CRNA KRONIKA

Policija javlja, tijekom zadnja 24 sata, 12 kaznenih djela!

Opet oružje i droga ali i alkohol u prometu, krađe, krivotvorenje svjedodžbe...

    Objavljeno 20.02.2020
    Petar Tauković

    Na području PU osječko – baranjske tijekom protekla 24 sata evidentirali smo dvanaest kaznenih djela od kojih izdvajamo: po jedno kazneno djelo krivotvorenje isprave, kazneno djelo krađa, kazneno djelo nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari te kazneno djelo omogućavanje trošenja droga.

    NELEGALNO POSJEDOVALI ORUŽJE I OMOGUĆILI KONZUMACIJU DROGE
    Provedenim kriminalističkim istraživanjem osnovano se sumnje da su 19-godišnji hrvatski državljanin iz Baranjskog Petrovog Sela i 63-godišnji hrvatski državljanin iz Baranjskog Petrovog Sela počinili kaznena djela omogućavanje trošenja droga i kazneno djelo nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

    Od mjeseca rujna do studenog prošle godine, 19-godišnjak je u Baranjskom Petrovom Selu, omogućio korištenje svoje kuće za konzumaciju marihuane 23-godišnjaku iz Viljeva te mu dao u posjed jedno streljivo kalibra 14,5 milimetara. Također je utvrđeno da je 63-godišnjak iz Baranjskog Petrovog Sela, neovlašteno posjedovao dvije ručne bombe, 112 komada streljiva kalibra 7,9 milimetara, 33 komada streljiva kalibra 7,62 milimetara i 7 komada streljiva kalibra 14,5 milimetara.  Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policije uprave osječko-baranjske je na sigurna način izuzeo minsko-eksplozivna sredstva.

    Manje oružja, manje tragedija – Izbacimo uljeza“
    Podsjećamo građane da je još uvijek u tijeku akcija „Manje oružja, manje tragedija – Izbacimo uljeza“. Prema Zakonu o oružju, oružje se može predati uvijek, a protiv osobe koja ga dragovoljno predaje neće se pokretati kazneni niti prekršajni postupak. Pojednostavljeno: ukoliko dragovoljno javite policiji da imate oružje, nikakav postupak se neće pokrenuti, odnosno, nema nikakvih kazni. Međutim, ukoliko netko drugi prijavi da imate oružje i to se pokaže istinito, protiv vas se pokreće postupak. Stoga Vas pozivamo, ukoliko još negdje u svojim domovima imate oružje ili kakva eksplozivna sredstva, slobodno prijavite policiji. Takva sredstva, u strahu od kazni, ne odbacujte na javne gradske površine, osobito polja, šetališta, kako ne bi došlo do ozljeđivanja drugih osoba. Također, moramo skrenuti pažnju na to da ne donosite oružje i eksplozivna sredstva sami u policijske postaje. Postoji mogućnost njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja. Nego nas o svojoj namjeri predaje obavijeste na broj 192 ili dolaskom osobno u najbližu policijsku postaju, dakle bez oružja. Poslat ćemo stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način. Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.

    NABAVIO KRIVOTVORENU SVJEDODŽBU O ZAVRŠENOJ ŠKOLI
    Tijekom 1997. godine, 44-godišnji hrvatski državljanin iz Svetog Đurađa je od nepoznate osobe nabavio krivotvorenu svjedodžbu srednje škole iz Zagreba za zanimanje vozač. Krivotvorenu svjedodžbu je 44-godišnjak od svibnja 1997. do prosinca 2019. godine koristio pri zapošljavanju kod više poslodavaca.

    OŠTEČENJE TUĐE STVARI
    U noći s 18. na 19. veljače, u Ulici Kralja Zvonimira u Belom Manastiru, nepoznati počinitelj je ušao u nenastanjenu kuću vlasništvo 43-godišnjeg hrvatskog državljanina iz Belog Manastira.
    Unutrašnjost kuće je išarao crvenim sprejem i oštrim predmetom izrezao dio namještaja.
    Vlasnik je oštećen za više od deset tisuća kuna.

    KRAĐA PARFEMA
    U ponedjeljak, 17. veljače, oko 16,15 sati, u Osijeku, 21-godišnji hrvatski državljanin je iz prodajnog prostora trgovačke radnje ukrao više od deset komada bočica parfema.
    Trgovačko društvo oštećeno je nekoliko tisuća kuna.
    Nadležnom državnom odvjetništvu podnosimo posebno izvješće.

    ZAPALILA SE PERILICA SUĐA
    Jučer, 19. veljače, oko 22 sata, u Županijskoj ulici u Osijeku, u stanu vlasništvo 76-godišnjeg hrvatskog državljanina iz Osijeka, za vrijeme rada zapalila se perilica suđa. Vatra je djelomično zahvatila kuhinjske elemente i zidove. Materijalna šteta nije poznata.
    Zbog problema sa disanjem, vlasniku je ukazana medicinska pomoć u Kliničkom bolničkom centru Osijek.
    Požar su ugasili vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Osijek.
    Nadležnom državnom odvjetništvu podnosimo posebno izvješće.

    PROMETNE NESREĆE I DOGAĐAJI U PROMETU NA PODRUČJU PU OSJEČKO-BARANJSKE
    Tijekom protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je pet prometnih nesreća. U dvije prometne nesreće četiri osobe su zadobile lake tjelesne ozljede. Preostale prometne nesreće za posljedicu su imale materijalne štetu.
    Na području Osijeka i Đakova dogodilo se dvije prometne nesreće i jedna na području Našica.

    OSTALI DOGAĐAJI U PROMETU
    Jučer, 19. veljače, na području Policijske uprave osječko-baranjske u prometu su zaustavljena dva vozača osobnog automobila koji su imali nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi.
    Najveća prisutnost alkohola utvrđena je u 15,30 sati u Višnjevcu, kada je u nadzoru prometa zaustavljen vozač osobnog automobila 54-godišnji hrvatski državljanin iz Osijeka.

    Vozaču je utvrđena prisutnost alkohola u krvi od 1,32 grama po kilogramu. Vozaču je uručen prekršajni nalog kojim mu je određena novčana kazna u iznosu od 5.000 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od dva mjeseca i četiri negativna prekršajna boda.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Počinitelj je između 29. i 30. ožujka na širem području Osijeka provalio u školu iz koje je ukrao tablet i tri prijenosna računala

    Otkriven provalnik koji je krajem ožujka provalio u školu

    Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika II. policijske postaje Osijek utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 46-godišnjak počinio kazneno djelo Više…

    Pokušao je pobjeći policajcima od uhidbenog naloga, skočio kroz prozor i smrtno stradao...

    Smrtno stradao u bijegu od policajaca koji su ga došli uhititi

    Danas oko 7.20 sati, policijski službenici Policijske postaje Našice pokušali su realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku Više…

    Pedesetpetogodišnjaku je na aplikaciju Internet bankarstva jučer došla obavijest o rati kredita, a kada je otišao u banku rečeno mu je da je kredit u iznosu 8.200 eura podignut 5. ožujka te da je s njegovog računa isplaćen iznos veći od 6.600 eura.

    Prevaren putem interneta za više od 6600 eura

    Nepoznati počinitelj je 5. ožujka stupio u kontakt s 55-godišnjakom, kojeg je lažnim prikazivanjem činjenica oko ulaganja doveo u zabludu Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je 47-godišnjak počinio kazneno djelo „Izbjegavanje carinskog nadzora“ te protiv njega slijedi prijava nadležnom državnom odvjetništvu

    “Pao” s 1.920 kutija cigareta

    59-godišnjak sa šireg područja Našica, je 20. travnja s 44-godišnjakinjom dogovorio prodaju peći na drva, za iznos od 150 eura, a koji mu je trebala isplatiti idućeg dana, što nije učinila. No nakon toga ga je i opljačkala...

    Otkrivena počiniteljica krađe i prijevare

    Počinitelj je između 29. i 30. ožujka na širem području Osijeka provalio u školu iz koje je ukrao tablet i tri prijenosna računala

    Otkriven provalnik koji je krajem ožujka provalio u školu