili ih ne bi imali.Pa bi možda slijedeći put razmišljali da li ce odlučivati bez suglasnosti većine.”

  “Van iz sindikata! Hitno!”

  “Jasno mi je zašto nisu ovo dali na referendum – jer ne bi prošlo”

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Kazna zbog dogovora dviju farmaceutskih tvrtki odnosi se na dogovor oko odgode ulaska na tržište jeftinije generičke verzije lijeka za poremećaj spavanja

  EK kaznio Tevu i Cephalon sa 60,5 milijuna eura

  Zagrebački Županijski sud je utvrdio da je Sanader nezakonito stekao 275.000 kuna, a njegovoj obitelji, postane li presuda pravomoćna, odlukom suda oduzet će se preko 15.8 milijuna kuna za koje nije dokazano porijeklo

  Sanaderu 8 godina zatvora, HDZ mora vratiti milijune

  Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni će biti predan pritvorskom nadzorniku osječko-baranjske policije i prijavljen Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku.

  U Negoslavcima uhićena još jedna osoba zbog zločina na Ovčari 1991.