CRNA KRONIKA

Policija: Devet kaznenih djela u zadnjih 24 sata

Prijevare putem društvenih mreža, krađe cigareta, pronađene ručne bombe... policija je imala posla u zadnjih 24 sata.

    Objavljeno 21.02.2020
    Petar Tauković

    Na području PU osječko – baranjske tijekom protekla 24 sata evidentirali smo devet kaznenih djela od kojih izdvajamo: četiri kaznena djela teška krađa i jedno kazneno djelo prijevara.

    PROVALNE KRAĐE U OSIJEKU
    U noći s 19. na 20. veljače, u Osijeku, u Kozjačkoj ulici, Vijencu Petrove Gore i Šetalištu kardinala Franje Šepera, nepoznati počinitelj provalio je u pekarnicu vlasništvo tvrtke iz Darde, zatim u trgovinu vlasništvo tvrtke iz Osijeka i u ugostiteljski objekt vlasništvo tvrtke iz Osijeka. Iz provaljenih objekata ukraden je novac, prehrambeni artikli i mobitel.
    Pravne osobe oštećene su za nekoliko tisuća kuna.

    KRAĐA CIGARETA IZ BENZINSKE POSTAJE
    U noći s 19. na 20. veljače, u Podgoraču, nepoznati počinitelj provalio je u benzinsku postaju i ukrao više desetaka šteka cigareta. Pravna osoba oštećena je za oko desetak tisuća kuna.

    PRIJEVARA PUTEM DRUŠTVENE MREŽE
    Od 26. siječnja do 19. veljače, 53-godišnji hrvatski državljanin iz Duboševice je na društvenoj mreži kontaktirao nepoznatu osobu koja je putem Internet oglasa nudila brzu financijsku pomoć. U svrhu isplate novčane pozajmice, 53-godišnjak je nepoznatoj osobi u više navrata uplatio više od tri tisuća kuna, dok pozajmicu nije dobio.

    Ne posuđujte novac od nepoznatih pravnih ili fizičkih osoba putem Interneta
    U više navrata policija je zaprimila prijave građana koji su temeljem oglasa na internetskim stranicama stupili u kontakt s njima nepoznatim osobama te s njima komunicirali putem elektroničke pošte, nakon čega su putem internetskog bankarstva uplatili određene iznose za kupnju željenih proizvoda ili posudbu novca. Kako ne biste postali žrtva prevaranta, savjetujemo Vam da olako ne prihvaćate neprovjerene oglase, odnosno najbolje bi bilo da na adekvatan način provjerite oglašivača i sadržaj oglasa, neposrednim uvidom na lokaciji i neposrednim kontaktom s prodavateljem te provjerom osoba ili tvrtki koje nude različite financijske pakete, a kako ne bi postali žrtva prijevare.

    PRONAŠAO U KUĆI MINSKO-EKSPLOZIVNA SREDSTVA
    Jučer, 20. veljače, oko 9 sati, u Vardarcu, 70-godišnji hrvatski državljanin je tijekom čišćenja nenastanjene obiteljske kuće pronašao dvije ručne bombe M-75, dva elektro detonatora i jedan upaljač za protupješadijsku minu.
    Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijski uprave osječko-baranjske minsko – eksplozivna sredstva je na siguran način izuzeo.

    Manje oružja, manje tragedija – Izbacimo uljeza“
    Podsjećamo građane da je još uvijek u tijeku akcija „Manje oružja, manje tragedija – Izbacimo uljeza“. Prema Zakonu o oružju, oružje se može predati uvijek, a protiv osobe koja ga dragovoljno predaje neće se pokretati kazneni niti prekršajni postupak. Pojednostavljeno: ukoliko dragovoljno javite policiji da imate oružje, nikakav postupak se neće pokrenuti, odnosno, nema nikakvih kazni. Međutim, ukoliko netko drugi prijavi da imate oružje i to se pokaže istinito, protiv vas se pokreće postupak. Stoga Vas pozivamo, ukoliko još negdje u svojim domovima imate oružje ili kakva eksplozivna sredstva, slobodno prijavite policiji. Takva sredstva, u strahu od kazni, ne odbacujte na javne gradske površine, osobito polja, šetališta, kako ne bi došlo do ozljeđivanja drugih osoba.

    Također, moramo skrenuti pažnju na to da ne donosite oružje i eksplozivna sredstva sami u policijske postaje. Postoji mogućnost njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja. O namjeri predaje oružja obavijeste nas na broj 192 ili dolaskom osobno u najbližu policijsku postaju, dakle bez oružja. Poslat ćemo stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način. Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.

    PRONAĐENI MALOLJETNI POČINITELJI
    Provedenim kriminalističkim istraživanjem osnovano se sumnje da su dva maloljetnika počinili tri kaznena djela teška krađa.
    U subotu 8. veljače, u Belišću, maloljetnici su provalili u prostorije svlačionice sportske dvorane u Belišću. U unutrašnjosti su maloljetni počinitelji isprevrtali sportske rekvizite te se udaljili ne otuđivši ništa.

    U noći s 22. na 23. siječnja, u Belišću, maloljetnik je provalio u podrumsku prostoriju obiteljske kuće vlasništvo 50-godišnje hrvatske državljanke iz Belišća. Iz podruma je ukrao tri rasklopna štapa i role za ribolov, platnenu navlaku za pribor i tri metalna držača za štapove.

    U noći s 12 na 13. veljače, u Belišću, maloljetnik je provalio u prostorije gradilišta i ukrao dva produžna električna kabla na kolutu te u unutrašnjost prostorija presjekao i ukrao ugrađene električne kablove po zidovima i stropu.
    Tvrtka iz Donjeg Miholjca oštećene je za nekoliko tisuća kuna.

    PROMETNE NESREĆE I DOGAĐAJI U PROMETU NA PODRUČJU PU OSJEČKO-BARANJSKE
    Tijekom protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je šest prometnih nesreća. U dvije prometne nesreće jedna osoba zadobila lake tjelesne ozljede i jedna osoba teške tjelesne ozljede. Preostale prometne nesreće za posljedicu su imale materijalne štetu. Na području Osijeka dogodile su se dvije prometne nesreće i po jedna na području Belog Manastira, Đakova, Belišća i Našica.

    OSTALI DOGAĐAJI U PROMETU
    Jučer, 20. veljače, na području Policijske uprave osječko-baranjske u prometu su zaustavljena tri vozača osobnog automobila koji su imali nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi. Najveća prisutnost alkohola utvrđena je u 22,13 sati u Osijeku u Vinkovačkoj ulici, kada je u nadzoru prometa zaustavljen vozač osobnog automobila 25-godišnji hrvatski državljanin iz Osijeka.

    Vozaču je utvrđena prisutnost alkohola u krvi od 1,64 grama po kilogramu te je uhićen sukladno Prekršajnom zakonu.
    Za navedeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana u iznosu do 20.000 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Pedesetpetogodišnjaku je na aplikaciju Internet bankarstva jučer došla obavijest o rati kredita, a kada je otišao u banku rečeno mu je da je kredit u iznosu 8.200 eura podignut 5. ožujka te da je s njegovog računa isplaćen iznos veći od 6.600 eura.

    Prevaren putem interneta za više od 6600 eura

    Nepoznati počinitelj je 5. ožujka stupio u kontakt s 55-godišnjakom, kojeg je lažnim prikazivanjem činjenica oko ulaganja doveo u zabludu Više…

    U Osijeku su nedavno zamijećene dvije nepoznate ženske osobe kako traže pomoć od građana u novcu za osnivanje međunarodnog centra koji osniva nepostojeća ''Nacionalna udruga za gluhe i tjelesno potlačene ljude i siromašnu djecu''

    Prijevare na kućnom pragu – savjeti građanima

    U Osijeku su nedavno zamijećene dvije nepoznate ženske osobe kako traže pomoć od građana u novcu za osnivanje međunarodnog centra Više…

    Provaljivali su u razne objekte, a oštećenim pravnim i fizičkim osobama nastala je ukupna materijalna šteta veća od 4.600 eura

    Evidentirane provale na području četiri policijske postaje

    Nepoznati su počinitelji od 23. do 29. siječnja na području četiri policijske postaje (I. PP Osijek s ispostavom Čepin, PP Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Pedesetpetogodišnjaku je na aplikaciju Internet bankarstva jučer došla obavijest o rati kredita, a kada je otišao u banku rečeno mu je da je kredit u iznosu 8.200 eura podignut 5. ožujka te da je s njegovog računa isplaćen iznos veći od 6.600 eura.

    Prevaren putem interneta za više od 6600 eura

    Poradi zarade u trgovanju s dionicama nepoznatoj osobi je u više navrata putem Interneta uplatio gotovo 10.000 eura i na taj način je umjesto zarade novac izgubio.

    Sedamdesetjednogodišnjak prevaren za gotovo 10.000 eura

    Od siline udara vozač koji nije bio vezan sigurnosnim pojasom na mjestu događaja smrtno je stradao.

    U prometnoj nesreći u Čepinu smrtno je stradao 44-godišnji vozač osobnog automobila