ŽIVOT

Podijeljeno 13,7 tona stočne hrane i otvorena skladišta u Petrinji i Glini

Dva privremena skladišta za stočnu hranu su u funkciji u Petrinji i Glini

  Objavljeno 03.01.2021
  Darija Kovačić

  Ministarstvo poljoprivrede u subotu je izvijestilo kako je na potresom pogođenim područjima podijeljeno 13,7 tona stočne hrane te su otvorena dva privremena skladišta za stočnu hranu – u Petrinji i Glini.

  Savjetnici Uprave za stručnu podršku i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) obišli su 66 poljoprivrednih gospodarstava i podijelili 13,7 tona hrane za domaće životinje, istaknuli su iz Ministarstva.

  Također, zbrinjavanje svih uginulih domaćih životinja s pogođenog područja sustavno se provodi od 30. prosinca, a dosad je otpremljeno 15 lešina životinja čija su uginuća posljedica potresa.

  Prema trenutnim informacijama, s gospodarstava je odlutalo između ostaloga i 15 tovnih bikova i 10 teladi mlađe dobi.

  Dva privremena skladišta za stočnu hranu su u funkciji u Petrinji (Petrinja, DIP Žužić, bivša ciglana Petrinja) i Glina (Glina, Jukinačka 106, Komunalac) te se traži lokacija za treće u okolici Siska, navodi se u priopćenju.

  Iz Ministarstva poručuju kako su poljoprivrednicima na raspolaganju savjetnici Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede i ribarstva i HAPIH-a za potrebe premještanja i osiguranja odgovarajućeg smještaja životno ugroženih domaćih životinja, potrebe za hranom za životinje, kao i potrebne sanacije poljoprivrednih gospodarstava.

  Za potrebe intervencije zbog bolesti ili ozljede domaćih životinja i kućnih ljubimaca i za ispisivanje prateće dokumentacije prilikom premještaja domaćih životinja poljoprivrednicima su na raspolaganju veterinarske organizacije.

  Informaciju o pronađenom kućnom ljubimcu, odnosno kućnom ljubimcu kojem vlasnik ne može osigurati potreban smještaj i skrb, potrebno je dojaviti skloništima za životinje ili veterinaru koji će dati daljnje upute, navode iz Ministarstva.

  Dodaju i kako je zbrinjavanje kućnih ljubimaca s navedenih područja moguće organizirati na području cijele zemlje, a popis skloništa za životinje dostupan je na web stranici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane www.veterinarstvo.hr.

  Građani koji žele udomiti ili privremeno udomiti kućne ljubimce s potresom stradalih područja u Sisačko-moslavačkoj županiji mogu se za sve potrebne informacije obratiti skloništima za životinje.

  (Hina)

  Foto: unsplash

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  U sklopu ove akcije izvršena je donacija 60 komada MASTER grijača zraka za logistički centar/kamp u Petrinji i lokalno stanovništvo čiji su stambeni objekti stradali u potresu

  Donacija 60 komada MASTER grijača i grijalica zraka u Petrinji

  U Petrinji je danas u 12.00 sati organizirana akcija donacije diesel/uljnih grijača i električnih grijalica tvornice DANTHERM Spa i generalnog Više…

  "U kojem obliku to ćemo vidjeti. Još smo na terenu svaki dan i s ravnateljima i s pročelnicima. Prikupljamo sve relevantne podatke"

  Postoji mogućnost početka nastave i na potresom pogođenim područjima

  Pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja Momir Karin rekao je u ponedjeljak kako drugo polugodište počinje 18. siječnja, a napori se Više…

  Novi potres Petrinju je pogodio danas u 12,58 sati.

  Potres snage 3,8 na petrinjskom području

  Potres magnitude 3,8 stupnja po Richteru pogodio je u 12,58 sati petrinjsko područje, izvijestio je Europski mediteranski centar za potrese Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Troškove električne energije neće plaćati od početka siječnja do kraja ožujka, a pristojbu HRT-u od siječnja do ožujka

  Objavljen popis: Tko sve neće morati plaćati troškove HEP-u i HRT-u

  U njemu su prikupljeni podaci o učincima potresa na naselja, poljoprivredne površine, gospodarske objekte, o prebivalištu i boravištu stanovnika, zdravstvenim ustanovama, školama...

  Geoinformacijski sustav Potres – Temeljne informacije o stanju na području potresa

  Donirali su stambene kontejnere, generatore, vreće za spavanje i električne grijalice

  SAD se pridružio donacijom pomoći pogođenima potresom