CRNA KRONIKA

Policija javlja, tijekom zadnja 24 sata, 12 kaznenih djela!

Opet oružje i droga ali i alkohol u prometu, krađe, krivotvorenje svjedodžbe...

  Objavljeno 20.02.2020
  Petar Tauković

  Na području PU osječko – baranjske tijekom protekla 24 sata evidentirali smo dvanaest kaznenih djela od kojih izdvajamo: po jedno kazneno djelo krivotvorenje isprave, kazneno djelo krađa, kazneno djelo nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari te kazneno djelo omogućavanje trošenja droga.

  NELEGALNO POSJEDOVALI ORUŽJE I OMOGUĆILI KONZUMACIJU DROGE
  Provedenim kriminalističkim istraživanjem osnovano se sumnje da su 19-godišnji hrvatski državljanin iz Baranjskog Petrovog Sela i 63-godišnji hrvatski državljanin iz Baranjskog Petrovog Sela počinili kaznena djela omogućavanje trošenja droga i kazneno djelo nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

  Od mjeseca rujna do studenog prošle godine, 19-godišnjak je u Baranjskom Petrovom Selu, omogućio korištenje svoje kuće za konzumaciju marihuane 23-godišnjaku iz Viljeva te mu dao u posjed jedno streljivo kalibra 14,5 milimetara. Također je utvrđeno da je 63-godišnjak iz Baranjskog Petrovog Sela, neovlašteno posjedovao dvije ručne bombe, 112 komada streljiva kalibra 7,9 milimetara, 33 komada streljiva kalibra 7,62 milimetara i 7 komada streljiva kalibra 14,5 milimetara.  Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policije uprave osječko-baranjske je na sigurna način izuzeo minsko-eksplozivna sredstva.

  Manje oružja, manje tragedija – Izbacimo uljeza“
  Podsjećamo građane da je još uvijek u tijeku akcija „Manje oružja, manje tragedija – Izbacimo uljeza“. Prema Zakonu o oružju, oružje se može predati uvijek, a protiv osobe koja ga dragovoljno predaje neće se pokretati kazneni niti prekršajni postupak. Pojednostavljeno: ukoliko dragovoljno javite policiji da imate oružje, nikakav postupak se neće pokrenuti, odnosno, nema nikakvih kazni. Međutim, ukoliko netko drugi prijavi da imate oružje i to se pokaže istinito, protiv vas se pokreće postupak. Stoga Vas pozivamo, ukoliko još negdje u svojim domovima imate oružje ili kakva eksplozivna sredstva, slobodno prijavite policiji. Takva sredstva, u strahu od kazni, ne odbacujte na javne gradske površine, osobito polja, šetališta, kako ne bi došlo do ozljeđivanja drugih osoba. Također, moramo skrenuti pažnju na to da ne donosite oružje i eksplozivna sredstva sami u policijske postaje. Postoji mogućnost njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja. Nego nas o svojoj namjeri predaje obavijeste na broj 192 ili dolaskom osobno u najbližu policijsku postaju, dakle bez oružja. Poslat ćemo stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način. Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.

  NABAVIO KRIVOTVORENU SVJEDODŽBU O ZAVRŠENOJ ŠKOLI
  Tijekom 1997. godine, 44-godišnji hrvatski državljanin iz Svetog Đurađa je od nepoznate osobe nabavio krivotvorenu svjedodžbu srednje škole iz Zagreba za zanimanje vozač. Krivotvorenu svjedodžbu je 44-godišnjak od svibnja 1997. do prosinca 2019. godine koristio pri zapošljavanju kod više poslodavaca.

  OŠTEČENJE TUĐE STVARI
  U noći s 18. na 19. veljače, u Ulici Kralja Zvonimira u Belom Manastiru, nepoznati počinitelj je ušao u nenastanjenu kuću vlasništvo 43-godišnjeg hrvatskog državljanina iz Belog Manastira.
  Unutrašnjost kuće je išarao crvenim sprejem i oštrim predmetom izrezao dio namještaja.
  Vlasnik je oštećen za više od deset tisuća kuna.

  KRAĐA PARFEMA
  U ponedjeljak, 17. veljače, oko 16,15 sati, u Osijeku, 21-godišnji hrvatski državljanin je iz prodajnog prostora trgovačke radnje ukrao više od deset komada bočica parfema.
  Trgovačko društvo oštećeno je nekoliko tisuća kuna.
  Nadležnom državnom odvjetništvu podnosimo posebno izvješće.

  ZAPALILA SE PERILICA SUĐA
  Jučer, 19. veljače, oko 22 sata, u Županijskoj ulici u Osijeku, u stanu vlasništvo 76-godišnjeg hrvatskog državljanina iz Osijeka, za vrijeme rada zapalila se perilica suđa. Vatra je djelomično zahvatila kuhinjske elemente i zidove. Materijalna šteta nije poznata.
  Zbog problema sa disanjem, vlasniku je ukazana medicinska pomoć u Kliničkom bolničkom centru Osijek.
  Požar su ugasili vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Osijek.
  Nadležnom državnom odvjetništvu podnosimo posebno izvješće.

  PROMETNE NESREĆE I DOGAĐAJI U PROMETU NA PODRUČJU PU OSJEČKO-BARANJSKE
  Tijekom protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je pet prometnih nesreća. U dvije prometne nesreće četiri osobe su zadobile lake tjelesne ozljede. Preostale prometne nesreće za posljedicu su imale materijalne štetu.
  Na području Osijeka i Đakova dogodilo se dvije prometne nesreće i jedna na području Našica.

  OSTALI DOGAĐAJI U PROMETU
  Jučer, 19. veljače, na području Policijske uprave osječko-baranjske u prometu su zaustavljena dva vozača osobnog automobila koji su imali nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi.
  Najveća prisutnost alkohola utvrđena je u 15,30 sati u Višnjevcu, kada je u nadzoru prometa zaustavljen vozač osobnog automobila 54-godišnji hrvatski državljanin iz Osijeka.

  Vozaču je utvrđena prisutnost alkohola u krvi od 1,32 grama po kilogramu. Vozaču je uručen prekršajni nalog kojim mu je određena novčana kazna u iznosu od 5.000 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od dva mjeseca i četiri negativna prekršajna boda.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Prijeti mu novčana kazna u iznosu od 40.000 kuna!

  Pod zabranom upravljanja napuhao 2,44 promila

  Jučer, u nedjelju, oko 17.50 sati, gdje je  između mjesta Gorjani i Krndije u nadzoru prometa zaustavljen osobni automobil kojim Više…

  Sreća je bila što je cesta bila prazna...

  Napio se i sletio s ceste – Nije imao ni vozačku

  Jučer, 26. ožujka, u 15.35 sati u Osijeku, u Belomanastirskoj ulici, dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom. Do prometne Više…

  Sve sumnje o kršenju mjera samoizolacije mogu se prijaviti pozivom na 192 ili putem aplikacije za e-dojave

  Evidentirano šest kršenja mjera samoizolacije građana

  U protekla 24 sata, Policijska uprava osječko-baranjska evidentirala je 13 dojava građana o kršenju mjera samoizolacije. Obavljenim terenskim provjerama policija Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Neovisno o pandemiji, vatrogasci imaju posla i s gašenjem požara...

  Izgorjeli auto i krovište kuće

  Prijeti mu novčana kazna u iznosu od 40.000 kuna!

  Pod zabranom upravljanja napuhao 2,44 promila

  Imamo 49 novih slučajeva, kazao je Beroš. Preminula je još jedna osoba, to je četvrta žrtva od početka epidemije, 45 osoba je oporavljeno. Ostanite doma ponovljeno je!

  Krizni stožer CZ: “49 novih slučajeva koronavirusa, preminula četvrta žrtva. Capak: Ne izlazite