GOSPODARSTVO

Pogledajte što sve imate pravo znati o nezapakiranoj hrani u trgovini

Radi se o dodatnim informacijama koje moraju biti navedene - Odredbe vrijede od 6. lipnja 2020. godine

    Objavljeno 04.06.2020
    Ivona Amidžić

    S ciljem bolje zaštite i informiranosti potrošača, Ministarstvo poljoprivrede je izradilo Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o informiranju potrošača o nepretpakiranoj hrani objavljenog u Narodnim novinama (broj 64/20) 29. svibnja 2020. godine. Izmjene u odnosu na postojeći Pravilnik o informiranju potrošača o nepretpakiranoj hrani iz 2014. godine, napravljene su radi bolje informiranosti potrošača pružajući im dodatne informacije na nepretpakiranoj hrani.

    Tako će potrošači u rashladnim vitrinama u mesnicama moći pročitati podatak o zemlji podrijetla za svinjsko, ovčje, kozje i meso peradi odnosno informaciju u kojoj je zemlji životinja uzgojena i zaklana, a što je do sada bila obveza samo za goveđe meso.

    Pravila prakse poštenog informiranja sada su jasno propisana i za nezapakiranu hranu tako da informacije moraju biti točne, jasne i lako razumljive potrošaču i ne smiju biti obmanjujuće glede karakteristika hrane, podrijetla, prirode, načina proizvodnje itd. Tako se hrani ne smiju pripisivati učinci ili svojstva koja ta hrana nema poput primjerice da taj proizvod liječi. Neće se smjeti ni ukazivati na posebne karakteristike neke hrane kada u stvarnosti sva slična hrana posjeduje te karakteristike.

    Također dodatno je propisana obveza da u slučaju hrane koja se na zahtjev potrošača pakira na prodajnom mjestu i hrane koja je pretpakirana za izravnu prodaju, najmanje informacije o tvarima i proizvodima koji izazivaju alergije ili intolerancije, „upotrijebiti do“ datum i nazivu hrane, gdje je primjenjivo, moraju biti dostupne potrošaču i u trenutku isporuke, a ne samo na prodajnom mjestu. Izraz „gdje je primjenjivo“, koji je naveden u odredbi, daje određenu fleksibilnost u primjeni propisane odredbe, u smislu da se ista ne primjenjuje u pojedinim slučajevima gdje objektivne i tehničke mogućnosti ne dozvoljavaju njezinu primjenu, odnosno u slučajevima gdje ne postoji mogućnost tiskanja vagarinskih etiketa, primjerice ulična prodaja, tržnice, pekare i maloprodajni objekti gdje postoje tehnička ograničenja vage i sl.

    Obvezna primjena odredbi Pravilnika je od 6. lipnja 2020. godine, osim odredbe o obveznom označavanju zemlje podrijetla ili mjesta podrijetla svježeg, rashlađenog i smrznutog svinjskog, ovčjeg i kozjeg mesa te mesa peradi i odredbe da hrana koja se pakira na prodajnom mjestu i hrana koja je pretpakirana za izravnu prodaju, mora biti označena i u trenutku isporuke s najmanje informacijama o tvarima i proizvodima koji izazivaju alergije ili intolerancije, „upotrijebiti do“ datumom i nazivom hrane. Za njih je predviđeno prijelazno razdoblje do 1. siječnja 2021. godine kako bi subjekti u poslovanju s hranom, odgovorni za informacije o nepretpakiranoj hrani, uskladili svoje poslovanje s novim zahtjevima.

    U skladu sa navedenim izmjenama Pravilnika revidiran je i postojeći Vodič za informiranje potrošača o nepretpakiranoj hrani. Vodič je izrađen u svrhu boljeg razumijevanja i pravilne te ujednačene primjene odredbi Pravilnika o informiranju potrošača o nepretpakiranoj hrani u praksi, a namijenjen je subjektima u poslovanju s hranom koji krajnjem potrošaču nude ili prodaju nepretpakiranu hranu kao i osobama ovlaštenim za provedbu službenih kontrola.

    foto: pixabay

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Glavne teme bile su sigurnost hrane, izazovi s novom hranom, deforestacija i geopolitički kontekst koji donosi nove perspektive u prehrambenoj industriji 

    [FOTO] Domaći i svjetski stručnjaci na FOODCOOLTOUR konferenciji složni: Multidisciplinarni pristup je najučinkovitije oružje protiv sve kompleksnijih izazova u proizvodnji hrane

    Konferencija se dva dana, 7. i 8. svibnja, održavala u Osijeku Okupila je više od 300 sudionika, a održano je Više…

    Konferencija FOODCOOLTOUR, je okupila više od tri stotine uzvanika - vodeće europske i domaće stručnjake, predstavnike vlasti i akademske zajednice te prehrambene industrije

    Konferencija Foodcooltour u Osijeku: Proizvodnja hrane i samodostatnost kao strateški resurs i pitanje nacionalne sigurnosti

    Jandroković: Pitanje samodostatnosti postaje sve važnije, posebno u svijetlu globalnih događaja i najnovijih međunarodnih sukoba Najviše uvozimo voće, povrće, meso Više…

    Sigurno ste se bar jednom našli u situaciji da vam na zabavi ponestane pića, grickalica ili leda. Ili možda nešto od higijenskih ili kozmetičkih sitnica, Store2Door je rješenje za vas!

    Store2Door otvoren u Osijeku

    Novi pristup prodaji potrepština, pića, grickalica, razne hrane i leda vas očekuje u Store2Door online trgovini u kojoj na lak Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Opsežan investicijski ciklus usmjeren je u organski razvoj postojećih segmenata poslovanja, a cilj mu je proširenje postojećih proizvodnih kapaciteta, unaprjeđenje operativne efikasnosti i smanjenje troškova poslovanja

    Žito Grupa planira 105 milijuna eura investicija

    Za svaku zdravstvenu ustanovu, naime, dobivanje certifikata kvalitete dokaz je visoke razine usluge i potvrda kvalitetnog rada, dok pacijentima, s druge strane, certifikati ulijevaju povjerenje jer im taj znak jamči kako su usluge koje dobivaju usklađene s visokim međunarodnim standardima

    Internacionalni Medicinski Centar Priora u Čepinu ponosni nositelj certifikata za kvalitetu, sigurnost i učinkovitost

    Donosimo vam novu tjednu ponudu slobodnih radnih mjesta od strane poslodavaca u Osječko-baranjskoj županiji

    TJEDNA PONUDA POSLOVA – Osječko-baranjska županija