ŽIVOT

POGLED ODOZGO: Napreduju radovi na izgradnji najmodernije tramvajske pruge

Dobit ćemo i 23 moderna tramvajska stajališta te flotu od 13 novih autobusa... :D

Objavljeno 17.05.2022
Ivona Amidžić

U Osijeku je 29. rujna 2021. godine potpisan ugovor za izvođenje građevinskih radova na modernizaciji tramvajske infrastrukture, vrijedan gotovo 127 milijuna kuna.

Ugovore su potpisali GPP Osijek i tvrtka Swietelsky d.o.o. kao odabrani izvođač.

Radovi uključuju rekonstrukciju 9,5 kilometara tramvajske pruge te zamjenu 23 tramvajskih stajališta na dionicama gdje se rekonstruira pruga. Preduvjet je to za prometovanje niskopodnih tramvaja najnovije generacije na osječkim ulicama. Nova će vozila u konačnici smanjiti troškove poslovanja te imati pozitivan utjecaj na okoliš zbog smanjenja emisije CO2.

Obavit će se cjelovita zamjena tramvajske pruge uz ugradnju suvremenih rješenja pričvršćenja tračnica te će se završetkom radova značajno smanjiti udio buke i vibracije koji emitira postojeći tramvajski kolosijek. Uredit će se i pristup peronima te prilagoditi stajališta osobama s invaliditetom i niskopodnim tramvajima.

Uz nove niskopodne tramvaje koji će stići kada se obnovi tramvajska infrastruktura, u Osijek stiže i nova flota od 13 autobusa.

Najnoviji model električnog gradskog autobusa: Jesu li ovo novi GPP-ovi autobusi?

Radovi će se odvijati na potezu od Svilajske do Višnjevca, u duljini od 700 metara, istovremeno i sjeverni i južni kolosijek. Nakon toga radit će se od Kanižlićeve prema trgu Ante Starčevića, a potom od Trpimirove do Trga.

– Krajem srpnja potpisali smo ugovor za elektromonterske i građevinske radove vrijedan 58 milijuna kuna, kojim će se obnoviti gornja kontaktna mreža, izgraditi nova ispravljačka stanica i obnoviti dvije postojeće. Tada smo najavili, a danas i ostvarujemo potpisivanje ugovora za građevinske radove na modernizaciji pruge i stajališta. Sve to dio je mega projekta modernizacije tramvajske infrastrukture na području grada Osijeka, vrijednog 267 milijuna kuna, od čega je 200 milijuna bespovratnih EU sredstava. Ostatak će zajednički osigurati Vlada Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem i Grad Osijek. Tako će Osijek u naredne tri godine imati najmoderniji, najdostupniji i najsigurniji javni gradski prijevoz u Hrvatskoj – rekao je u vrijeme potpisivanja ugovora gradonačelnik Radić.

foto i video: OsijekNews

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U navedenom periodu dionica Dubrovačke ulice, od Pejačevićeve do Strossmayerove ulice biti će zatvorena za promet motornim vozilima

Zatvara se cestovni promet u dijelu Dubrovačke ulice

Djelatnici Društva Vodovod Osijek d.o.o. izvest će radove hitne sanacije kanalizacijskog kolektora i cestovne površine u Dubrovačkoj ulici,  neposredno pred Više…

Grad Osijek moli sve sudionike u prometu da u četvrtak, 8. veljače u vremenskom razdoblju od 21:00 pa do iza ponoći izbjegavaju zonu navedenih radova

Radovi na državnoj cesti DC518 u Osijeku

Zbog početka radova na demontaži postojećeg i izgradnji novog kolosiječnog sustava na državnoj cesti DC518 u križanju Ulice kneza Trpimira Više…

Obavijest iz vodovoda, u trajanju od 9 do 12 sati, doći će do obustave isporuke pitke vode

Obustava isporuke pitke vode

Zbog neizostavnih radova na rekonstrukciji cjevovoda pitke vode u Sljemenskoj ulici, dana 23.11.2023. (četvrtak),  u trajanju od 9 do 12 Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje