ŽIVOT

Polaganjem vijenaca u Osijeku obilježen Dan antifašističke borbe

Vijence su, uz ostale, položili predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Osijek te izaslanstva Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije kao i političkih stranaka

Objavljeno 22.06.2023
Matija Ivanković

Polaganjem vijenaca ispred spomen kosturnice žrtava fašizma u Perivoju kralja Tomislava u Osijeku u četvrtak je obilježen Dan antifašističke borbe.

Vijence su, uz ostale, položili predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Osijek te izaslanstva Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije kao i političkih stranaka.

Predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Florijančić podsjetio je kako je na temeljima antifašizma uspostavljen i ZAVNOH, a na temelju čijih odluka je Hrvatska s obilježjima države izašla iz Drugog svjetskog rata.

– Tada je uspostavljena i hrvatska vlada i novi Narodni sabor koji su svojim odlukama doprinijeli da 1984. godine bude donesen Ustav prema kojem je Hrvatska imala sve odrednice državnosti što je omogućilo da 1990. slobodnom voljom svojih građana Hrvatska postane samostalna država – poručio je Florijančić.

Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Reciklažna dvorišta u Retfali i Gornjem gradu biti će zatvorena, a reciklažno dvorište Jug 2 bit će otvoreno u skladu s uobičajenim radnim vremenom...

Raspored odvoza otpada i radno vrijeme reciklažnih dvorišta na Dan antifašističke borbe

Na Dan antifašističke borbe, 22. lipnja 2021. godine, odvoz otpada obavljat će se prema redovnom rasporedu, obavještavaju iz Unikoma. Reciklažna Više…

"Osijek je u Narodnooslobodilačkoj borbi dao oko 600 boraca među kojima je bilo 120 žena, tako da možemo reći da je dao veliki obol oslobođenju"

Obilježen Dan oslobođenja Osijeka od fašističke okupacije

Dan oslobođenja Osijeka od fašističke okupacije u Drugome svjetskom ratu obilježen je danas 14. travnja polaganjem vijenaca u Perivoju kralja Više…

Danas se posebno ističe važnost očuvanja mira, slobode i ljudskih prava

Osijek obilježio Dan antifašističke borbe

Prigodom Dana antifašističke borbe, u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Osijek, položeni su vijenci na spomen ploču u Perivoju Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje