Arhiva

Poduzetnik želi iznova izgraditi zapadnu stranu Županijske ulice, od Gundulićeve do Ružine

  Objavljeno 03.11.2016
  OsijekNews redakcija

  Ako je vjerovati namjerama, dio bi osječkog šireg središta mogao dobiti posve novi urbanistički izgled! Postoji, naime, inicijativa da se zapadni dio Županijske ulice (parni kućni brojevi), od raskrižja s Gundulićevom pa do Ružine ulice u cijelosti sruši i planski napravi posve novi stambeno-poslovni kompleks.

  Inicijativa dolazi od privatnog sektora, građevinskog poduzetnika koji je dosad uspješno revitalizirao zapuštene dijelove grada, ponajprije Ružine i Pejačevićeve ulice.

  Dakako, sve bi se to realiziralo uz dogovor s postojećim vlasnicima parcela, kuća i poslovnih prostora na spomenutom području, a potom i s gradskom vlasti. Vlasnicima bi se, dakako, u zamjenu za vlasništvom nad zemljištem i pravom gradnje ponudila odšteta u smislu stambenog zbrinjavanja u novosagrađenim stanovima, a na taj bi se način pregovralo i s vlasnicima poslovnih prostora. Drugim riječima, pitanje se vlasništva ne bi ni na koji način dovodilo u pitanje.

  Otkud ovakva ideja? Pa ne treba puno misliti da bi se zaključilo kako je Županijska ulica jedna od prometnijih ulica u gradskom središtu, ali, nažalost, svojim zapuštenim izgledom, posebice u dijelu od Ružine pa sve do kružnog toka, nije baš reprezentatitvna. Ona jest podsjetnik na trgovačku ulicu karakterističnu za Osijek s početka i sredine 20. stoljeća, ali od Domovinskog rata, nažalost, taj dio sve je zapušteniji. U tom dijelu grada, posebice u dvorišnim prostorima, u velikom dijelu stanuju sugrađani slabijeg imovinskog stanja koji se samostalno ne mogu upustiti u rekonstrukciju svojih objekata ili bar u osvježenje fasada. To je i više nego evidentno – na tom su potezu samo dvije-tri obnovljene fasade i uređena krovišta.

  Kako bi se izbjegla situacija pojedinačnih zahvata pa i moguće zbrda-zdola (novo)gradnje, građevinski je investitor s početka teksta spreman u cijelosti osmisliti novi izgled tog kvarta.

  S idejom je upoznata i aktualna gradska vlast, te inicijativa nije odbijena. Dapače, čini se kako im se svidjela i da je itekako moguće da će dobiti podršku za realizaciju.

  Naravno, prva je faza ključna, a to su pregovori sa svakim od vlasnika. Na investitoru je i njegovu projektantskom timu osmisliti atraktivan izgled zapadnog dijela Županijske. A potom je na redu veliko rušenje…

  D. Kuštro – Glas Slavonije

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Pišite nam u komentar na Facebook-u - rezultat, ili tagirajte svoj kafić za gledanje, ekipu ... :)

  Gdje gledate utakmicu sutra u 20? Tagirajte Vaše kafiće, ekipu …

  Nogometaši Osijeka igrat će protiv moldavskog Petrocuba iz Sarata-Galbene u 1. pretkolu Europske lige. Tako je odlučio ždrijeb u Nyonu

  Osijek ide u Moldaviju, potom na škotski Rangers

  Goran Bare i Majke jučer održali 4. koncert ovogodišnjeg OLJM-a

  [FOTO] Goran Bare poručio:”Ugledajte se na one iz politike i mislite samo na sebe!”